Jean Christophe Grangé Ankara'da: "Hedefim, okuyucuyu bir noktada yakalayıp bırakmamaktır"

Jean Christophe Grangé Ankara'da: "Hedefim, okuyucuyu bir noktada yakalayıp bırakmamaktır"

Polisiye-gerilim türünün ustası Fransız yazar Jean Christophe Grangé, Ankara Kitap Fuarı için başkentte. Polisiye romanın inceliklerini anlatan Grangé, "Hedefim, okuyucuyu bir noktada yakalayıp bırakmamaktır," diyor...

Kızıl Nehirler, Leyleklerin Uçuşu, Ölüler Diyarı, Son Av...

Türkiye'de de çok sevilen polisiye-gerilim türünün ustası Fransız yazar Jean Christophe Grangé, Ankara Kitap Fuarı için başkentte.

Basının yoğun ilgisiyle karşılandı Grangé.

Herkesin aklındaki sorular benzerdi. Romanları nasıl bu kadar akıcı oluyor, okuru sarıp sarmalıyordu?

Jean Christophe Grangé Ankara'da: "Hedefim, okuyucuyu bir noktada yakalayıp bırakmamaktır" - Resim : 1

AKICI YAZMANIN SIRRI NE?

Grangé, romanlarını nasıl kurguladığına ilişkin soruya "Hedefim, okuyucuyu bir noktada yakalayıp bırakmamaktır. Belli bir ritimde giderek, okuyucunun sayfalar boyunca okumasını sağlamak ve ilgisini yakalamaktır. Şu şekilde çalışıyorum: Çok ayrıntılı bir sinopsis hazırlıyorum. Dolayısıyla her bölümde ne olacağını çok iyi biliyorum. Her bölümde okuyucunun okumaya devam etmesini sağlayacak şaşırtıcı bir olay olması için özen gösteriyorum," yanıtını veriyor ve polisiye yazmanın zekâ işi olduğunu vurguluyor: "Gazetecilik yaptığım yıllarda belli alışkanlıklar edindim. Bilgiyi çok ayrıntılı bir şekilde işleme alışkanlığım var. Bu da aslında daha gerçekçi olmamı sağlıyor kitaplarımda. Bunu yaparken de her zaman gerçekle kurgu arasındaki ilişkiyi güçlü tutmaya çalıştım. Okur ancak bu şekilde inanarak okuyor."

Jean Christophe Grangé Ankara'da: "Hedefim, okuyucuyu bir noktada yakalayıp bırakmamaktır" - Resim : 2

İYİ POLİSİYE NASIL OLUR?

Polisiye roman yazmanın inceliklerine de değiniyor Fransız yazar, her zaman izlediği çizginin hikâyeyi baş kahramanın zihninden aktarmak olduğunu söylüyor. "Bence baş kahramanın gözünden yazarak işlediği eylemleri daha ayrıntılı bir şekilde benimseyebiliriz. Bu da belki de kitaplarımın filme çekilmesinin büyük sebebi. Her zaman bu çizgiyi izlemeye çalıştım. Polisiye romanları ejderhaya karşı mücadele veren şövalye hikâyelerine benzetirim. Ancak şövalyenin kafasına girerek bu mücadeleyi daha iyi anlayabiliriz."

Her zaman bilinmeyenin peşinden gittiğini vurgulayan Jean Christophe Grangé, insanoğlunun özünde saldırgan bir yapıya sahip olduğunu, öldürme güdüsünü içinde taşıdığını belirtiyor. Bu konuda kurduğu cümle şöyle: "Öldürmek için insanoğluna araç verirseniz bu güdüyü yerine getirecektir."

TARİHİ BİR ROMAN YOLDA 

Peki bundan sonra sırada ne var?

Bir TV dizisinden esinlenerek yazdığı Le Jour Des Cendres (Küllerin Günü) iki ay sonra Fransa'da piyasaya çıkıyor. Onu farklı bir kitap takip edecek. Grangé, yeni kitabını şöyle anlatıyor: "Bu kitap diğerlerinden farklı olacak. Tarihi bir roman olacak. Naziler döneminde, Berlin'de geçiyor. Aslında o dönem hakkında çok fazla yazıldı. Dolayısıyla konunun orijinal olmadığını düşünebiliriz. Bu bir risk olabilir benim için ama yine de bu konuyla ilgili iyi bir fikir yakaladığımı biliyorum, hatta bundan eminim." AA

Jean-Christophe Grangé Ankara Kitap Fuarı polisiye gerilim