İstanbul'un soy kütüğü hazırlandı

Kültür Sanat haberleri Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilim Haberleri
İstanbul'un soy kütüğü hazırlandı

Reşat Ekrem Koçu'nun İstanbul Ansiklopedisi Arşivi çalışmaları kapsamında hazırlanan “Başka Kayda Rastlanmadı” e-yayını bütün okuyucuların erişimine açıldı. Yayında ünlü tarihçinin eserlerinin nasıl tasniflendiği anlatılıyor.

Tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu'nun 1975 yılında hayatını kaybetmeden önce fasiküller halinde yayımladığı İstanbul Ansiklopedisi üzerine hazırlanan “Başka Kayda Rastlanmadı” projesinde yeni bir çalışma hayata geçirildi. Salt'ın İstanbul Ansiklopedisi Arşivi çalışmaları kapsamında hazırladığı Başka Kayda Rastlanmadı e-yayını erişime açıldı.

İstanbul'un soy kütüğü hazırlandı - Resim : 1
Salt Galata "Başka Kayda Rastlanmadı" adlı projede yeni çalışmayı gerçekleştirdi. 

'G' CİLDİNE KADAR GELDİ

İstanbul'un günlük hayatının tarihi konusunda ilk akla gelen isim olan, popüler tarihçiliğin başlatıcısı olarak kabul edilen Reşad Ekrem Koçu, İstanbul Ansiklopedisi'nde şehrin günlük hayatını renkli bir dille kaleme almıştı.  Reşad Ekrem Koçu, 1944 ve 1951 yılları arasında 11 cilt halinde yayınladığı ansiklopedide son olarak “Eyüp” maddesini tamamlayıp “G” harfine kadar gelebilmişti. 

BAŞKA KAYDA RASTLANMADI

Salt Galata'nın öncülük ettiği çalışma hem İstanbul Ansiklopedisi'ni şehrin gündemine taşıdı hem de Koçu'nun tamamlanmayan çalışmasına katkı sundu. Projenin adı olan “Başka Kayda Rastlanmadı”, Koçu'nun ansiklopedideki bazı maddelerin sonunda yer verdiği “hakkında başka kayda rastlanmadı” ibaresinden geliyor. Salt Galata serginin ardından, yaptığı yayında bu çalışmaya nasıl yaklaşıldığını anlatıyor.

İstanbul'un soy kütüğü hazırlandı - Resim : 2
Sergide Reşat Ekrem Koçu'nun anlattığı İstanbulluların çizim görselleri de yer almıştı. 

6 YILLIK ÇALIŞMA

Popüler tarihçiliğin kurucu olan Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi için çalışmalar Salt ve Kadir Has Üniversitesi iş birliğiyle 2018’de başlamıştı. 40 binin üzerinde belgeden oluşan arşiv, G cildine kadar gelebilmişti. Çalışmayı yürüten ekip ise G'den Z'ye kadar yer alacak maddeler üzerinde kapsamlı bir çalışma yaptı. Arşivin 2024 başında çevrimiçi erişime açılması planlanıyor.

ertan.altan@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel