Film gibi tören Oscar | Ödülü almayanlar... Sahneye çıplak koşanlar... Uyumsuz sunucular...

Oscar
Film gibi tören Oscar | Ödülü almayanlar... Sahneye çıplak koşanlar... Uyumsuz sunucular...
94 yıldır düzenlenen Oscar törenleri birbirinden ilginç anlara sahne oluyor. Fotoğraf: Shutterstock

Oscar ödül törenlerinde kimlerin kazandığı kadar gece yaşananlar da yıllarca hatırlanıyor. Örneğin 94. tören için en fazla Will Smith'in, Chris Rock'ı tokatlaması konuşulacak. Peki önceki yıllarda neler olmuştu?

Tüm dünya Will Smith'in Chris Rock'a, 2022 yılı 94. Akademi Ödülleri töreni sırasında attığı tokadı konuşuyor. King Richard filmi ile en iyi erkek oyuncu dalında ödülün sahibi olan Smith, karısının saçkıran rahatsızlığı hakkında şaka yapan sunucu Chris Rock'u sahneye çıkarak tokatladı. Bu tokat, Akademi Ödülleri'nde diğer skandalları da akla getirdi.

SAHNEYE ÇIKMADI 

1969 yılında 41'incisi düzenlenen Akademi Ödülleri töreninde, en iyi kadın oyuncu ödülü ünlü oyuncular Barbra Streisand ve Katharine Hepburn'a verileceği açıklandı. Ancak Hepburn sahneye çıkmayınca Streisand ödülün tek başına sahibi oldu. 

TARİHİ PROTESTO 

1973 yılındaki tören dünya çapında canlı yayınlanan ilk tören olarak tarihe geçti. Baba filmiyle en iyi erkek oyuncu dalında ödüle hak kazanan Marlon Brando, ödülü almaya gelmedi. Onun yerine Amerikan yerlisi asıllı aktivist ve oyuncu Sacheen Küçüktüy sahneye çıktı. Ödülü Marlon Brando adına reddeden Küçüktüy, Amerikan yerli halklarının Holywood filmlerinde kötü gösterildiği ve ayrımcılığa uğradığı ile ilgili ünlü konuşmasını yaptı. Bu açıklamayı 85 milyon kişi canlı izledi. 

SAHNEYE ÇIPLAK ATLADI 

1974 yılında 46'ıncısı düzenlenen Akademi Ödülleri çok ilginç bir olaya sahne oldu. Sunucu David Niven, ünlü oyuncu Elizabeth Taylor'u sahneye davet ettiği sırada bir kişi çırılçıplak bir şekilde sahnede koşturmaya başladı. Daha sonra bu kişinin İngilizce öğretmeni Robert Opal olduğu ortaya çıktı. Opal'in toplumu protesto amacı ile bu eylemi gerçekleştirdiği anlaşıldı. 

KIYAFETLERİ OLAY OLDU

2000 yılı töreni birden çok olaya sahne oldu. Amerikalı çizgi dizi serisi Southpark'ın filmi "South Park: Bigger, Longer & Uncut" 'en iyi film müziği' dalında Oscar'a aday oldu. 'Blame Canada' şarkısı ile aday olan filmin yapımcıları Matt Stone ve Trey Parker kıyafetleri ile ön plana çıktılar. Parker, Jennifer Lopez'in 2000 Grammy ödüllerinde giydiği elbise ile törene katılırken, Stone ise Gwyneth Paltrow'un 1999 Oscar ödüllerindeki kıyafetini giydi. İkilinin tören boyunca uyuşturucu etkisi altında olduğu ortaya çıktı.

Bir diğer olay ise Angelina Jolie'nin, ağabeyini tören sonrası partide dudaklarından öpmesi. Jolie "Girl, Interrupted" filmi ile en iyi yardımcı kadın oyuncu dalında aldığı Oscar için yaptığı konuşmada da ağabeyini çok sevdiğini söyledi. Bu hadise basın tarafından oldukça konuşulurken, aile iki kardeş arasındaki sevginin dışa yansımasını gördükleri için çok mutlu olduğunu açıklamıştı. 

Film gibi tören Oscar | Ödülü almayanlar... Sahneye çıplak koşanlar... Uyumsuz sunucular... - Resim : 1
Angelina Jolie ve ağabeyi James Haven/Fotoğraf: Shutterstock

BEKLENMEYEN ÖPÜCÜK

2003 yılındaki 75'inci Akademi ödüllerine ise aktör Adrien Brody damgasını vurdu. Piyanist filmiyle en iyi erkek oyuncu dalında heykelciği kazanan Brody, kimsenin beklemediği anda gecenin sunuculuğunu yapan ünlü oyuncu Halle Berry'i dudaklarından öptü. Berry bu durumu kendisinin de beklemediğini söyledi. 

Film gibi tören Oscar | Ödülü almayanlar... Sahneye çıplak koşanlar... Uyumsuz sunucular... - Resim : 2
Halle Berry yıllardır Oscar ödüllerinin aranan yüzlerinden. Fotoğraf: Shutterstock

2003 yılının bir diğer önemli olayı ise Yönetmen Michael Moore'un "Fahrenheit 9/11" yapımı ile en iyi belgesel dalında aldığı ödülün konuşması sırasında yaşandı. Moore, dönemin Amerikan Başkan'ı George W. Bush'u kürsüden eleştirince konuşması yarıda kesildi.

SUNUCULAR UYUŞMAYINCA

2011 yılının sunucuları Anne Hathaway ve James Franco ödül töreninin önüne geçen isimlerdi. Hathaway'ın aşırı enerjik ve mutlu görüntüsüne karşın Franco'nun oldukça uyuşuk tavırlar sergilemesi, izleyicilerden Oscar tarihinin en kötü sunumu yorumunu aldı.

Film gibi tören Oscar | Ödülü almayanlar... Sahneye çıplak koşanlar... Uyumsuz sunucular... - Resim : 3

James Franco ve Anne Hathaway 2011 yılında birlikte Oscar ödüllerini sundu. Fotoğraf: Reuters 

ŞARKIYA TEPKİ

2013 töreninin sunucusu Seth MacFarlane "sizin göğüslerinizi gördük" adında bir şarkı ile töreni açtı. Sözleri, hangi filmde hangi aktristin göğüslerinin göründüğünü sıralayan MacFarlane'nin şarkısı başta Naomi Watts ve Charlize Theron olmak üzere bazı oyuncular tarafından tepkiyle karşılandı.

Film gibi tören Oscar | Ödülü almayanlar... Sahneye çıplak koşanlar... Uyumsuz sunucular... - Resim : 4
Charlize Theron ve Seth MacFarlane, "A Million Ways To Die In The West" filminde bir araya gelmişlerdi. Kaynak: Shutterstock

İSMİ YANLIŞ TELAFUZ ETTİ

2014 ödüllerinde "Let it go" şarkısını canlı söyleyen Idina Menzel, ünlü oyuncu John Travolta'nın azizliğine uğradı. Travolta'nın kendisini yanlışlıkla "Adele Dazeem" olarak anons etmesi törenin en konuşulan hadisesi oldu. Bir yıl sonra, televizyon sunucusu Jimmy Kimmel'e hadiseyi açıklayan Travolta, sahneye çıkmasına 15 dakika varken kendisini "bir dakika sonra sahnedesin" diye sahneye çıkardıklarını söylüyor. Eline tutuşturulan bir kağıtta Idina Menzel'in isminin fonetik olarak okunuşunun yazdığını söyleyen Travolta, Menzel'in gerçek ismini ismini unuttuğunu söylüyor. Bu yüzden Travolta, Menzel'in ismini yanlış anons ettiğini açıklıyor. Travolta, sahne arkasında karşılaştığı ünlü aktris Goldie Hawn'ın karizmasıyla aklını başından aldığını da itiraf ediyor. 

Film gibi tören Oscar | Ödülü almayanlar... Sahneye çıplak koşanlar... Uyumsuz sunucular... - Resim : 5

Idina Menzel-Fotoğraf: Reuters 

YANLIŞ FİLME ÖDÜL

Sunucuların skandala neden olduğu bir başka tören ise 2017 akademi ödülleri töreni idi. Faye Dunaway and Warren Beatty en iyi görüntü dalında önce La La Land müzikalini açıkladı. Ancak daha sonra zarfların karıştığı ortaya çıktı ve ödülün gerçek sahibi Moonlight filmine Oscar heykelciği takdim edildi.

Kaynaklar: US Magazine, Buzfeed, Elle, Daily Mail

Kaynak: Web Özel

Akademi Ödülleri Will Smith Chris Rock Oscar jada smith