Amerikan başkanlarının sırlarını bilen adam hayatını kaybetti

2022'de hayatını kaybeden ünlüler Hayatını kaybetti
Amerikan başkanlarının sırlarını bilen adam hayatını kaybetti

Harry Truman ve John Adams gibi Amerika Birleşik Devletleri'nin başkanlarının biyografilerine imzasını atan ünlü Amerikalı tarihçi ve yazar David McCullough 89 yaşında hayatını kaybetti.

İlerleyen yaşına rağmen yazmaktan asla vazgeçmeyen David McCullough, ABD'nin büyük tarihçileri arasında sayılıyordu.

Başarılı yazarın Boston, Hingham'daki malikanesinde öldüğü açıklandı.

Amerikan başkanlarının sırlarını bilen adam hayatını kaybetti - Resim : 1

2 kez Pulitzer ödülü alan ender yazarlardan biri olan McCullough'un 1992 yılında yazdığı Harry Truman biyografisi New York Times'ın en çok satanlar listesinde üç hafta boyunca 1 numarada kalmıştı.

ABD'nin ikinci başkanı olan ve 1797 ile 1801 yılları arasında görev yapan John Adams'ın biyografisini de yazan McCullough'un bu kitabı da 3 milyondan fazla kopya satmıştı. İki kitap da HBO tarafından film ve dizi haline getirilmişti. Her iki biyografi kitabıyla da ayrı ayrı Pulitzer ödülü kazanmıştı.

7 Temmuz 1993 tarihinde Pittsburgh'da doğan ve tam adı David Gaub McCulluough olan ünlü tarihçi, kendisini yazardan çok ressam olarak görüyordu. Resim dalında birçok eseri geride bıraktı. Ancak onu üne kavuşturan ise ABD Başkanları'nın biyografilerini yazması oldu. Ayrıca Brooklyn Köprüsü, Panama Kanalı üzerine yazdığı tarih kitaplarıyla da dikkat çekti. İki ulusal kitap ödülü kazandı.

1889'da 2 bin 200 kişinin ölümüne neden olan Büyük Johnstown selini anlattığı kitap büyük ses getirdi.

Klasik bir daktilo ile kitaplarını yazan McGullough, her kitabı için yıllarını harcamış, her türlü ayrıntıyı tek tek araştırmıştı. Hayatındaki altın kuralı ise "Görmemi sağla" olarak açıklamıştı. Ancak hikaye anlatma tekniği diğer tarihçiler tarafından eleştirilmişti.

Ayrıca The Civil War ve Seabiscuit gibi birçok belgeselde anlatıcı olarak görev yapmıştı.

ABD'nin en yüksek sivil ödülü olan Başkanlık Özgürlük Madalyası sahibiydi.

Kaynak: Haber Global TV