Hollywood senaristleri grevi bitiren sözleşmeyi imzaladı! İşte sözleşme şartlarındaki detaylar...

Hollywood Kültür Sanat haberleri
Hollywood senaristleri grevi bitiren sözleşmeyi imzaladı! İşte sözleşme şartlarındaki detaylar...

Mayıs ayında başlayan büyük Hollywood grevinin öncüleri olan senaristler, Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği ile sağladıkları anlaşmayı imzaladı. Sözleşme şartlarındaki ayrıntılar ortaya çıktı.

Mayıs ayında senaristlerin başlattığı greve oyuncular da eklenince Hollywood tarihinin en büyük grevi yaşandı. İzlenme rekorları kıran şovlar, dev bütçeli diziler ve filmlerin setleri bir bir ertelendi, gösterim tarihleri ileri atıldı, sektör durma noktasına geldi. Ancak 150 gün süren maaş ve yapay zekaya karşı iş güvencesi grevi, Amerika Yazarlar Birliği (WGA) ile Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği'nin (AMPTP) anlaşmasıyla sona erdi.

Amerika Yazarlar Birliği, Hollywood tarihindeki en uzun iş anlaşmazlıklarından birini resmen sona erdiren yeni sözleşmesini onaylamak için ezici bir çoğunlukla oy kullandı. 8 bin 525 üyenin 8 bin 435'i sözleşmeye "evet" oyu verdi. Bu da sendikanın yüzde 99'unun sözleşme şartlarını onayladığı anlamına geliyor.

Sendika, yeni sözleşmenin ilk yılında asgari oranlarda yüzde 11'lik bir artış istiyor. Stüdyolar, hem yazarlara hem de yönetmenlere sağlanan artışları yüzde 5 ile sınırlamaya çalışıyor.

Sendika ayrıca, aktörlerin seslerini ve benzerliklerini çoğaltan yapay zekanın kullanımı için "bilgilendirilmiş rıza" sağlamaya odaklanıyor.

Hollywood senaristleri grevi bitiren sözleşmeyi imzaladı! İşte sözleşme şartlarındaki detaylar... - Resim : 1

Sendika tarafından bir akış platformundaki her film ve TV şovuna atfedilen gelirin yüzde 2'si de talep ediliyor.

Hollywood senaristleri düşük ücretler ve yapay zeka nedeniyle 2 Mayıs'tan bu yana grevdeydi. Oyuncular da Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği ve stüdyolar ile adil bir anlaşmaya varılamadığı için temmuz ayında greve katılmıştı. Oyuncular ile stüdyolar arasında henüz anlaşma sağlanamadı. Kaynak: NTV

Kaynak: Haber Global TV

Hollywood kültür sanat haberleri