Unutulmaz sanatçı Barış Manço, sanal konserle anılacak

Unutulmaz sanatçı Barış Manço, sanal konserle anılacak

Anadolu rock müziğinin efsane ismi, şarkıcı, besteci, söz yazarı ve televizyon programcısı Barış Manço, aramızdan ayrılışının 22. yılında pandemi nedeniyle her yıl olduğundan farklı anılacak.

Barış Manço, Moda 81300 adresi ile hafızalara kazınan kendi evinde, kendi piyanosu ve silikondan yapılan heykelinin yanı başında düzenlenen online bir konserle seyirci ile buluşacak.

Barış Manço’nun her ölüm yıl dönümünde ziyaretçi akınına uğrayan ve bu yıl pandemi nedeniyle ziyarete kapalı olan evi ise http://www.barismanco.kadikoy.bel.tr adresinden sunulan sanal turla online olarak gezilebilecek.

Unutulmaz sanatçı Barış Manço, sanal konserle anılacak - Resim : 1

Konserde Barış Manço ismini yaşatmak üzere kurulan İzmanço ve İlelebet Barış Manço derneklerinden solistler ile piyanoda Barış Manço’ya eşlik etmiş Eser Taşkıran yer alacak.

Konser 1 Şubat saat 17.00’de Kadıköy Belediyesi’nin YouTube, Facebook ve Twitter hesaplarından yayınlanacak.

Unutulmaz sanatçı Barış Manço, sanal konserle anılacak - Resim : 2

BARIŞ MANÇO KİMDİR?

2 Ocak 1943 tarihinde Üsküdar-İstanbul'da doğdu. İsmail Hakkı Bey ile Rikkat Uyanık Hanım'ın ikinci oğulları olarak, 2. Dünya Savaşı'nın en kızgın olduğu zamanda dünyaya gelen Manço, 2 yıl önce dünyaya gelen abisinin "Savaş" ismini almasından sonra, ailesinin "artık dünyaya Barış gelsin" diye düşünmesinden dolayı "Barış" adını aldı.

İlkokula Kadıköy Yeldeğirmeni Mustafa Kemal Paşa İlkokulunda başlayan Barış Manço, 4. Sınıfı Ankara Maarif Koleji İlkokulunda, 5. sınıfı yine Kadıköy Yeldeğirmeni Mustafa Kemal Paşa İlkokulunda okudu. İlkokulu bitirdikten sonra Galatasaray Lisesi yılları başladı.

Anadolu Rock türünün kurucu üyelerinden olan Barış Manço, Galatasaray Lisesi'nde öğrenci iken ilk kez sahneye çıktığı 1958 yılından bu yana, "Kurtalan Ekspres" grubu ile birlikte Türkiye'de olduğu gibi birçok yabancı ülkede sayısız konserler verdi.

Manço, liseden mezun olduktan sonra 1963 ve 1971 yılları arasında Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi'nde iç grafik, resim ve mimari dersleri aldı. Yurt dışında yaşadığı sürece boyunca çeşitli gruplarda müzik deneyimi yapan ve kendini geliştiren unutulmaz sanatçı, Türkiye'ye döndükten sonra Mazhar Alanson ve Fuat Güner ile birlikte Kaygısızlar adındaki grubu kurdu.

Dağlar Dağlar şarkısı ile büyük çıkış yapan Manço'nun bu albümü beş ay gibi kısa bir süre içerisinde 700 bin satışa ulaştı. Aynı zamanda bu plak ona Altın Plak Ödülü'nü kazandırdı. 1980 yılına geldiğinde başarısı artık yurt dışına taşan Manço, Nick The Chopper ve Ben Bir Şarkıyım isimli eserleri sayesinde altın madalyalar aldı.

1988 yılında Ekim ayında TRT 1'de çocuk ve aileye yönelik bir eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayan "7'den 77'ye", Türk Televizyonculuğu'nda şimdiye kadar ulaşılamamış bir rekora imza attı. Türkiye'de en uzun ve en başarılı televizyon yayıncılığını yaptı.

Yüksek öğrenimini Belçika'da "Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi"nde tamamlayan ve çok iyi derecede İngilizce ve Fransızca konuşan Barış Manço, sanat yaşamında kendisine layık görülen 300'ün üzerinde ödülün dışında aşağıdaki unvanlara da sahiptir. 

• Türkiye Cumhuriyeti: Devlet Sanatçısı Ankara (1991) 

• Hacettepe Üniversitesi: Onursal Doktora Ankara (1991) 

• Soka Üniversitesi: Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü Tokyo, Japonya (1991) 

• Belçika Krallığı: Léopold II Şövalyesi Nişanı Brüksel, Belçika (1992) 

• Fransa Devleti: Edebiyat ve Sanat Şövalyesi Nişanı Paris, Fransa (1992) 

• Pamukkale Üniversitesi: Onursal Doktora Denizli (1995) 

• Min-On Sanat Vakfı: Yüksek Şeref Madalyası Tokyo, Japonya (1995) 

• Liege Prensliği: Onursal Hemşehrilik Beratı Liege, Belçika (1997)

Unutulmaz sanatçı Barış Manço, sanal konserle anılacak - Resim : 3

BARIŞ MANÇO KAÇ YAŞINDA ÖLDÜ?

Barış Manço, 1990'lı yılların sonlarına doğru "Kaplumbağanın Öyküsü" projesini "Mançoloji" adlı son albümüyle sevenlerinin beğenisine sunamadan 46 yaşında hayata veda etti. Vefatından sonra albümünü, ailesi sevenleriyle buluşturdu.

Kadıköy Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen Moda'daki evinde, sevenlerinin ziyaretleriyle gönüllerde yaşamaya devam ediyor.

Kaynak: İHA

Barış Manço Moda Barış Manço kimdir