Hollywood neden silahlardan vazgeçemiyor?

sinema Film haberleri Kültür Sanat haberleri
Hollywood neden silahlardan vazgeçemiyor?

Görüntü yönetmeni Halyna Hutchins'in Rust adlı filmin setinde vurularak yaşamını yitirmesi önemli bir tartışmayı yeniden gündeme getirdi. Setlerde neden hala tehlikeli silahlar kullanılıyor? 1993'te Bruce Lee'nin oğlu Brandon Lee de benzer bir şekilde ölmüş ancak bir şey değişmemişti. Peki neden?

Bill Davis, 30 yılı aşkın bir süredir Hollywood'da çalışıyor. İşi ünlülerin silahla ne yaptıklarını biliyor gibi görünmelerine yardımcı olmak. Dev sektörde çalışan bir ateşli silahlar ustası olan Davis yıldızlara silahları nasıl düzgün bir şekilde kullanacaklarını gösteriyor. Bazıları bu süreçte hızlı öğreniyor, bazıları ise o kadar değil...

Collateral filminin setinde Tom Cruise'a yardımcı olmak için bulunuyordu ancak aksiyon filmleri artık kodlarına işlemiş olan ünlü oyuncunun elindeki silaha hakimiyeti o kadar etkileyiciydi ki üstünden geçilen birkaç küçük detaydan sonra Davis bir daha sete gitmedi. Davis, Testere filminde ise bir sahnede tetiği erken çeken Danny Glover'ı azarladığını anımsıyor.

KOÇLUK İŞE YARAMAYINCA...

Ancak bazen koçluğun hiçbir faydası olmaz. Davis'in aklına bir aktör geliyor... İsim vermiyor ancak onunla çalıştığı dört farklı film setinde söz konusu oyuncu tarafından yanlışlıkla dört filmin setinde de vurulmuş.

Davis bir sanatçıyla çalışırken, her zaman aktörün kendisini dinlediğinden emin olmaya, güvenlik protokollerini gözden geçirmeye ve sette kullanılan silahların tehlikeleri hakkındaki uyarıları tekrarlamaya özen gösteriyor zira sahte mermiler bile yakın mesafeden ateşlendiğinde zarar verebilir. Ama her şeye rağmen ismini vermek istemediği aktör kendisini dört kez vurmuş olması bir gerçek.

Daha sonra Davis, o aktörle yeniden çalışacaklarını öğrendiğinde beline kalın sentetik bir koruma takarak sete gitmiş. Davis, mesleğinin tehlikelerinden kaçamayacağını kabul ediyor:

“Silahı bir oyuncuya verdiğimde, kelimenin tam anlamıyla mesuliyet benden çıkıyor. Bu sebeple proaktif olmaktan reaktif olmaya geçtim. Yapabileceğim en iyi şey, kendilerini vurmadan önce müdahale etmeye çalışmak.”

Yakın zaman önce ise meslek ve set şartları ile bununla birlikte mesleğin varlık nedeni sorgulanır oldu. Geçen yıl ekim ayında Hollywood, görüntü yönetmeni Halyna Hutchins'in Rust adlı filmin setinde hayatını kaybetmesiyle sarsıldı. Dekor silahından yanlışlıkla ateşlenen bir gerçek merminin hedefi olan Hutchins'in şoke eden ölümü 1993'te aktör Brandon Lee'nin The Crow adlı filmin setinde vurularak öldürüldüğü başka bir trajediye çok benzeyen bir durumdu.

Hollywood neden silahlardan vazgeçemiyor? - Resim : 1
Trajik olay sonucunda 28 yaşında yaşamını yitiren Brandon Lee, babası Bruce Lee'nin yanına defnedildi. Fotoğraf: Shutterstock  

Silah güvenliği konusunda yerleşik düşünce; bir sürü kural ve bir sürü uygulama çerçevesinde ateşli silahlar uzmanı işini doğru yapar ve herkes talimatlarına uyarsa endişelenecek bir şey olmadığı yönünde ancak Davis'in deneyiminin gösterdiği üzere pratikte hata payı oldukça geniş...

Birçok yönetmen, yapımcı ve ünlü isim, Hutchins'in ölümünden sonra ateşli silahlar konusunda güvenliğin önemine çağrıda bulunmaya başladı ve Davis'in gördüğü sorun ancak bu sıralar kabul edilen bir gerçeğe dönüştü.

Örneğin son yıllarda Hollywood'un en çok kazanan oyuncuları arasında yer alan Dwayne Johnson, yapım şirketinin projelerinde yalnızca kauçuk tabancalar kullanılacağına dair söz verdi. Star Wars: Son Jedi, Bıçaklar Çekildi ve Tetikçiler gibi filmlerin yönetmeni Rian Johnson ise silahların ateşlendiği sahnelerde görsel efektlerin kullanılması gerektiğini ifade etti.

Aynı zamanda “film ve TV prodüksiyonlarında gerçek mühimmat ateşleyebilen silahların yasaklanması” için bir imza kampanyası başlatıldı. Bu yönde 100 bini aşkın insan imza verirken kampanya, California'da buna yönelik bir yasa tasarısının eyalet meclisine götürülmesini hedefliyordu. Ancak tasarı teklifi şimdilik geri çekilmiş durumda.

Endüstri ateşli silahların kullanılmasını kısıtlama sözü verdi ve sular duruldu. Rust ise hala manşetlerde devam eden davalar nedeniyle kendisine yer bulabiliyor. Yani 1993'ten bu yana hiçbir şey değişmedi. Brandon Lee'nin ölümüyle sonuçlanan trajedinin arkaplanını anlatan “The Crow: The Story Behind the Film” adlı kitabın yazarı Bridget Baiss, Hutchins'in trajik ölümü için “deja vu” ifadesini kullanıyor.

Baiss, The Crow setinde yaşanan şoke eden olaydan sonra da soruşturmalar, davalar açıldığını, bir süre kampanyalar yürütüldüğünü ancak setlerde ateşli silahların kullanımına yönelik teorik bazı değişiklikler dışında bir şeyin değişmediğini anımsatıyor.

Zira sektör gerçekçi bir görünüm ve ses için görsel efektlerin ateşli silahlar konusunda hala başarılı olmadığını savunuyor. Hollywood'un konuyu sürüncemede bıraktığı aşikar. Pek çok isim bu iddianın yersiz olduğunu ve mermisiz sahte silahların gerçeklerinin yerine geçebileceğini söylüyor.

Onlarca yıldır Hollywood'da ateşli silahlar uzmanı olarak çalışan Mike Tristano ise “Protokollere uyulursa ve ekibimle ben kuralları harfi harfine takip edersek, herhangi bir aksilik olamaz” ifadelerini kullanıyor. Fakat bahsedilen “aksiliğin” sonucunda bir insanın ölmesi çok muhtemel. Rust yavaş yavaş gündemde daha az yer elde edecek ve muhtemelen bir sonraki trajediye kadar konu gündeme gelmeyecek...

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The Atlantic'te “Why Hollywood Can’t Quit Guns” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Hollywood Rust filmi