Siroza yakalanan Mustafa Kemal Atatürk bugün olsaydı kurtarılırdı!
Atatürk'ün bugünün tedavi yöntemleriyle yaşayabileceği iddiaları sık sık dile getiriliyor. Son iddia ise Prof. Münci Kalayoğlu'nun kitabında yer aldı. Kalayoğlu, Atatürk bugün aynı hastalığa yakalansa kurtarılabilir miydi” sorusuna bir yanıt verdi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938'de siroz hastalığından vefat etti. Hastalık, 1937 yılından itibaren belirtiler vermeye başlamıştı, ancak yapılan tetkikler neticesinde Atatürk’e 1938 yılının başlarında ancak siroz teşhisi koyuldu. Teşhis koyulduktan sonra da tedavi süreci başladı ancak Atatürk kurtarılamayarak hayatını kaybetti.
Siroza yakalanan Atatürk'ün bugünün tedavi yöntemleriyle yaşayabileceği iddiaları sık sık gündeme geliyor.
Gelişen teknoloji ile birlikte siroz tedavisinde yeni gelişmeler yaşandı. Karaciğer nakli, tedavide kullanılmaya başlandı.
Prof. Dr. Münci Kalayoğlu'nun anılarını kaleme aldığı ve Remzi Kitabevi'nden çıkan “Hatırda Kalanlar” kitabı okuyucuyla buluştu. Söz konusu kitapta; Atatürk'ün ölümüne sebep olan siroz ile ilgili “Atatürk bugün aynı hastalığa yakalansa kurtarılabilir miydi” sorusunu yanıt veren Prof. Münci Kalayoğlu kitabında dikkat çeken bilgiler paylaşıyor.
Kalayoğlu, kitabında şu ifadeler yer alıyor:
"Şu an elimizdeki verilere bakınca, Atatürk'ün karaciğerinin küçülmüş olduğunu anlıyoruz. Bunun Hepatit B ile ilgili olabileceği konusunda birtakım iddialar var. Ama elimizde kesin bir veri yok. Aşırı alkol kullananlarda karaciğer büyür, ileri devresinde de küçülür. Hepatit B'nin ileri evresinde karaciğerde küçülme olur.
Atatürk'ün de karaciğeri küçülmüş, sirozunun hepatitten kaynaklanma ihtimali var. Ama bundan önemlisi Atatürk bugün hasta olsaydı, karaciğer nakli yapılır ve yaşardı. Yani bugün ki imkanlarla kurtulurdu."