Buket Uzuner'in "Ayın En Çıplak Günü" kitabı 34 yıl sonra muzır bulundu, meslek örgütleri tepkili

Buket Uzuner'in "Ayın En Çıplak Günü" kitabı 34 yıl sonra muzır bulundu, meslek örgütleri tepkili

Buket Uzuner'in Ayın En Çıplak Günü adlı kitabının muzır neşriyat olarak kabulü karşısında Türkiye Yayıncılar Birliği, PEN Yazarlar Derneği ve Türkiye Yazarlar Sendikası ortak bildiri yayınladı. Bildiride, kararın kabul edilemez olduğu belirtiliyor...

Buket Uzuner'in Ayın En Çıplak Günü adlı öykü kitabı, ilk baskısının üzerinden 34 yıl geçtikten sonra muzır neşriyat kanununa takıldı.

Türkiye Yayıncılar Birliği, PEN Yazarlar Derneği ve Türkiye Yazarlar Sendikası ortak bir bildiriyle bugüne kadar farklı yayınevlerinden 19 farklı baskısı piyasaya çıkan kitabın "18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte" olduğuna karar verilmesini sert bir dille eleştirdi.

Bildiride şöyle denildi: "Yetişkinler için yazılan ve küçüklere yönelik olmayan, bugüne kadar birçok baskı yapmış sanatsal ve edebi eserin müstehcenlik iddiasıyla soruşturma konusu olmasının ve muzır neşriyat kabul edilmesinin kabulü mümkün değildir. İdari birimler ve yargı birimleri, demokratik bir toplum için büyük önem taşıyan ifade, bilim, sanat ve yayımlama özgürlüklerine müdahalelerde bulunmama yükümlülüklerini unutmamalıdır."

Kararın Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı'nın atadığı beş birim amirinden oluşan Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından alındığını belirten üç kurum, Anayasa Mahkemesi'nin 2017'de William Burroughs'un Yumuşak Makine adlı kitabıyla ilgili kararına atıfta bulundu. Anayasa Mahkemesi, kararında kurulun yapısının edebi eser kavramını değerlendirecek uzmanlıkta olmadığına, Yumuşak Makine ile ilgili verilen kararın hukuka aykırı olduğuna ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetmişti. 

Türkiye Yayıncılar Birliği, PEN Yazarlar Derneği ve Türkiye Yazarlar Sendikası, yetkilileri acilen ifade ve yayınlama özgürlüğünü engelleyen ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı düşen ahlakçı ve yasakçı zihniyetle alınan muzır neşriyat kararlarını önleyecek somut adımlar atmaya çağırdı...

Buket Uzuner muzır neşriyat Türkiye Yayıncılar Birliği PEN Yazarlar Derneği