"Honeyland"in yıldızı Hatice Muratova, Oscar'ı kazanacakları konusunda umutlu

Oscar yarışının favorilerinden Honeyland belgeselinin ana karakteri Hatice Muratova, ödülü kazanacakları konusunda umudunu canlı tutuyor. Filmle birlikte hayatı değişse de Türk kökenli Hatice, yeni evinde mütevazı hayatına devam ediyor...

Yabancı Dilde En İyi Film ile En İyi Belgesel dallarında Oscar adayı Makedonya yapımı Honeyland filminin ana karakteri Hatice Muratova, ödülü kazanacaklarına inanıyor. 

İştip şehri yakınlarındaki Bekirli Köyü'nden film ekibinin kendisine hediye ettiği Dorfullu Köyü'ndeki yeni evine taşınan, burada mütevazı hayatına devam eden Muratova, filmde rol almasını "dualarının kabul edilmesi" olarak yorumluyor.

Arılara ve bala sevgisinin çocukluk çağına dayandığını vurgulayan Muratova, imkânsızlıklar nedeniyle ailesinin bal satın alamadığını, bu yüzden bal yapımını öğrendiğini belirtti. 

"Honeyland"in yıldızı Hatice Muratova, Oscar'ı kazanacakları konusunda umutlu - Resim : 1

Çekimlere başladıklarında korktuğunu ve utandığını, sonrasında kameralara alıştığını vurgulayan Hatice Muratova, belgeselde arılara söylediği "Hem size hem bize, yarı sana yarı bana," repliğini de değindi: "Kimse bana öğretmedi. Ben nasıl kışlığımı düşünüyorsam, kış tutar da aç kalmayalım diye unumu ve tuzumu alıyorsam, arılara da aynı şekilde kışlık bırakmamız lazım." 

"Honeyland"in yıldızı Hatice Muratova, Oscar'ı kazanacakları konusunda umutlu - Resim : 2

HONEYLAND: MODERN BİR PERİ MASALI

Honeyland belgeselinin konusunu bir kez daha hatırlayalım: Avrupa'da yabani arı yetiştiriciliğiyle uğraşan son kadın 50 yaşındaki Hatice Muratova, yatağa bağımlı yaşlı annesiyle terk edilmiş, elektriği olmayan bir dağ köyünde yaşar. Arıların ürettiği balın yarısını satıp kalanını arılara bırakan ve sürdürülebilirliği bu şekilde sağlayan Hatice'nin düzeni, başka bir ailenin köye gelip yerleşmesiyle bozulmaya başlar. Gerek doğanın ritmine gerekse de Hatice'nin yaşam alanına saygı göstermekten uzak bu gürültücü aileyle Hatice'nin doğaya ve yaşama yaklaşımı arasında ortaya çıkan tezat, maddi kazanç için doğayı tahrip etmekten kaçınmayan kapitalist düzenin mikro ölçekli bir tezahürüne dönüşür. 

"Honeyland"in yıldızı Hatice Muratova, Oscar'ı kazanacakları konusunda umutlu - Resim : 3

Hatice'nin dilinden modern bir peri masalına tanıklık ediyor izleyici.  

Çekimleri üç yıl süren filmin altında Tamara Kotevska ile Ljubo Stefanov'un imzası var. AA

Oscar Ödülü Honeyland Hatice Muratova