Led Zeppelin davayı kazandı: "Stairway to Heaven" çalıntı değil!

Rock tarihinin gelmiş geçmiş en büyük gruplarından Led Zeppelin, yıllardır süren yargı mücadelesini kazandı. Temyiz mahkemesi, grubun en bilinen şarkılarından Stairway to Heaven'ın çalıntı olmadığına hükmetti...

Kimi Kashmir'i, kimi Whole Lotte Love'ı, kimi Dazed and Confused'u, kimi Moby Dick'i, çoğunluksa Stairway to Heaven'ı zirveye koyar...

Gelmiş geçmiş en büyük rock gruplarından Led Zeppelin denince akla ilk gelen şarkı o. 

Grubun kurucuları Robert Plant ile Jimmy Page'in 1971 yılında yazıp bestelediği şarkı, senelerdir mahkemelikti. 

Led Zeppelin davayı kazandı: "Stairway to Heaven" çalıntı değil! - Resim : 1

Spirit adlı grup, Stairway to Heaven'ın 1968 tarihli Taurus adlı şarkılarından çalıntı olduğunu iddia ediyordu.

İngiliz Led Zeppelin ve ABD'li Spirit grubu 60'lı yılların sonunda birlikte sahne almıştı. Spirit grubu üyesi Michael Skidmore, Led Zeppelin üne kavuştuktan sonra Jimmy Page'in bu konserde kendi şarkılarını duyduğunu ve daha sonra da esinlenerek Stairway to Heaven'ı yazmış olabileceğini iddia etmişti.

Şarkının girişinde la minör akorundan başlayarak devam eden arpej dizilimi, her iki şarkıda benzerlik gösterse de birçok müzisyen, bunların farklı besteler olduğunu, aynı arpej diziliminde piyasada birçok parçanın yer aldığını savunuyordu.  

Led Zeppelin davayı kazandı: "Stairway to Heaven" çalıntı değil! - Resim : 2

Ve ABD'nin San Francisco şehrindeki 9. Temyiz Mahkemesi, Spirit grubunun hayattaki üyelerinden Michael Skidmore'un iddiasını nihayet karara bağladı. 11 yargıçtan dokuzu, şarkının kopya olmadığı yönünde oy kullandı. 

Led Zeppelin Stairway to Heaven