Çin'den Fight Club'a yeni son: Suçlular yakalandı

Çin'den Fight Club'a yeni son: Suçlular yakalandı

1999 tarihli kült film Fight Club'ın sonu, Çin'de 'tüm suçluların yakalanıp akıl hastanesine gönderildiği' bir hikayeyle değiştirildi. 'Yeni son', sosyal medyada tepki çekti.

Yönetmen David Fincher’ın 1999 tarihli kült filmi Fight Club'ın (Dövüş Kulübü) 'anarşist' ve 'anti-kapitalist' bir mesaj verdiği düşünülen sonu, Çin'de 'polisin tüm suçluları yakaladığı' ve 'ana karakterin akıl hastanesine yatırıldığı' bir hikayeyle değiştirildi. Edward Norton ve Brad Pitt'in başrollerini paylaştığı film, çevrimiçi yayın yapan Tencent Video adlı platformda bu alternatif sonla gösterime girince sosyal medyadan tepki yağdı.

Filmin orijinal sonunda, Norton'ın oynadığı The Narrator (Anlatıcı) karakteri, Brad Pitt'in canlandırdığı alter egosu (alternatif benlik) Tyler Durden'ı öldürüp, binaların patlamasını izliyordu. Bu sahne, karakterin modern uygarlığı yok etme planını hayata geçireceği şeklinde yorumlanıyordu.

'POLİS PLANI HIZLA ANLADI'

Ancak Çin'de yayınlanan versiyonda bambaşka bir son olduğu görüldü. The Guardian'ın aktardığına göre, 'yeni son'da, binaların patlama sahnesinin yerine ekran kararıyor ve şu mesaj görülüyor: "Polis bütün planı hızla anladı ve bombanın patlamasını başarıyla engelleyerek tüm suçluları yakaladı."

Çin'den Fight Club'a yeni son: Suçlular yakalandı - Resim : 1

'AKIL HASTANESİNE YATIRILDI'

Ardından da, Tyler'ın psikolojik tedavi için bir 'akıl hastanesi'ne yatırılıp 2012 yılında taburcu olduğu ekleniyor.

Çin'de birçoğu filmi korsan yollardan seyretmiş olan sosyal medya kullanıcıları, 'devletin kazandığı' yeni sona tepki gösterdi. Çin'in Twitter'ı Weibo'da bir kullanıcı, "Olacak iş değil. Tencent Video'daki Fight Club'dan şunu görüyoruz ki, sadece sahneleri silmiyorlar, senaryoya ekleme de yapıyorlar" diyerek devletin sansür mekanizmasını eleştirdi.

YAPIMCILAR DA 'UYGUN' GÖRMÜŞ OLABİLİR

Bununla birlikte, Fight Club'ın sonundaki bu değişikliğin Pekin yönetiminin isteğiyle mi yoksa orijinal filmin yapımcıları tarafından mı yapıldığı bilinmiyor. Tencent Video da henüz konuyla ilgili bir yorum yapmış değil.

Çin'den Fight Club'a yeni son: Suçlular yakalandı - Resim : 2

Pekin'in sansürünü aşarak milyonlarca Çinli izleyiciye ulaşmak isteyen Hollywood stüdyolarının sık sık filmlere alternatif sonlar çektiği biliniyor. Queen'in ikonik solisti Freddie Mercury’nin hayatının anlatıldığı 2019 tarihli Bohemian Rhapsody filminde de, Mercury’nin biyografisinin kilit unsurlarından biri olan cinsel yönelimine dair bazı sahneler Çin gösterimi için çıkarılmıştı. 

Fight Club Çin