Kuralı çiğneyip iki yazarı ödüllendirdiler: Booker 2019, Margaret Atwood ile Bernardine Evaristo'nun

Booker Ödülü'nde bu yıl hem sürpriz var hem de yok: Margaret Atwood favoriler arasındaydı, ödülü de kazandı ama Britanyalı yazar Bernardine Evaristo ile birlikte. Jüri, kendi kuralını çiğneyip ödülü iki yazar arasında paylaştırdı...

Prestijli Booker Ödülü, bu yıl iki önemli yazar arasında paylaştırıldı.

The Handmaid's Tale'in (Damızlık Kızın Öyküsü) devam romanı The Testaments'le Margaret Atwood ve Girl, Woman, Other kitabıyla Bernardine Evaristo, ödüle layık görüldü.  

Booker jürisi, 1992 yılında koyduğu "tek isme verilir" kuralını çiğneyerek ödülü Kanadalı yazar Atwood ile İngiliz yazar Evaristo arasında paylaştırırken Bernardine Evaristo, ilki 1969'da verilen ödülü kazanan ilk siyah kadın ve ilk siyah Britanyalı yazar, 79 yaşındaki Atwood da Booker kazanan en yaşlı isim, aynı zamanda ödülü ikinci kez kazanan dördüncü yazar oldu. Kanadalı yazar, 2000 yılında The Blind Assassin (Kör Suikastçı) kitabıyla Booker Ödülü'nü kazanmıştı.  

Londra'da düzenlenen törende konuşan jüri başkanı Peter Florence, üyelerin ödülü vermek üzere tek bir isim üzerinde anlaşamadıklarını, komitenin karşı çıkmasına rağmen ödülü iki kişiye vermek istediklerini açıkladı. 

Kuralı çiğneyip iki yazarı ödüllendirdiler: Booker 2019, Margaret Atwood ile Bernardine Evaristo'nun - Resim : 1

İsimlerinin açıklanmasıyla kol kola sahneye gelen iki yazar, hem şaşkın hem de gururluydu. Atwood, "Çok yaşlı olduğumu düşünüyorum. Dikkatleri üzerime çekmeyi de hiç istemem. O yüzden bu baskıyı biraz da olsa üzerimden almanızdan dolayı mutluyum," diyerek şaka yaparken Evaristo, ödülü Margaret Atwood gibi bir efsaneyle paylaşmanın inanılmaz olduğunu söyledi. İngiliz yazar, "Umarım başka bir siyah kadının ödülü kazanması uzun sürmez," dedi.  

Geçen ay piyasaya çıkan Margaret Atwood'un The Testaments romanı, sadece Britanya'da 100 binden fazla satarak son dört yılın en hızlı tükenen kitabı olmuştu. Romandaki olaylar, televizyon uyarlamasıyla da adından sıklıkla söz ettiren distopya klasiği The Handmaid's Tale'in 15 yıl sonrasında geçiyor.

Bernardine Evaristo'nun sekizinci romanı Girl, Woman, Other ise, Britanya'da yaşayan, 12-93 yaşları arasında, çoğunluğu kadın ve siyah 12 karakterin hayatını anlatıyor. Yazar, kitabını deneysel roman olarak tanımlıyor.  

Booker Ödülü, her yıl İngilizce yazılan ve Britanya ya da İrlanda'da basılan kitaplar arasından seçiliyor. Kazanan yazar, 50 bin sterlin para ödülünün de sahibi oluyor. 

Margaret Atwood The Testaments The Handmaid's Tale