Dünya Güzel Koku Günü’nün 10’uncusu kutlanıyor

DHA
Yaşam Haberleri
Dünya Güzel Koku Günü’nün 10’uncusu kutlanıyor

Koku Kültürü ve Turizmi Derneği tarafından başlatılan 25 Haziran Dünya Güzel Koku Günü’nün bu yıl 10’uncusu kutlanıyor. Dünya Güzel Koku Günü’nde Türkiye’ye kadim medeniyetlerden miras kalan koku kültürleri tanıtılıyor.

Dünya Güzel Koku Günü’nün 10'uncu yıl dönümünde Türkiye’de ilk defa tescillenen koku uzmanlığı mesleğine sahip ilk mezunlar belgelerini alıyor. Koku Kültürü ve Turizmi Derneği tarafından 2014 yılında başlatılan Dünya Güzel Koku Günü, Türkiye’nin kadim medeniyetlerden miras aldığı koku kültürlerinin altını çiziyor. Antik Mısır, Antik Roma, Antik Yunan, Babil, Hitit, Sümer, Urartu, Osmanlı, Selçuklu gibi medeniyetlerin ardından bıraktığı ve Anadolu topraklarında her daim izi görülen koku kültürlerine dair 25 Haziran Dünya Koku Günü ile Türkiye önderliğinde dünya genelinde bir farkındalık oluşturulduğu belirtildi.

KOKU UZMANI ULUSAL MESLEK STANDARDI OLARAK RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

Koku uzmanı meslek standardı; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından ulusal meslek standardı olarak Resmi Gazetede yayımlandı. Mesleki yeterliliğini belgelendirmek isteyen koku uzmanları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından MYK mevzuatına ve ulusal yeterlilik sistemine uygunluğu onaylanmış yetkilendirilmiş mesleki yeterlilik merkezine başvuracak. Ulusal yeterliliklere göre yürütülen teorik ve performansa dayalı sınavlarda başarılı olması durumunda Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanabilecekler. Devlet güvencesi altında verilecek olan Koku Uzmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi tüm kamu ve özel kurum kuruluşlarda geçerli olup mesleğin belgelendirmesi ve kanıtlanması gereken tüm resmi işlemlerde ve terfi etme veya farklı bir sektöre geçme gibi kariyer ilerlemesi açısından da kullanılabilecek. Mesleki yeterlilik belgesi yurt dışında da geçerli olduğu gibi özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki faaliyetler için vize ve konsolosluk işlemlerinde kullanabilecek. Ayrıca belge yurt dışında çalışmak için başvurularda da kullanabilmektedir.

KOKU AKADEMİSİ İLK MEZUNLARINI VERİYOR

25 Haziran Dünya Güzel Koku Günü’nün 10. yılında Türkiye’de Koku Kültürü ve Turizmi Derneği önderliğinde tescillenen ‘koku uzmanlığı’ mesleği ilk mezunlarını veriyor. Koku Kültürü ve Turizmi Derneği’nin Bahçeşehir Üniversitesi iş birliğinde koku uzmanı yetiştirmek üzere açtığı Koku Akademisi ilk mezunlarını veriyor.

Almanya, Azerbaycan, Dubai ve Kanada gibi ülkelerden gelerek Türkiye’de Koku Akademisi’nin koku uzmanlığı hakkında açtığı eğitimlere katılan koku uzmanı adayları, Türkiye’den meslekî yeterlilik belgelerini bu yıl almaya hazırlanıyor.

Dünyanın ilk koku uzmanları bu yıl gerekli eğitimleri alarak ve meslekî yeterliklerini ispatlayarak dünyanın dört bir yanında kozmetikten temizlik ürünleri sanayisine, parfüm tasarımcılığından parfüm tanıtımına kadar birçok alanda çalışmaya başlayacak.

KOKULU ÜRÜN PAZARLAMA UZMANLARINA KAPSAMLI EĞİTİMLER VERİLİYOR

Koku Akademisi, ilk aşamada ‘koku uzmanlığı analisti’ ve ‘kokulu ürün pazarlama’ olmak üzere temel iki branşta eğitim veriyor. Koku uzmanlığı analisti ve kokulu ürün pazarlama uzmanı olmak isteyen herkes, Koku Akademisi’nde eğitim almak için başvuruda bulunabiliyor. Koku hakkında güncel literatürde, tarihi kaynaklarda ne varsa her yönüyle Koku Akademisi’nde inceleniyor. Koku Akademisi geleceğin koku analizi ve kokulu ürün pazarlama uzmanlarına kokuya dair onlarca konu hakkında kapsamlı eğitimler veriyor.