İspanya'nın Tarantino'su Eugenio Martin hayatını kaybetti

sinema 2023 yılında hayatını kaybeden ünlüler İspanya Hayatını kaybetti
İspanya'nın Tarantino'su Eugenio Martin hayatını kaybetti

İspanya'nın Tarantino'su kabul edilen Panic Trans-Siberian'ın yönetmeni Eugenio Martin hayatını kaybetti.

HABER GLOBAL - 70'lerin popüler sinemasının bir kahramanı olan İspanyol yönetmen Eugenio Martin, 97 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Tür sınırı olmadan birçok film üreten Martin, filmlerinde farklı isimler kullandı. Kimi zaman Herbert Martin, kimi zaman Martin Herbert, bazen de Gene Martin oldu. Ancak en çok gerçek adı olan Eugenio Martin'i kullandı.

İspanyol sinemasının en inatçı, en parlak ve en gizemli yönetmenlerinden biri oldu. Tutkuluydu, vahşiydi, kurallara uymayı sevmezdi.

Öne çıkan filmleri arasında Panic on the Trans-Siberian (1972), The Price of a Man (1966) ve A Candle for the Devil (1973) sayılabilir.

İspanya'nın Tarantino'su Eugenio Martin hayatını kaybetti - Resim : 1

Bilim kurgudan teröre, gerilimden spagetti-Western'e, müzikalden İspanyol tarzı komediye hatta korsan maceralarına kadar birçok dalda film çeken Martin, Christopher Lee ve Peter Cushing gibi isimlerle çalışmıştı.

Filmografisinde ünlü birçok oyuncuyu yönettiğini de görüyoruz. 1969'da La vida sigue igual'de Julio Iglesisas'ı, 1970'te A Great Lady'de Lola Flores'i, 1971'de El hombre de Rio Malo'da kısa bir süre önce kaybettiğimiz Gina Lollobrigida'yı, 1973'de La chica del Molino Rojo'da Marisol'u yönetti.

Hafızası kötü olan bir ülkenin tüm sansürünün, unutkanlığının, sefaletinin tanığı ve her şeyden önce kurbanıydı.

İspanya'nın Tarantino'su Eugenio Martin hayatını kaybetti - Resim : 2

1925 yılında Ceuta'da doğan Martin, daha sonra Granada'ya taşınmış ve kendini filmlerle zehirleyerek büyümüştü. Bir film kulübü kurarak adım attığı bu meslekte ilk başta sansürle çok boğuştu. Onun için Granada bir hasiphaneye dönüşmüştü. Kendi kendini sürgün edip Madrid'e geldi, Film Enstitüsü'nde okudu ve ilk kısa flimini çekti. Peşinde ilk filmi Bekarlığa Veda Partisi'nin 1960'ta yönetti, ancak film hayal kırıklığı yarattı. Sinemada var olabilmek için yönetmen yardımcılığını kabul etmek zorunda kaldı. Michael Anderson ve Nicholas Ray gibi yönetmenlerle çalıştı. Sonra da kendi yolunu bulmayı başardı.

Kaynak: Haber Global TV

hayatını kaybetti sinema 2023 yılında hayatını kaybeden ünlüler