Hiçbir özelliği olmayan süper kahraman: Hawkeye

Web Özel
Hiçbir özelliği olmayan süper kahraman: Hawkeye
Jeremy Renner'ın (sağda) hayat verdiği Hawkeye karakterinin ok atmak dışında bir gücü yok. Fotoğraf: Shutterstock

Marvel ok atmak dışında bir özelliği olmayan belki de en 'insan' süper kahramanı Hawkeye'ın dizisini çıkardı. Stüdyo son yıllarda o kadar süper kahraman filmi yaptı ki artık farklı bir şey deniyor.

Marvel evreni süper kahraman yorgunu. Kaptan Amerika, Demir Adam, Hulk, Thor gibi karakterlerin bir arada olduğu Avengers serisinin ardından, stüdyo yeni yollar deniyor. Eternals serisi ile Avengers’ın yeri doldurulmaya çalışılırken Scarlett Johansson’un hayat verdiği Black Widow da yazın beyaz perdeye bir heyecan getirdi.

Sony’nin dağıtıcısı olduğu yeni Spiderman yoldayken pek çok yeni yapım da sinemaseverleri bekliyor. Bu yapımlar arasında Marvel’in en ‘insan’ süper kahramanı Hawkeye da var. Hawkeye’ı tanımayanlar için şöyle özetleyebiliriz: Hiçbir süper gücü yok.

Hawkeye’ın (Kartal gözü) maceraları Disney+’a dizi olarak çekildi, ilk bölüm dün yayınlandı. Dizi boyunca bu normal Marvel karakteri ailesi ile müzikallere gidiyor, çocuklarını tatile götürüyor. Hawkeye satması zor bir marka çünkü ok atmak dışında bir meziyeti yok.

AVENGERS'LA YÜKSELDİ

Karaktere hayat veren Jeremy Renner 10 yıl önce ilk kez bir Avengers filminde bu role bürünmüş ve izleyicinin takdirini toplamıştı. Yapımcılar Hawkeye’a başlı başına bir film yapmanın gişede pek bekleneni vermeyecek olduğunu düşünmüş olmalılar ki yerine altı bölümlük bir mini diziyi uygun görmüşler.

Marvel stüdyolarında yapımcı olarak çalışan Trinh Tran, “Karakter sizin benim gibi biri, bu yüzden onu seçtik” ifadelerini kullanıyor. Dizinin konusuna gelecek olursak Hawkeye kendisi gibi genç bir okçu olan Kate Bishop’ı yetiştirmeye çalışıyor.

Bu süre içerisinde pek çok aksiyon sahnesi bizi karşılıyor. Diziye ilham veren çizgi roman 2012 yılında Matt Fraction ve David Aja’nın çizdiği 22 ciltlik bir eser olmuş. Çizgi romanda Clint (Hawkeye’ın gerçek ismi) suç çeteleri ile mücadele ediyor, tek gözlü bir köpeği sahipleniyor ve kadınlar ile sık sık romantik ilişkiler yaşıyordu.

Diziye uyarlanan versiyonda ise Hawkeye evinin adamı ve Avengers’ın dağılması sonucu ailesine çok daha fazla vakit ayırıyor. Dizinin uygulayıcı yapımcısı olan Jonathan Igla, “Kate Bishop aslında en az popüler olan Avengers karakterini idealize ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Hiçbir özelliği olmayan süper kahraman: Hawkeye - Resim : 2
Jeremy Renner 2012 yılında Hawkeye karakteri ile Avengers kadrosuna dahil oldu. Fotoğraf: Marvel

SAHTEKAR SENDROMU VAR

Dizinin yönetmeni Rhys Thomas, “Bu dizi sahtekar sendromu olan bir adamla ilgili” demekte. Sahtekar sendromu literatürde yaptığı işi dışarıdan iyi yapıyor gibi gözüken ama içinde kendisini yetersiz hisseden insanlara verilen bir isim.

Yani Avengers’ta Demir Adam dünyayı kurtarırken onun yanında duran Hawkeye dünyayı kurtarıyormuş gibi yapıyor.

Hawkeye da tıpkı pek çok Marvel karakteri gibi Stan Lee’nin aklının bir ürünü. Karakter ilk olarak 1964 yılında bir kötü adam olarak çizgi romanlarda yer alırken Mayıs 1965 sayısında Avengers ailesine katılmış.

ABD taşrasında doğan (Iowa) Clint Barron genç yaşında ailesini bir otomobil kazasında kaybetmiştir. Altı yıl yetimhanede kaldıktan sonra ağabeyiyle birlikte kaçar. Daha sonra bir kılıç ustası tarafından evlat edinilir ve ustası onu ok atma konusunda eğitir.

Onu evlat edinen kişi tarafından sirklerde çalıştırılır, ok atma yeteneği seyircileri büyülemektedir. Clint, ustasının sirkten para çaldığını gördüğünde ona karşı çıkar ve öldüresiye dövülür, öldü sanılarak bir kenara atılır.

Iron Man’ı daha önce gören Clint onun gibi kostümlü bir süper kahraman olmaya karar verir ve dünyadaki bütün kötülüklere savaş açar. Kısa süre sonra Iron Man onu himayesi altına alır ve Avengers ekibine katılır.

İzleyiciler bu 'normal' süper kahramanın maceralarını sevecek mi göreceğiz. Hawkeye'ın aldığı reaksiyon bundan sonra başka normal süper kahraman yapımlarının da önünü açabilir. 

Kaynaklar: Marvel, Wall Street Journal

Kaynak: Web Özel