Hollywood'da kriz sona erdi: Senaristlerle anlaşma sağlandı

Hollywood
Hollywood'da kriz sona erdi: Senaristlerle anlaşma sağlandı
Fotoğraf: Reuters

Hollywood senaristler grevinde anlaşmaya varıldı. ABD'deki senaristler stüdyo patronlarıyla yaklaşık beş aydır süren grevi sona erdirebilecek geçici bir anlaşmaya vardıklarını açıkladılar.

ABD'deki senaristler stüdyo patronlarıyla yaklaşık beş aydır süren grevi sona erdirebilecek geçici bir anlaşmaya vardıklarını açıkladılar.

Amerika Yazarlar Birliği (WGA) bunun "yazarlar için anlamlı kazanımlar ve korumalar içeren istisnai bir anlaşma" olduğunu bildirdi. WGA üyelerinin hala son sözü söylemesi gerekiyor.

Bu, Hollywood'u on yıllardır etkileyen en uzun grev ve çoğu film ve TV prodüksiyonunu durdurdu.

Ayrı bir anlaşmazlık da yine grevde olan oyuncuları kapsıyor.

Milken Enstitüsü ekonomisti Kevin Klowden'in tahminine göre, 2 Mayıs'ta başlayan yazarların grevi ABD ekonomisine yaklaşık 5 milyar dolara mal oldu.

Anlaşmazlık nedeniyle aralarında The Last of Us, Billions, Stranger Things, The Handmaid's Tale, Hacks, Severance, Yellowjackets, Abbott Elementary ve birçok gündüz ve gece talk show'unun da bulunduğu Amerika'nın en iyi dizilerinden birçoğunun yayını durduruldu.

Ücret konusundaki sorunların yanı sıra yazarlar yapay zekanın potansiyel olarak yeteneklerinin yerini almasından korkuyorlar.

Görüşmeler ayrıca personel seviyeleri ve yazarların popüler yayın programları için aldıkları telif ödemeleri konusunda da tıkandı. Yazarlar bu ödemelerin, bir TV programından elde edecekleri kazancın sadece bir kısmı olduğundan şikayetçi.

BBC'nin haberine göre, geleneksel olarak, yazarlar programları bir yayın ağında tekrarlandığında ek ödemeler alırlardı. Ancak yayıncılığın gelişmesiyle birlikte bu modelin altı oyuldu.

Sonuç olarak, yazarların şu anda aldıkları ödemelerin bir kısmı, genellikle yayın tekrarlarından alamadıkları telif ücretlerini telafi etmeyi amaçlayan belirli bir miktar para içeriyor.

WGA yönetimi ve sendika üyelerinin işe dönmeden önce Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği ile üç yıllık bir sözleşme üzerinde anlaşmaları gerekiyor.

Birliğin önerilen anlaşmayla ilgili mesajında, ayrıntıların hala kesinleşmesi gerektiği ve henüz grevin iptal edilmediği, ancak "bugün itibariyle WGA grevini askıya alıyoruz" denildi.

Hollywood'un ticari yayın organı Variety, gece geç saatlerde yayınlanan talk show programlarında çalışanların duyurunun ardından Salı günü itibariyle işlerinin başına dönebileceğini ve yayınların Ekim ayı itibariyle yeniden başlayabileceğini bildirdi.

Ancak sendikanın müzakere komitesi üyelerine gönderdiği mesajda anlaşmanın detayları konusunda sabırlı olunmasını istedi.

Sendika açıklamasında, "Şimdi geriye kalan, personelimizin üzerinde anlaşmaya vardığımız her şeyin nihai sözleşme dilinde kodlandığından emin olması" istendi ve "Elde edilen başarıların ayrıntılarını sizlerle paylaşmaya istekli olsak da son 'i' harfi konulana kadar bunu yapamayız" denildi. 

'Güç ve dayanıklılık'

Yemek şirketleri, kostüm tedarikçileri, marangozlar ve kamera operatörleri de dahil olmak üzere eğlence sektörünün pek çok ilgili alanı grevden etkilendi.

Son birkaç gün içinde Netflix, Disney, Universal ve Warner Bros Discovery'nin patronlarının görüşmelere bizzat katılması yeni bir ivme kazandırdı.

Temmuz ortasından bu yana grevde olan oyuncular 160,000 üyeli SAG-AFTRA sanatçılar sendikası tarafından temsil ediliyor.

Sendika, grevdeki yazarları sonuçtan dolayı kutladı ve "146 günlük inanılmaz güç, direnç ve dayanışmalarını" övdü.

Hollywood'daki yazarlar ve diğer isimler anlaşmaya varıldığı haberini sevinçle karşıladı.

 

Kaynak: Ajans Bizim

Hollywood senarist sinema