İstanbul'un kültür-sanat ajandası: Haftanın panoraması

İstanbul'un kültür-sanat ajandası: Haftanın panoraması

Yeni başlayanlar, devam eden popüler oyunlar, konserler, sergiler... İstanbul'un kültür-sanat dünyası, renkli ve dopdolu içeriğiyle sanatseverlerin karşısında. Bu hafta neleri izleyeceğiz, birlikte bakalım...

Konserlerden çeşitli gösterilere, sergilerden tiyatro oyunlarına İstanbul yine dopdolu bir içerik sunuyor izleyiciye. Önümüzdeki haftanın programında neler var, birlikte bakalım mı? 

ŞEHİR TİYATROLARI'NDA BU HAFTA 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın haftalık programıyla başlayalım: 

29 Ocak-1 Şubat arasında Türk tiyatrosunun büyük ustası Haldun Taner'in yazdığı Ay Işığında Şamata, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde, Nezihe Meriç'in kaleme aldığı Çın Sabahta, Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde, Noel Coward'ın yazıp Engin Gürmen'in yönettiği Ben Çağırmadım, Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde, Osmanlı'nın Sherlock Holmes'ü diye anılan Komiser Avni'nin başına gelenleri anlatan Amanvermez Avni, Ümraniye Sahnesi'nde ve ayrılık sonrası çocukları için sağlıklı bir düzen kurmaya çalışan ebeveynlerin psikolojik sürecini anlatan Uzlaşma, Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde izlenebilir. 

İstanbul'un kültür-sanat ajandası: Haftanın panoraması - Resim : 1

Ay Işığında Şamata, Haldun Taner'in en önemli eserlerinden...

Klasik Fransız Tiyatrosu'nun kurucularından Moliere'in yazdığı son oyun Hastalık Hastası da 30-31 Ocak ve 1 Şubat'ta Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi'nde tiyatroseverlerin karşısında olacak. 

Çocuk oyunlarında sıra: Bir Gün Ayakkabımın Teki, Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatro Sahnesi'nde, Elma Kurdu Kırtık da Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatro Sahnesi'nde 30 ve 31 Ocak'ta minik izleyicilerle buluşacak. 

İstanbul'un kültür-sanat ajandası: Haftanın panoraması - Resim : 2

Tüm zamanların en önemli klasiklerinden Hastalık Hastası'nda önemli isimler rol alıyor...

2 Şubat'ın programıysa yoğun: Palyaço Prens, Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde, Pollyanna, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde, Bir Kümes Hikayesi, Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde, Rüya, Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde, Harikalar Mutfağı, Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi'nde, Üzgün Ağaçlar Ülkesi, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde, Yaşayan Sayfalar, Ümraniye Sahnesi'nde, Bisküvi Adam, Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi'nde, Benim Güzel Pabuçlarım da Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde izlenebilir. 

DEVLET TİYATROLARI PROGRAMI

İstanbul Devlet Tiyatrosu'ndayız: 

II. Dünya Savaşı'nda ölümüne tiyatro yapan bir grubu konu alan Giydirici, Mecidiyeköy Büyük Sahne'de, Nazi işgali altındaki Fransa'da yaşayan ressam Pablo Picasso ile dönemin Almanya kültür bakanlığı sorumlusu Bayan Fischer arasında geçen Bir Picasso, Mecidiyeköy Stüdyo Sahne'de, I. ve II. Dünya Savaşı arasında ABD'de orduya radyumlu saatler üreten bir fabrikadaki radyum boyama işçisi kadınların hak arama mücadelesini anlatan Bir Peri Masalı Radyum Kızları ise Üsküdar Tekel Sahnesi'nde 28 Ocak-2 Şubat arasında sahnelenecek. 

İstanbul'un kültür-sanat ajandası: Haftanın panoraması - Resim : 3

Alain Badiou'nun yazdığı Filozof Ahmet (üstte), 28 Ocak-1 Şubat'ta Üsküdar Stüdyo Sahne'ye, Sait Faik Abasıyanık'ın yazdığı ve izleyiciyi onun gözünden İstanbul'u anlamaya davet eden Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye de 30-31 Ocak ve 1 Şubat'ta Garibaldi Salon 2'ye konuk olacak. 

Tek perdelik çocuk oyunu Turta Girmemiş Orman ise, 2 Şubat'ta Üsküdar Stüdyo Sahne'de minik izleyicileriyle buluşacak. 

DASDAS'DA HAFTAYA BAKIŞ

DasDas'ın Moritz Rinke imzalı popüler oyunu Westend-Batının Sonu, bu yüzyılın tüm bireysel trajedilerinin komedisini sarsıcı bir dille ortaya koyuyor. Evren Bingöl, Gün Koper, Mert Fırat, Naz Çağla Irmak, Tülin Özen ve Pervin Bağdat'ın rol aldığı oyun, 28 Ocak'ta seyirci karşısında. 

28 Ocak, Halil Cibran uyarlaması Avuntu'nun da prömiyerine işaret ediyor. Uyarlayıp oynayan Altuğ Görgü...

29 Ocak'ta sıra Selen Uçer'in (altta) tek kişilik performansı Güle Güle Diva!'da. 

İstanbul'un kültür-sanat ajandası: Haftanın panoraması - Resim : 4

30 Ocak'ta Tiyatro Ram, Aziz Nesin'in Bir Şey Yap Met oyunuyla DasDas'a konuk oluyor. 

30 ve 31 Ocak'ta Ben Varım, yeni başladığı yolculuğuna devam edecek. Mucize bekleyenlerin, mucize pazarlayanların, başkasının mucizesine bel bağlayanların, her insanın kendi mucizesini yaratması gerektiğine inananların oyunu bu. Peter Lund imzalı oyunda rol alan isimler şöyle: Alper Baytekin, Didem Balçın, Ecmel İs, Erdem Akakçe, Hülya Gülşen, Iraz Yöntem, Tuğrul Tülek, Yeliz Kuvancı.

İstanbul'un kültür-sanat ajandası: Haftanın panoraması - Resim : 5

31 Ocak'ta Çehov'un İvanov'u izlenebilir. 

Şubat'a geldik. Ayın ilk gününde iki oyun izleyiciyle buluşuyor. İlki bir çocuk oyunu; Pi Hanım'ın Tarifsiz Kurabiyeleri. Devamında son dönemin en popüler oyunlarından Cansel Elçin, Reha Özcan ve Alican Altun'lu Simon Beaufoy uyarlaması Çıplak Vatandaşlar sahnede. 

1 Şubat, Tansu Taşanlar'la Oya Unustası'nı buluşturan Çok Satanlar ile kapanıyor. 

2 Şubat'taysa bir başka çocuk oyunu Göçebe, izleyici karşısında olacak. 

ZORLU PSM'DE BU HAFTA

Zorlu Performans Sanatları Merkezi, sömestre tatilinde çocukların yanında. 27 Ocak'ta Lıkır Okula Gidiyor ve Karton Şehir, çocuklarla buluşacak. 

28 Ocak ve 1 Şubat'ta bir başka çocuk oyunu Lunapark Gezegeni izlenebilir. 

1-2 Şubat'ta sahne, Serenay Sarıkaya, Ezgi Mola, Enis Arıkan, Merve Dizdar, İbrahim Selim ve Şükrü Özyıldız'ı buluşturan Alice Müzikali'nin.

Oyunlardan devam edelim: Üç Kuruşluk Opera adlı müzikli oyun, 28 Ocak'ta Cihangir Atölye Sahnesi'nde izleyici karşısında. 

Sadece sesiyle değil, hayata, müziğe ve aşka olan tutkusuyla da ölümsüzleşen Edith Piaf, sadece 48 yıl süren trajik hayatında dibi de gördü, zirveyi de. Kaldırımda doğmuş, yaşamı boyunca yoksulluk ve hastalıklarla boğuşmuş olsa da hayatı müthiş bir tutku ve cesaretle kucaklayarak, giderek dünyayı sarsan bir efsaneye dönüştü. 1950'ler Fransa'sından 80'ler Türkiye'sine uzanan bu hayat yolu, Tülay Günal'ın etkileyici yorumuyla yeniden sahnede... Kaldırım Serçesi, eseri kaleme alan Başar Sabuncu'ya ve 1982'deki yorumuyla Edith Piaf ile özdeşleşen Gülriz Sururi'ye de bir saygı duruşu niteliğinde... Altıdan Sonra Tiyatro'nun sahnelediği oyunu, 27 Ocak'ta Kenter Tiyatrosu'nda, 31 Ocak'taysa Zorlu PSM'de izleyebilirsiniz.

İstanbul'un kültür-sanat ajandası: Haftanın panoraması - Resim : 6

Kaldırım Serçesi'nde Piaf'a Tülay Günal hayat veriyor...

"Büyük doktorlar çatlağın, delinin, üşütmüşün, takıntılının altında yatan insanı görmenin, keşfetmenin, düzeltmenin yollarını arıyor. Ya bunların hepsi zincirlerinden boşanıp aramıza karışırsa?" Bu sorunun izinden giden Ali Poyrazoğlu güldürüsü Tak Tak Takıntı, 29 Ocak'ta Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi'nde sahnelenecek. Oyunda Ali Poyrazoğlu'nun yanı sıra Melih Ekener, Güneş Berberoğlu, Eser Ali Yıldırım, Güneş Emir, Aylin Dönmez ve Hasan Akdemir rol alıyor. 

İstanbul'un kültür-sanat ajandası: Haftanın panoraması - Resim : 7

Aynı gün Selen Seyven ile Aykut Temel'in rol aldığı Aynı Mezarın Ölüleri, Asmalı Sahne'de izlenebilir. 

Büşra Develi, Hakan Kurtaş, Bertan Erkaçan ve Toprak Can Adıgüzel'in rol aldığı Yak Bunu ise, 30 Ocak'ta Oyun Atölyesi'nde izleyici karşısında. 

Bu bölümde son olarak tek kişilik gösterilere de bakıyoruz: Lesli ile Stand Up, 28 Ocak'ta, Doğu Demirkol da 1 Şubat'ta Zorlu PSM'de. 

Kaan Sekban ise, Saçmalamalar adlı gösterisiyle 2 Şubat't DasDas'da sahne alıyor...

MÜZİK, MÜZİK VE DAHA ÇOK MÜZİK 

0-6 yaş arası çocukları klasik müzikle tanıştırma hedefiyle yola çıkan Baby Concerts serisinde dört müzisyen canlı performansla küçük müzikseverlerin karşısında. Konser, 28 Ocak'ta Zorlu PSM'de. 

Yine Zorlu'dayız: Harry Potter in Concert serisi, Nicholas Hooper'ın müzikleri eşliğinde beşinci film Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı ile 28-29 Ocak'ta devam ediyor.

İstanbul'un kültür-sanat ajandası: Haftanın panoraması - Resim : 8

Zorlu PSM'de Türk sanat ve halk müziği sanatçılarının ağırlanacağı Hoş Sada serisinde 29 Ocak'ta sahne, Melihat Gülses'in (altta).

İstanbul'un kültür-sanat ajandası: Haftanın panoraması - Resim : 9

Aynı akşam 1920 ve 30'ların cazını sahneye taşıyan Flapper Swing grubu, Zorlu'da izleyici karşısına çıkacak.

Hâlâ 29 Ocak akşamındayız... Türk rock'ının önemli grupları Kargo ve Mor ve Ötesi'nin kurucuları Koray Candemir'le Harun Tekin (altta), Şakalı Akustik programıyla DasDas'da müzikseverlerle buluşuyor. 

İstanbul'un kültür-sanat ajandası: Haftanın panoraması - Resim : 10

Zorlu PSM'ye dönersek; 31 Ocak'ta klasik müziği, rock ve elektronik gibi güncel türlerle ve farklı enstrümanlarla bir araya getiren İtalyan besteci ve piyanist Ludovico Einaudi, yeni projesi Seven Days Walking ile sahnede. 

Caz, R&B ve soul repertuarıyla beğenilen Su İdil de aynı akşam izleyici karşısına çıkıyor.

Jakuzi ile müziğini sıcak gitar melodileri üzerine inşa eden alternatif grup Hedonutopia da yine 31 Ocak'ta Lokalize serisi kapsamında aynı sahnede buluşuyor.

Türkiye'de caz davulunun öncülerinden Ferit Odman, 1 Şubat'ta Zorlu PSM'de. 

Melihat Gülses ile açılan Hoş Sada serisinin yeni konuğunda sıra: 2 Şubat akşamı, sahne Gülay'ın...

Son konserimiz, 250. yaşı kutlanan Beethoven'a adanmış. Alman bestecinin yaşamı ve eserleri, onu etkileyen Bach, Haydn, Mozart ve ondan etkilenen Schubert, Chopin, Tchaikovsky ve daha nice bestecinin eserleri, Zorlu PSM işbirliğiyle Ludwig ve Arkadaşları projesinde hayat buluyor. 

HER ŞEY ÇOCUKLAR İÇİN

Haftayı 30 Ocak'ta başlayıp 2 Şubat'ta tamamlanacak Çocuk Sanat Festivali ile kapatalım.

Türkiye'nin ilk Çocuk Sanat Festivali, ikinci yılında renkli etkinliklerle yüzlerce çocuğu sanatla buluşturacak. Zorlu PSM'de düzenlenecek festivalden elde edilecek gelir, Tohum Otizm Vakfı'na bağışlanacak, belirtelim...

İstanbul kültür-sanat haritası kültür sanat