Lady Diana neden yeniden bu kadar gündemde? Film, müzikal, belgesel...

Web Özel
Lady Diana neden yeniden bu kadar gündemde? Film, müzikal, belgesel...
Galler Prensi Lady Diana ile eşi Prens Charles'ın ilişkileri boyunca hayatlarında başka insanlar da olduğu biliniyor. Fotoğraf: Reuters

20. yüzyılın en popüler kadın figürleri arasında olan Diana Spencer namıdiğer Lady Diana 21. yüzyılda da popülerliğini koruyor. Hayatını konu alan bir film çıktı, halihazırda devam eden bir dizi var, müzikalle belgesel de yolda.

Yürümesi, oturması, konuşması, kahve almaya gitmesi, güneşlenmesi her şeyi ama her şeyi haberdi. Modern magazin basını onunla doğdu denebilir. Galler Prensesi Lady Diana’dan bahsediyoruz! Kristen Stewart’ın Diana’ya can verdiği Spencer isimli filmde bir an gelir. Diana, “Hakkımda ne yazacaklarını bin yıldır merak ediyorum. Eğer kraliçe olacaksam, ne olacağım? Deli?” der.

Film kraliyet ailesinin en kötü dönemlerinden birinde vizyona girecek desek yeri. Meghan Markle ve Prens Harry’nin aile içinde yaşananları Oprah Winfrey’e anlatması, ardından Prens Andrew’un hakkındaki cinsel taciz davası ve 99 yaşındaki Prens Philip’in ölümü.

Kraliyet ailesinin biyografisini kaleme alan Elizabeth Holmes, “Film herkesin aileye yeni bir ışık altında baktığı bir döneme denk geldi” diyor. Son yıllarda Diana hakkında belgesellerin de yanı sıra pek çok farklı sanatsal üretim var.

Spencer 12 Kasım'da vizyona girecek👇

Bu ay Broadway’de Diana müzikali sahnelenecek, prensesin 19 yaşından 1997 yılına kadar olan hayatı oynanacak. Netflix’in kült dizisi The Crown’ın beşinci sezonu içinde bulunduğumuz ay başlıyor. Bu sezonda yeni evlenmiş olan prensese Emma Corrin hayat verecek. Oyuncu bu performansı ile Emmy’ye aday gösterilmişti.

Lady Diana neden yeniden bu kadar gündemde? Film, müzikal, belgesel... - Resim : 1
Emma Corrin/The Crown

'ZAYIF YÖNLERİMİZİ GÖSTERMEYE HAKKIMIZ VAR'

Aynı zamanda CNN de Diana’nın hayatıyla ilgili olarak altı bölümlük bir belgesel çıkarmaya hazırlanıyor. People Dergisi’nin hali hazırda Diana hakkında hazırladığı iki bölümlük bir belgesel var. CNN yapımcısı Emma Cooper, “Bir kadın olarak biz de komaya girmeye, çılgın veya aptal olarak algılanmadan zayıf yanlarımızı göstermeye hakkımız var” diyor.

Belki de olayı sadece Diana üzerinden okumak doğru değil. Televizyon dünyası şu an 1990’lı ve 2000’li yılların başındaki güçlü kadınların hikayelerini yeniden keşfediyor. Britney Spears hakkındaki vasilik davası ve ünlü kadının hayatının da bir Netflix belgeseline konu olması bunun örneklerinden olabilir.

Kraliyet ailesinin biyografisini kaleme alan Elizabeth Holmes’a göre; Spencer filminde Diana’nın nasıl magazin basınını değiştirdiği de ayrıntıları ile işleniyor. Yönetmen Pablo Larrain filmde, Diana’nın yaşadığı iç krizler ve evliliğindeki sorunlara odaklandıklarını anlatıyor.

Lady Diana neden yeniden bu kadar gündemde? Film, müzikal, belgesel... - Resim : 2
Charles ve Diana ilişkisinde 'sadakat' pek rastlanan bir unsur değildi. Fotoğraf: Reuters

Aynı zamanda yapım, prensesin nasıl bir anne olduğu konusunda da ip uçları veriyor. Diana çocukları ile gece geç saatlere kadar oynuyor ve onlara sık sık hediyeler alıyor. Avrupa ve İngiltere tarihçisi Ariane Chernock filmin tonunun kraliyet ailesinde bir kadın olmanın zorluklarını iyi aktardığına inanıyor.

13 KEZ GÖRÜŞÜP EVLENDİLER

Filmin işlediği temel konulardan biri ise Diana ile Prens Charles’ın evliliğindeki sorunlar. 29 Temmuz 1981 yılında evlenen çiftin, evlendikleri zamanlar birbirlerini iyi tanıdıklarını söylemek zor. Düğünden önce sadece 13 kez buluşmuşlar. Charles’ın da 70’lerin başında Camilla Parker Bowles isimli bir kadınla tutkulu bir ilişki yaşadığı biliniyor. Prens 1972 yılında donanmaya yazıldığı zaman bu ilişki bitmiş.

Lady Diana neden yeniden bu kadar gündemde? Film, müzikal, belgesel... - Resim : 3
Prens Charles ve Diana dillere destan bir film ile dünya evine girdi. Fotoğraf: Reuters

Camilla, 1973 yılında evlenmiş fakat eşi ile birlikte Prens Charles’la ailecek görüşmeye devam etmişler. Prens, çiftin çocuklarının vaftiz babası dahi olmuş.

Bu ilişkiyi şimdilik bir kenara koyacak olursak ikilinin evliliğinde sorunlar olduğuna yönelik işaretler 1987’de Lady Diana’nın korumasının değiştirilmesi ile kamuoyu gündemine geldi. Lady’nin koruması ile ilişkisi olduğu konuşuluyordu. Koruma Barry Mannakee görevden alındıktan birkaç ay sonra bir motosiklet kazasında hayatını kaybetti.

EŞLER DURUMU BİLİYORDU

Diana’nın koruması ile yaşadığı ilişkiden bir yıl önce de Prens Charles’ın unutamadığı aşkı Camilla Parker Bowles ile yeniden görüşmeye başlamıştı. İki tarafın da eşleri durumu biliyordu.

İkilinin ilişkisi eşlerin bildiği etraflarının da sezdiği şekilde aylarca sürüp gitti. 1989 yılında bir davette Diana, Camilla’nın kolundan kenara çekerek söyle söyledi:

Neler olduğunu bildiğimi bilmeni isterim!

Diana’nın anlatımına göre Camilla karşılığında, “Dünyadaki her erkeği elde edebilirsin, ne istiyorsun?” diye sorduğunda Diana, “Kocamı istiyorum” yanıtını vermiş. Charles ve Diana 1996 yılında boşanmıştı.

Paris'te bir trafik kazasında hayatını kaybeden Diana'nın ölümü yıllarca konuşuldu. Diana geride iki çocuk ve hala tartışmalı pek çok konu bıraktı. 

Kaynaklar: Wall Street Journal, Atlantic, Business Insider, National Geographic

Kaynak: Web Özel