George Floyd cinayeti sonrasında siyahların yaşadığı haksızlıkları anlatan diziler patlama yaptı

George Floyd cinayeti sonrasında siyahların yaşadığı haksızlıkları anlatan diziler patlama yaptı

George Floyd cinayeti ve sonrasında çıkan olaylar, ABD'deki siyahların yaşadıkları sıkıntı ve haksızlıkları anlatan yapımlara gösterilen ilgiyi rekor seviyeye taşıdı. Bu alandaki iki örnek; Netflix dizileri Dear White People ve When They See Us...

Siyah ABD vatandaşı George Floyd'un beyaz bir polis tarafından öldürülmesi ve sonrasına sokaklara taşan protesto gösterileri, ülkede siyahların yaşadığı sıkıntı ve haksızlıkları ekrana taşıyan dizi ve filmlere ilgiyi artırdı.

İki güncel örnek; Netflix dizileri Dear White People ve When They See Us...

George Floyd cinayeti sonrasında siyahların yaşadığı haksızlıkları anlatan diziler patlama yaptı - Resim : 1

Veri araştırma şirketi Parrot Analytics'in raporuna göre, 27 Mayıs-2 Haziran arasında ABD içinde 4. sezonu beklenen Dear White People'a gösterilen talep, geçen haftaya göre yüzde 329, 2019 yapımı dört bölümlük mini dizi When They See Us'a olan talepse yüzde 147 arttı.

Veriler, iki dizi için rekor artış talebi gösteriyor ama yapımları kaç kişinin seyrettiği bilinmiyor. Parrot Analytics, dosya paylaşımı, indirmeler, sosyal videolar, araştırma ve sosyal medya gibi veri noktaları yoluyla katılımı ölçüyor.

George Floyd cinayeti sonrasında siyahların yaşadığı haksızlıkları anlatan diziler patlama yaptı - Resim : 2

2017'de ilk sezonu yayınlanan Dear White People, "Iyv League'de (ABD'nin prestijli üniversite için yapılan bir tanımlama) yer alan bir üniversitede bir grup siyah öğrencinin yaşadığı ırk temelli sorunları anlatıyor. 

When They See Us ise, tarihe "Central Park Beşlisi" olarak geçen beş siyah gencin haksız yere suçlanıp hapis yatmaları ve sonrasındaki hukuk mücadelesine odaklanıyor... 

George Floyd cinayeti sonrasında siyahların yaşadığı haksızlıkları anlatan diziler patlama yaptı - Resim : 3

George Floyd George Floyd cinayeti When They See Us