Mahkeme iade talebini reddetti: Roman Polanski, Oscar Akademisi'ne dönemeyecek

Mahkeme iade talebini reddetti: Roman Polanski, Oscar Akademisi'ne dönemeyecek

Yönetmen Roman Polanski, kendisini 2 yıl önce ihraç eden Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'ne karşı açtığı iade davasını kaybetti. Polanski, 1977 yılında reşit olmayan bir kıza tecavüz etmekten suçlu bulununca ABD'den kaçmıştı...

Mayıs 2018'de Oscar ödüllerini dağıtan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nden ihraç edilen Roman Polanski'nin üyeliğe iadesi için açtığı davada karar çıktı.

Los Angeles Yüksek Mahkemesi, yönetmenin talebini geri çevirdi. 

Hâkim, Akademi'nin Polanski'ye kendini savunması ve suçsuzluğunu kanıtlayacak kanıtları sunması için gerekli imkânı tanıdığına, sonunda alınan ihraç kararının Akademi'nin etik kurallarına uygun olduğuna hükmetti.

1977 yılında henüz 13 yaşındaki Samantha Geimer'a tecavüz etmekten suçlu bulunan Roman Polanski, hüküm yüzüne okunmadan ABD'den kaçmıştı.

Karar gıyabında verildiği için Polanski, ABD dışında seyahat edebiliyor. 

ABD yasalarına göre halen firari sayılan Polanski, bu mahkumiyetinin yanı sıra uzun süredir farklı cinsel istismar suçlamalarıyla da gündemde.

Buna rağmen Avrupa'da film çekmeyi sürdürüyor.

Mahkeme iade talebini reddetti: Roman Polanski, Oscar Akademisi'ne dönemeyecek - Resim : 1

Daha önce mahkemeyi dürüst olmamakla suçlayan, davanın başka bir mahkemeye taşınmasını talep eden Roman Polanski'nin kararı temyiz etmesi beklenmiyor.

Avukatı, kararın açıklanmasından sonra Akademi üyeliğinin müvekkili için herhangi bir anlam ifade etmediğini savundu...
 

Roman Polanski Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi