James Baldwin söyleşisi, gazeteciler Zeynep Oral ve Zeynep Miraç'ın katılımıyla bu perşembe YKY'de

James Baldwin söyleşisi, gazeteciler Zeynep Oral ve Zeynep Miraç'ın katılımıyla bu perşembe YKY'de

Yolu bir dönem İstanbul'dan da geçen Amerikalı yazar ve insan hakları savunucusu James Baldwin anısına bu perşembe online bir söyleşi düzenleniyor. "Nefes Alamıyorum" başlıklı söyleşinin konukları, gazeteciler Zeynep Oral'la Zeynep Miraç...

Minneapolis'te beyaz bir polisin boğazına basarak öldürdüğü George Floyd'un "Nefes alamıyorum" çığlığından hareketle onun kitaplarının büyük bölümünü okurla buluşturan Yapı Kredi Yayınları, ABD'li romancı, oyun yazarı ve insan hakları savunucusu James Baldwin'i online bir söyleşiyle anıyor.

 

İstanbul ziyaretlerden birinde gazeteci Zeynep Oral'a "Buradayım çünkü kendi ülkemde nefes a-la-mı-yo-rum. Burada rahat nefes alabiliyorum," diyen Baldwin anısına bu perşembe saat 18.00'den itibaren Nefes Alamıyorum başlığı altında Zeynep Oral'la Zeynep Miraç bir araya geliyor.

 

Zeynep Oral, İstanbul yıllarında Baldwin'le gazeteci, çalışma arkadaşı ve dost olarak ilişki kurdu. Zeynep Miraç, Baldwin'in dostları ve çalışma arkadaşları Engin Cezzar ve Gülriz Sururi'ye çok yakın bir isim. Her ikisi de Baldwin ve onun mücadelesinin günümüzdeki izdüşümlerine dair söyleşecek. 

 

1960'lar ABD'de ırkçılığın ve ırkçı şiddetin zirveye çıktığı dönemdi. İstanbul, genç yazarın sığındığı liman oldu. Bir Başka Ülke ve Bundan Sonrası Ateş adlı çok satan kitaplarını burada tamamladı. 1970'te, John Herbert'ın Fortune and Men's Eyes oyununu Düşenin Dostu adıyla Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nda sahneledi. Aralarında Zeynep Oral, Yaşar Kemal, Engin Cezzar ve Gülriz Sururi'nin de bulunduğu bir dost çevresi edinen Baldwin, hem eşcinsel kimliği yüzünden hem de siyah bir ABD vatandaşı olarak çok baskı gördü. Yazar, ömrünün büyük bölümünü ülkesinden uzak geçirdi. Uzun süre kaldığı yerlerden biri de İstanbul'du. James Baldwin, 1987'de Paris'te mide kanserinden hayata veda ettiğinde 63 yaşındaydı... 

 

James Baldwin George Floyd cinayeti