Dünya sinemasından ödüllü filmler, ilk kez Ankara Film Festivali'nde seyirciyle buluşacak

Dünya sinemasından ödüllü filmler, ilk kez Ankara Film Festivali'nde seyirciyle buluşacak

3 Eylül'de açılacak 31. Ankara Uluslararası Film Festivali, Berlin, San Sebastián, Stockholm gibi dünya festivallerinden ödüllerle dönmüş filmleri Türkiye'de ilk kez seyirciyle buluşturacak. "Festivallerden" seçkisinde altı film yer alıyor...

3-11 Eylül'de koronavirüs önlemleri gözetilerek düzenlenecek 31. Ankara Uluslararası Film Festivali, komediden animasyona ve avangart filme uzanan 6 filmlik özel bir seçki hazırladı. 

"Festivaller"den seçkisinde yer alan filmler şunlar: 

Dünya sinemasından ödüllü filmler, ilk kez Ankara Film Festivali'nde seyirciyle buluşacak - Resim : 1

Alman yönetmen Arne Körner'in ikinci filmi Gasmann, yıllardır yan rollerde oynadığı tiyatro grubunda ilk başrolünü alan ve oyunda SS subayını canlandıran aktör Bernd'ün rolüyle gerçek hayat arasında kalışının trajikomik hikâyesini işliyor. 

Paris Calligrammes/Ulrike Ottinger

Madame X: An Absolute Ruler, Ticket of No Return, Exil Shanghai gibi sıradışı filmleriyle tanınan Ulrike Ottinger'in dünya prömiyerini bu yıl Berlin Film Festivali'nde yapan otobiyografik belgeseli Paris Calligrammes, feminist ve avangart sinemanın yaşayan efsanesinin titizlikle topladığı kişisel arşivini ilk kez ortaya açıyor. Yönetmenin genç bir ressam olarak yaşadığı 60'lar Paris'ini canlandırdığı filmi, buluntu görüntüler, gazete kupürleri, fotoğraflar gibi çok sayıdaki görsel materyali bir araya getiriyor.

Rüzgârı Eken/Danilo Caputo

Dünya sinemasından ödüllü filmler, ilk kez Ankara Film Festivali'nde seyirciyle buluşacak - Resim : 2

Rüzgârı Eken de dünya prömiyerini Berlin Film Festivali'nde yapmıştı. Bağımsız İtalyan sinemacı Danilo Caputo imzalı film, etkileyici bir isyan ve yeniden doğuş hikâyesi anlatıyor. Sözkonusu olan, 21 yaşındaki ziraat mühendisi Nica'nın mezun olup döndüğü köyünde yok olmanın eşiğine gelmiş zeytin ağaçları için verdiği mücadele.

Seçmeler/Ina Weisse

İlk filmi Der Architekt'le olumlu eleştiriler alsa da kariyerini oyunculukta sürdüren Alman aktris Ina Weisse'nin 12 yıl aradan sonra yeniden kamera arkasına geçtiği filmi Seçmeler, gerilim dozu yüksek bir dram sunuyor. Michael Haneke'nin Piyanist'iyle karşılaştırılan film, favori öğrencisini sınava hazırlayan keman öğretmeni Ana'nın hırsıyla ailesi ve kariyeri arasında kalışının gerilimli hikâyesini anlatıyor.

Undine/Christian Petzold

Alman yönetmen Christian Petzold'un Berlin Film Festivali'nde FIPRESCI Ödülü ve En İyi Kadın Oyuncu dalında Gümüş Ayı Ödülü'nü kazanan son filmi Undine, romantik bir hayalet hikâyesini odağına alıyor. Adını, Frederich de la Motte Fouqué, Ingeborg Bachmann gibi bir çok yazara ilhâm olmuş su perisi Undine mitinden alan film, sevdiği adam tarafından terk edilen Undine adlı kadının öç hikâyesi.

Buñuel Kaplumbağaların Labirenti'nde/Salvador Simó

Seçkinin tek animasyonu Buñuel Kaplumbağaların Labirenti'nde, İspanyol yönetmen Luis Buñuel'in kariyerindeki unutulmaz anlardan biri, hayal gücüyle yeniden inşa ediliyor. Salvador Simó'nun Fermín Solís'in aynı adlı çizgi romanından uyarladığı ve Avrupa Film Ödülleri ile Goya Ödülleri'nde En İyi Animasyon seçilen film, seyirciyi 1933 İtalya'sına götürüyor ve Bir Endülüs Köpeği ve Altın Çağ filmleriyle ağır eleştiriler almış Luis Buñuel adlı genç yönetmenin, çatıları kaplumbağa kabuğuna benzeyen evlerin olduğu Las Hurdes köyünde yeni filmini çekebilmek için yaşadığı olayları canlandırıyor...

 

 

31. Ankara Uluslararası Film Festivali Ankara Uluslararası Film Festivali Ankara Film Festivali