Dünyaca ünlü mimar hayatını kaybetti

2021'de hayatını kaybeden ünlüler
Dünyaca ünlü mimar hayatını kaybetti

Dünyaca ünlü Brezilyalı mimar Paulo Mendes da Rocha 92 yaşında hayatını kaybetti.

Brezilya ve dünyanın en büyük mimarlarından biri olan Paulo Mendes da Rocha'nın 92 yaşında vefat ettiği duyuruldu.

Acı haber ünlü mimarın oğlu tarafından açıkladı. Öüm nedeni olarak ise akciğer kanserine bağlı komplikasyonlar gösterildi.

Paulo Mendes da Rocha kimdir?

Mimaride sahip olduğu biçimlendirici rolle adını ezberleten Paulo Mendes da Rocha, her şeyi tartışmasıyla biliniyordu. Hazır fikirleri sevmeyen Rocha her projenin dönüşüm için bir fırsat olduğunu düşünürdü.

Fikirleri ve tasarımlarıyla sınırları aşan ve sadeliği arayan Rocha, 1928 yılında Vitoria'da doğdu. Gençken Sao Paulo'ya taşındı ve 1954 yılında FAU-Mackenzie'den mezun oldu.

İlk başlarda konut işlerinde çalıştı. 1961'den 1999'a kadar üniversitede tasarım dersleri verdi. 

Zamanlar modern ve çağdaş mimaride bir referans haline dönüşen Paulo Mandes, modern mimariye ilgi duyan diğer mimarlarlar beraber bir grup oluşturdu. İlk büyük projesini Ginasio do Clube Atletico Paulistano (Paulistano Atletizm Kulübü  Spor Salonu) hayata geçirdi.

1961-69 yılları arasında USP'de Mimarlık ve Şehircilik Fakültesi'nde eğitim verirken Brezilya'daki askeri diktatörlük tarafından mimarların sahip olması gereken sosyal rol konusundaki duruşu nedeniyle görevden alındı. 

Aynı yıl Jorge Caron, Julio Katinsky ve Ruy Ohtake ile birilkte Osaka'daki Expo'70'te Brezilya Pavyonu yarışmasını kazandı. 1980 yılında üniversiteye Mimari Tasarım Profesörü olarak döndü ve 1999 yılında emekli olana kadar görev yaptı. 

2001 yılında Pinacoteca de Sao Paulo Projesi'yle Mies van der Rohe Ödülü'nü kazandı. 2006'da da başarılı çalışmaları nedeniyle Pritzker Ödülü'ne lakı görüldü.

2016'da Venedik Bienali'nde Altın Aslan ve Praemium Imperiale ödüllerini kazandı. 2017'de RIBA Altın Madalyası'yla ödüllendirildi. Son olarak 2021'de de Uluslararası Mimarlar Birliği'nin altın madalyasını ladı.

Rocha'nın 320 projeye ait 8 bin 800 parçalık koleksiyonu, Casa de Arquitectura'da saklanıyor. 

Paulo Mendes da Rocha'nın en ünlü eserleri

Paulistano Athletic Club Gymnasium

Dünyaca ünlü mimar hayatını kaybetti - Resim : 1

Edificio Guaimbe

Dünyaca ünlü mimar hayatını kaybetti - Resim : 2

Casa no Butanta

Capela de Sao Pedro

Museu Brasileiro de Escultura

Casa Gerassi

Pinacoteca do Estado de Sao Paulo

Sesc 24 de Maio

Museu dos Coches

New Leme Gallery

Cais das Artes

Kaynak: Haber Global TV

mimari mimar 2021'de hayatını kaybeden ünlüler Brezilya