Çek asıllı Amerikalı ünlü cazcı George Mraz hayatını kaybetti

2021'de hayatını kaybeden ünlüler
Çek asıllı Amerikalı ünlü cazcı George Mraz hayatını kaybetti

Çek asıllı Amerikalı ünlü caz müzisyeni George Mraz 77 yaşında hayatını kaybetti.

Caz dünyası acı haberle sarsıldı. Ünlü müzisyen George Mraz 77 yaşında hayata gözlerini yumdu.

1954 yılının Eylül ayında Çekya'nın Güney Bohemya bölgesindeki Pisek şehrinde doğan George Mraz 50 yıl önce Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşmiş ve kendini caza adamıştı.

Çekoslavakya'nın Prag Baharı'nı durdurmak isteyen Varşova Paktı üyesi ülkeler tarafından işgalinin ardından Mraz'ı Amerika'ya ünlü cazcı Dizzy Gillespie 1969 yılında davet etmiş, Mraz'ı New York'taki grubunda çalmaya ikna etmişti. 

Çek asıllı Amerikalı ünlü cazcı George Mraz hayatını kaybetti - Resim : 1

Aralarında Ella Fitzgerald, Oscar Peterson ve Herbie Hancock'un da olduğu birçok ünlü cazcıyla birlikte çalmıştı. 

20. yüzyılın önemli caz müzisyenleri arasında kendine saygın bir yer edinen Mraz,birçok albüme imza atmıştı. 

Çekya'nın eski Cumhurbaşkanı Vaclav Kluas, Mraz'ın 65. doğum gününde ödüllendirmişti. Mraz'a verilen The Plaque ödülü, Çekya'yı yurt dışında başarıyla temsil eden isimlere veriliyor. 

Çek asıllı Amerikalı ünlü cazcı George Mraz hayatını kaybetti - Resim : 2

Çekoslavakya'ya Varşova Paktı müdahalesi

20–21 Ağustos 1968 gecesi Alexander Dubček'in "Prag Baharı" adı verilen siyasi liberalleşme reformlarını durdurmak için Sovyetler Birliği ile diğer Varşova Paktı müttefikleri olan Doğu Almanya, Polonya, Bulgaristan ve Macaristan'ın Çekoslovakya'yı işgal ettiği askerî harekât. Yaklaşık 250.000 kişiden oluşan Varşova Paktı orduları o gece Çekoslovakya'ya saldırdı, Romanya ve Arnavutluk saldırıya katılmayı reddetti. Doğu Almanya kuvvetleri istilaya katılmaya hazır olsalar da, işgalden birkaç saat önce Moskova'dan Çekoslovakya sınırını geçmemeleri emredildi.Saldırı sırasında 137 Çekoslovak sivil öldürüldü ve yaklaşık 500 sivil yaralandı.

İstila, Alexander Dubček'in Prag Baharı denilen liberalizasyon reformlarını durdurarak Çekoslovakya Komünist Partisi'nin (KSČ) iktidar tekelini güçlendirdi. Bu dönemde Sovyetler Birliği'nin dış politikası "Brejnev Doktrini" olarak adlandırılıyordu.

Kaynak: Haber Global TV

caz 2021'de hayatını kaybeden ünlüler Dizzy Gillespie