Francis Ford Coppola, Scorsese'nin yanında: Marvel filmleri değersiz

Francis Ford Coppola, Scorsese'nin yanında: Marvel filmleri değersiz

Martin Scorsese'nin "Bu, sinema değil," çıkışından sonra bir başka efsane, Marvel filmlerini, hem de daha ağır biçimde eleştirdi. Francis Ford Coppola, "Martin kibar davrandı, bu filmlerin değersiz olduğunu söylemedi. Ben söylüyorum," dedi.

Süper kahraman filmlerinin sinemayı neredeyse tamamıyla ele geçirmesi, eski kuşakta rahatsızlık yaratıyor. Yaşayan efsane Martin Scorsese, bu konuda tartışmanın fitilini ateşleyen isim olmuştu yakın zamanda.

Francis Ford Coppola, Scorsese'nin yanında: Marvel filmleri değersiz - Resim : 1

Taksi Şoförü'nden Kızgın Boğa'ya, Sıkı Dostlar'dan Casino'ya, Köstebek'ten New York Çeteleri'ne sinema tarihine geçmiş önemli filmlerin altında imzası bulunan, son olarak The Irishman'de Robert De Niro, Al Pacino ve Joe Pesci'yi buluşturan efsanevi yönetmen, şu açıklamayı yapmıştı: "Dürüst olmak gerekirse onları düşündüğümde aklıma gelen ilk şey lunaparklar. Bu, sinema değil. Duygusal, psikolojik deneyimleri başka insanlara aktarmaya çalışan yapıtlar değiller." Usta yönetmen, Marvel filmlerinin sinemayı istila ettiğini eklemişti...

Scorcese'ye bir başka efsane arka çıktı. Hem de daha sert bir açıklamayla. Baba serisinden Kıyamet'e tüm zamanların en başarılı filmlerinden birkaçını yöneten Francis Ford Coppola'ydı bu isim. Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü almak üzere gittiği Lyon'daki Lumière Film Festival'inde konuşan efsanevi yönetmenin Marvel'ın süper kahraman filmleri hakkındaki açıklaması şöyle: "Martin Scorsese 'Marvel filmleri sinema değil' dediğinde haklıydı çünkü sinemadan bir şeyler öğrenmeyi, aydınlanmayı, bilgi ve ilham almayı bekleriz. Benzer filmleri defalarca izlemekle kim, ne kazanır bilmiyorum. Martin, "Bu sinema değil' dediğinde kibar bile davrandı. Bunlar değersiz demedi. Ben diyorum."

Francis Ford Coppola, Scorsese'nin yanında: Marvel filmleri değersiz - Resim : 2

Bu açıklamanın tartışmayı daha da alevlendirmesi bekleniyor. Nitekim 2 hafta kadar önce Martin Scorsese konuştuğunda ilk tepkilerden birini veren James Gunn, sosyal medyada parmaklarını konuşturdu hemen. Şu günlerde yeni Suicide Squad filmini çeken, Guardians of the Galaxy'nin senarist ve yönetmeni Gunn'ın paylaşımı şöyle: "Atalarımız da gangster filmlerinin hep aynı olduğunu söyleyip onları değersiz bulurdu. Kovboy filmleri için de, dönemin bilimkurguları için de aynı şey geçerliydi. Süper kahraman filmleri, bugünün gangster, kovboy ve uzay filmleridir. Bazıları berbat, bazıları da güzel. Tıpkı westernler ve gangster filmleri gibi. Herkesin takdir etmesini bekleyemezsiniz, bazı dahilerin bile..."

Francis Ford Coppola, Scorsese'nin yanında: Marvel filmleri değersiz - Resim : 3

Martin Scorsese sinema Marvel filmleri süper kahraman filmleri Francis Ford Coppola James Gunn