Bir insanlık öyküsü anlatan "Omar ve Biz"e Varşova'dan ödül

Bir insanlık öyküsü anlatan "Omar ve Biz"e Varşova'dan ödül

Omar ve Biz, dünya prömiyerini yaptığı 35. Varşova Film Festivali'nden ödülle dönüyor. İki göçmenle komşu olmak zorunda kalan emekli bir subayın öyküsünü anlatan yapım, Ekümenik Jüri En İyi Film Ödülü'ne layık görüldü.

Jüri, seçimini "Sanatsal kalitesinin yanı sıra aktüel konusunu manevi ve insani yönlere dikkat çekerek işleyiş biçimi sebebiyle" cümlesiyle gerekçelendirdi.

Omar ve Biz'de öykü, Türkiye-Yunanistan sınırında yaşayan emekli subay İsmet'le (Cem Bender) hayatını kurtaran iki göçmeni misafir etmeye başlayan komşusu Sabri'nin (Menderes Samancılar) ilişkisi üzerinden ilerliyor. Bu istenmeyen komşuluk ilişkisi, taraflar arasında başta derin çatışma yaratsa da hikâye, zamanla duyguların yumuşaması ve önyargıların kırılması olarak şekilleniyor.

Bir insanlık öyküsü anlatan "Omar ve Biz"e Varşova'dan ödül - Resim : 1

Filmde Cem Bender ile Menderes Samancılar dışında Taj Sher Yakub, Hala Alsayasneh, Uygar Tamer, Ushan Çakır, N'Sele Celia Sophie, Timur Ölkebaş, Ali Emrah Doğan, Volkan Girgin, Sedef Girgin ve Savaş Sezer başlıca rolleri üstleniyor. Taj Sher Yakub ile Hala Alsayasneh'in Suriye'deki savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan gerçek göçmenler olduğunu belirtelim. 

Omar ve Biz'in senaryosu, Mehmet Bahadır Er'e ait. Er, filmi eşi Maryna Gorbach Er ile birlikte yönetmiş.

Bir insanlık öyküsü anlatan "Omar ve Biz"e Varşova'dan ödül - Resim : 2

Film, Türkiye prömiyerini 29 Ekim'de 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yapacak. Ardından kasım sonuna kadar 10'a yakın festivali ziyaret edecek...

Bir insanlık öyküsü anlatan "Omar ve Biz"e Varşova'dan ödül - Resim : 3

Omar ve Biz Cem Bender Menderes Samancılar Ushan Çakır Mehmet Bahadır Er