Gişe rekoru kıran filmlerin özel efekt uzmanı Isidoro Raponi hayatını kaybetti

2022'de hayatını kaybeden ünlüler Hayatını kaybetti
Gişe rekoru kıran filmlerin özel efekt uzmanı Isidoro Raponi hayatını kaybetti

E.T, King Kong, Alien gibi gişe rekorları kıran filmlerdeki özel efektlerde imzası olan İtalyan sanatçı Isidoro Raponi hayatını kaybetti.

HABER GLOBAL - En son 2012 yılında Argo filminin özel efektlerini hazırlayan Isidoro Raponi kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.

Raponi'nin Los Angeles'ta kaldığı rehabilitasyon merkezinde öldüğü açıklandı.

76 yaşında hayata gözlerini yuman Raponi gişe rekorları kıran birçok filmin özel efektlerine imza atmıştı.

Aralarında King Kong, E.T, Alien gibi filmlerde harikalar yaratan İtalyan sanatçı ayrıca 1985 yapımı Disney Baby: The Secret of the Lost Legend'de için mekanik olarak çalışan 21 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğinde bir dinozor yapmıştı.

Gişe rekoru kıran filmlerin özel efekt uzmanı Isidoro Raponi hayatını kaybetti - Resim : 1

Raponi'nin özel efektlerine katkı yaptığı filmler arasında Gangs of New York, The Aviator, Yeşil Yol, The Wings of Freedom, Baba 3, Air Force One, Dr. Dolittle gibi filmler de sayılabilir.

Oscar ödüllü Carlo Rambaldi'nin öğrencisi olan Raponi, 1970'lerin sonlarına kadar Rambaldi'yle birlikte çalışmış, daha sonra yoluna tek başına devam etmişti. 2008 yılında emekli oldu, ancak 2012'de Ben Affleck'in Argo filminin özel efektleri için bir kezliğine yeniden setlere döndü.

Isidoro Raponi, 30 Haziran 1945'te İtalya'nın Frosinone şehrinde doğmuştu. 18 yaşında Rambaldi'yle çalışmaya başladı. 15 yıl boyunca öncelikle popüler İtalyan filmlerinde sanatını konuşturmuştu. 1975 yılında Prodüktör Dino De Laurentiis'le birlikte Los Angeles'ta çalıştı. 1976'da King Kong'un yeniden yapımında Rambaldi'ye yardımcı oldu. Rambaldi bu filmle Oscar kazandı.

Tron, My Science Project ve Baby gibi filmlerin yanı sıra dev bir mekanik taruntula yaptığı Something Wicked This Way gibi filmlerde ününe ün kattı.

Geride 40 yıllık eşini ve kızını bırakan Raponi'nin oğlu Daniel 2007 yılında hayatını kaybetmişti.

Kaynak: Haber Global TV

Hollywood sinema hayatını kaybetti 2022'de hayatını kaybeden ünlüler