Hiciv ve kara komedi ustası Christopher Durang hayatını kaybetti

Hayatını kaybetti
Hiciv ve kara komedi ustası Christopher Durang hayatını kaybetti

Vanya, Sonia, Masha ve Spike'la Tony ödülü kazanan oyun yazarı Christopher Durang 75 yaşında hayatını kaybetti.

ABD'li hiciv ve kara komedi ustası oyun yazarı Christopher Durang 85 yaşında hayatını kaybetti.

Vanya, Sonia, Masha ve Spike tiyatro oyunuyla Tony Ödülü kazanan, Miss Witherspoon ile Pulitzer Ödülü finalisti olan Durang'ın Pensilvanya'daki evinde öldüğü açıklandı.

Durang'a 2016 yılında alzaymırın nadir bir türü olan bozukluk tanısı konulmuştu.

Oyun yazarı, sadece alanında bir dev değildi aynı zamanda cesur çalışmalarıyla sahneyi parlaklık ve zekayla aydınlatan yol göstericiydi. 

Durang'ın oyunları zekice, yüksek oktanlı bir absürtlük duygusuyla aşılanmıştı. Diğer eserleri arasında Rahibe Mary Ignatius Her Şeyi Sizin İçin Açıklıyor, Banyodaki Bebek, Bette ve Boo'nun evliliği, Betty'nin Yaz Tatili ve Bayan Bob Cratchit'in Vahşi Noel Şenliği gibi oyunlar yer alıyor.

Durang'ın kariyerindeki en parlak anı Vanya, Sonya, Masha ve Spike'la aldığı Tony ödülü olmuştu. Anton Çehov'un Vanya Dayı ve Üç Kız Kardeş eserlerinden ilham alan Durang'ın bu oyunu Broadway'de David Hyde Pierce ve Sigourney Weaver tarafından sahneye konmuştu.

1978 yılında Hollywood'un altın çağını konu alan A History of the American Film adlı çalışmasıyla da dikkat çeken Amerikalı oyun yazarı sürekli reenkarnasyona uğrayan bir kadın hakkındaki Miss Witherspoon adlı eseriyle Pulitzer Ödülleri'nde finale kaldı.