Milli Saraylar İdaresi, Topkapı Sarayı'ndan alınan tablolarda restorasyon çalışmalarına devam ediyor

Milli Saraylar İdaresi, koronavirüs günlerinde Topkapı Sarayı'ndan devralınan eserlere odaklandı. 2 binin üzerinde tablo arasından seçilen 200 kadar eserin restorasyonu sürüyor. Eserler, salgın izin verirse yıl sonunda sergilenecek...

Koronavirüs salgını yüzünden kapalı olsa da Milli Saraylar'daki çalışmalar, dönüşümlü ve esnek mesai uygulaması çerçevesinde sürüyor.

Mimari restorasyonların yanı sıra şu sıralar uygulamalarıyla dikkat çeken çalışma alanlarından biri de tablo restorasyon atölyesi.

Topkapı Sarayı'nın devriyle depolarda muhafaza edilen 2 binin üzerinde tablo, Milli Saraylar envanterine geçmişti. 

Bunlar arasından ilk etapta sergilenmek üzere seçilen 200 eser üzerindeki bakım-onarım çalışmaları halen devam ediyor.

Milli Saraylar İdaresi, Topkapı Sarayı'ndan alınan tablolarda restorasyon çalışmalarına devam ediyor - Resim : 1

Çalışmalar hakkında bilgi veren Milli Saraylar Tablo Restorasyon ve Konservasyon Atölyesi Sorumlusu Hatice Biga, "Devraldığımız tablolar 16-20. yüzyıl aralığında. Farklı konseptlerde. Yerli ve yabancı farklı ressamlara ait. Portreler, manzaralar, belge niteliğinde soyağaçları... Her tablo için farklı süreç gerektiriyor. Kimilerinde bozulma çok fazla. Kimileriyse sadece genel bir bakımla ya da sadece genel bir temizlik çalışmasıyla sergiye kazandırılacak türden. Çünkü her eser için farklı bir süreç sözkonusu," dedi.  

Milli Saraylar İdaresi, Topkapı Sarayı'ndan alınan tablolarda restorasyon çalışmalarına devam ediyor - Resim : 2

Restorasyondan geçirilen eserler, eğer salgın izin verirse yıl bitmeden Milli Saraylar'a bağlı Resim Müzesi'nin modern müzecilik donatılarına sahip yeni bölümünde sanatseverlerle buluşacak...

koronavirüs Topkapı Sarayı