Miraç Kandili ne zaman? Diyanet takvimi ile 2022 Miraç Kandil gecesi ne zaman?

haberler
Miraç Kandili ne zaman? Diyanet takvimi ile 2022 Miraç Kandil gecesi ne zaman?

Üç ayların başlamasıyla Miraç Kandili'nin ne zaman yapılacağı merak konusu. İşte Diyanet Üç aylar takvimi ile Mübarek Miraç gecesi tarihi...

Hz. Muhammed'in miraca yükseldiği geceyi temsilen İslam dininin hakim olduğu bölgelerde her yıl Recep ayının 26. gecesi Miraç kandili olarak büyük bir istekle kutlanmakta. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan dini günler takvimine göre Miraç kandili ne zaman, 2022 Miraç kandili tarihi nedir sorularının cevapları da belli oldu. İşte Miraç tarihi hakkında merak edilenler...

MİRAÇ KANDİLİ NE ZAMAN?

Mübarek üç aylar olarak ifade edilen Receb – Şaban - Ramazan ayları dahilinde idrak edilen Miraç Kandili tarihi miladi takvime göre paylaşıldı. Buna göre Receb ayının 26. Günü olarak gerçekleşen Miraç Kandili, bu sene 27 Şubat gecesine karşılık gelmekte.

MİRAÇ KANDİLİ NEDİR?

Miraç, İslam dininde ve mitolojik anlatım içerisinde, Hz. Muhammed'in göğe yükselip, Allah ve öte âlemleri görüp geriye dönmüş olduğu rivayetleri olarak ifade edilir.

Rivayetler; İslam dini peygamberi olan Hz. Muhammed'in kalbinin temizlenmesi, Burak ve Cebrail ile birlikte Mescid-i Aksa'ya gidiş (isra), Burak'ı bağlayıp peygamberlere namaz kıldırma, muallak taşından göğe yükselme, Allah ile konuşmalar, gök katlarında çeşitli peygamberler ile diyaloglar, cennet ve cehennemi görme ve geri dönme gibi aşamalardan oluşur.

MİRAÇ NE DEMEK?

'Kendisiyle yukarı çıkılan şey, merdiven' anlamına karşılık gelen sözcük, Türkçeye 'yükseğe çıkma' biçiminde çevrilir ve uruc (yükselme) kökünden gelmektedir. İsra, Arapçada gece yolculuğuna verilen bir isim olarak kullanılır. Hz. Muhammed’in geceleyin Mescid-i Haram’dan Burak ismi verilen bir binek üstünde Kudüs'teki Mescid-i Aksa’ya götürülmesine denilmektedir.

miraç kandili ne zaman

MİRAÇ KANDİLİNİN İSLAMİYET İÇİN ÖNEMİ NEDİR?

İslam’ın ilk zamanlarında dinin oruç, zekât, şehitlik ve hac gibi belli başlı çeşitli kuralları, prensipleri tam olarak kabul edilmemişti. Gece namazları rağbet görmekle beraber, ibadet kuralları da açık ve seçik olacak bir şekilde tespit edilmemişti. Rivayete göre İsra ve Miraç bu konu hakkında belirlenmeleri sağlamış olaylar olarak ifade edilir. Buna göre miraçta;

Muhammed, Miraç esnasında namaz vakitlerinin beş vakit olarak düzenlenmesi gerektiği bilgisini elde etmiş ve Miraç'ın ardından bu buyruğu da Müslümanlara aktarmıştır. Hadis kaynaklarına göre Miraç'ta önce 50 vakit olarak ifade edilen namaz, Peygamber Musa'nın bunun insanlara ağır geleceği biçiminde ikazları üzerine Hz. Muhammed'in birkaç kere geri dönüp Allah'tan namazı hafifletmesini dilemesinden sonra beş vakte indirilmiştir.

Şirk koşmayan herkesin cennete gireceği müjdesi de paylaşılmıştır.

MİRAÇ KANDİLİ İBADETLERİ NELERDİR?

- Miraç Kandili'nin gündüzünde oruçlu olmak ve kandili de bu şekilde karşılamak gerekir. Peygamber Efendimiz 'Recep ayında bir gün ve gece vardır ki Receb'in 27. gecesidir. Kim o gün oruç tutar ve geceyi ibadetle geçirirse yüz sene oruç tutmuş ve yüz sene ibadet yapmış gibi olur' buyurdu.

- Salat ü selâm okumak.

- Bu mübarek gece kusur ve günahlardan tevbe ve istiğfar etmeliyiz. Hiç olmazsa bir tesbih 'Estağfirullah' demeliyiz.

- Namaz kılmak.

Miraç Kandili ne zaman? Diyanet takvimi