Hasan Ali Toptaş'ın tacizleri ifşa oldu! Ünlü yazar kadınlardan özür diledi

Hasan Ali Toptaş'ın tacizleri ifşa oldu! Ünlü yazar kadınlardan özür diledi

Sosyal medyada taciz iddialarıyla gündeme gelen yazar Hasan Ali Toptaş, "Bilmeden, farkında olmadan yaptığım davranışlar nedeniyle kırdığım, üzdüğüm, yaraladığım bütün insanlardan samimiyetle özür diliyorum" sözleriyle özür diledi.

Sosyal medyada bir kadının, yazar Hasan Ali Toptaş’la ilgili attığı bir tweet çığ gibi büyüdü ve kadınlar yaşadıkları taciz ve cinsel saldırı iddialarıyla edebiyat dünyasında ifşa hareketi başlattı. Leyla isimli bir hesap Toptaş’ın bir videosunu paylaşarak, “Bu adamın ifşalanmasını heyecanla bekleyen kaç kişiyiz? Ben ve pek çok arkadaşımın kendisi ile nahoş anıları var üniversite yıllarına ait. Şu anki bilinç ve cesarete sahip olsam kesinlikle ifşa ederdim. Klasik orta yaş üzeri cis erkek edebiyatçı” yazdı. Bu tweet’in altına 20’ye yakın kadın, Hasan Ali Toptaş’ın kendisini taciz ettiğine ilişkin anılarını paylaştı. Bu isimlerin arasında yazar Pelin Buzluk da vardı. Pelin Buzluk’un yazdıklarının ardından yazar Aslı Tohumcu ve Nermin Yıldırım ile çok sayıda yazar birbirlerine “yalnız değilsin” diyerek kendilerini taciz eden yazarları ifşa etti.

Hasan Ali Toptaş'ın tacizleri ifşa oldu! Ünlü yazar kadınlardan özür diledi - Resim : 1

"CİNSEL TACİZDEN DE ÖTE CİNSEL SALDIRI"

Hürriyet’ten Ece Çelik'e konuşan Pelin Buzluk yaşadıklarını şöyle anlattı: “2011 yılında, cinsel tacizden de öte cinsel saldırı diyebileceğimi bir olaydı. Benim için konuşması çok güç bir durum. Eski eşimle bizi yazıevine davet etmişti. Eşim gelmek istemeyince tek başıma gittim. Fiziksel yönelmesi ve zorlaması oldu. Şoke olmuştum. Bir süre kendimi banyoya kapattım, kendisine ‘Özür dilerim ama istemiyorum’ dedim. Sonraki yıllarda özür dilediğim için kendimi çok suçladım. ‘O zaman neden bu elbiseyi giydin?’ dedi ve beni geri kafalı olmakla suçladı. O gece o evden kurtulduktan sonra da hiçbir şey olmamış gibi benimle iletişimi sürdürmek istedi. Kendini asla suçlu görmedi.”

HASAN ALİ TOPTAŞ: "ÖZÜR DİLİYORUM"

İddialarla ilgili konuşan yazar Hasan Ali Toptaş ise “İnsan eril failliğin ne olduğunu anlayana kadar karşı tarafta ne büyük yaralar açtığını bilmeden, fark etmeden, düşünmeden hatalar yapabiliyor. Failliğin ne olduğunu bugün kadınlardan öğreniyoruz. Bilmeden, farkında olmadan yaptığım davranışlar nedeniyle kırdığım, üzdüğüm, yaraladığım bütün insanlardan samimiyetle özür diliyorum” ifadelerini kullandı.

TEPKİ YAĞDI

Olayın duyulmasının ardından sosyal medyada Toptaş'a tepki yağdı. Birçok hesap bu cesaret ile tacize uğrayan kadınlar arasında bir dayanışma olacağı ve benzeri durumlara karşı sessiz kalınmayacağının altı çizildi.

HASAN ALİ TOPTAŞ KİMDİR, KAÇ YAŞINDA?

Hasan Ali Toptaş, 1958 yılında Denizli'nin Çal ilçesinde doğdu. İlk öykü kitabı Bir Gülüşün Kimliği 1987'de, ikinci öykü kitabı Yoklar Fısıltısı 1990'da yayımlandı. Ölü Zaman Gezginleri adlı öykü dosyasıyla 1992 yılında Çankaya Belediyesi ile Damar edebiyat dergisinin düzenlediği yarışmada birincilik ödülü aldı. Aynı yıl Sonsuzluğa Nokta adlı yayımlanmamış romanıyla Kültür Bakanlığı'nın düzenlediği yarışmada mansiyon aldı ve Sonsuzluğa Nokta Kültür Bakanlığı tarafından yayımlandı.

1994'te Gölgesizler adlı yayımlanmamış romanıyla Yunus Nadi Roman Ödülü'nü aldı. Hasan Ali Toptaş’ın Bin Hüzünlü Haz adlı romanı ise 1999 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü'ne değer görüldü. Yazarın ayrıca Yalnızlıklar adlı şiirsel metinlerden oluşan bir kitabı, Kayıp Hayaller Kitabı adlı bir romanı, Ben Bir Gürgen Dalıyım adlı bir çocuk romanı, Harfler ve Notalar adlı bir deneme kitabı ve Uykuların Doğusu adlı bir romanı vardır. Toptaş'ın son romanı Heba, 2013 yılında yayımlanmıştır.

HASAN ALİ TOPTAŞ KİTAPLARI 

- Beni Kör Kuyularda
- Ben Bir Gürgen Dalıyım
- Kuşlar Yasına Gider
- Gölgesizler
- Yalnızlıklar
- Bin Hüzünlü Haz
- Heba
- Uykuların Doğusu
- Ölü Zaman Gezginleri
- Geçmiş Şimdi Gelecek
- Harfler ve Notlar
- Gecenin Gecesi
- Sonsuzluğa Nokta
- Kayıp Hayaller Kitabı
- Ben Bir Gürgen Dalıyım
Gecenin Gecesi

Kaynak: Haber Global TV

Hasan Ali Toptaş