Altın Portakal'ın tarihine yakından bakış

Altın Portakal'ın tarihine yakından bakış

56. Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu akşam düzenlenecek ödül töreniyle kapanıyor. Temelleri 66 yıl önce atılan Türkiye'nin en eski ve köklü sinema festivaline biraz daha yakından bakıyoruz...

Cumartesi günü geleneksel kortej geçişiyle başlayan 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde sona gelindi.

Türkiye'nin en eski ve köklü sinema festivalinin tarihi, aslında 56 değil, 66 yıl öncesine dayanıyor.

1953 yılına dönelim: Aspendos'a gezi düzenleyen Ankara Devlet Konservatuvarı'ndan bir grup tiyatro öğrencisi, antik tiyatrodan etkilenerek yanlarında bulundurdukları kostümlerle bir gösteri yapmaya karar verir. 

Dönemin Antalya valisi ve belediye başkanıyla görüşen öğrenciler, Shakespeare'in Romeo ve Juliet'ini sahneler. 

O yıllarda Antalya'nın nüfusu 50 bin civarındadır. Kent merkezine 50 kilometre mesafedeki Aspendos'a tiyatroyu izlemek üzere 10 bin kişi gelince yetkililer, Antalya Belkıs Tiyatro ve Müzik Festivali adı verilen şenliği düzenlemeye karar verir. 

10 yıl boyunca öğrenci gösterileriyle devam eden etkinlik, 1966'da Antalyalı sinema sanatçısı Behlül Dal'ın da girişimiyle film yarışmasına dönüştürülür, adı da Antalya Altın Portakal Film Festivali olarak değiştirilir.

Festival, 1979'da sansür kurulunun üç filmi yasaklaması üzerine yapımcı ve yönetmenlerin şenlikten çekilme kararı sonrasında iptal edilir. 12 Eylül darbesi yüzünden de yapılamaz. 

Darbenin ardından kesintisiz devam eden festivalin adı, 2015'te Uluslararası Antalya Film Festivali olarak değiştirilir, ödülün adı da Altın Portakal olur. Bu yıl "öze dönüş" temasıyla gerçekleştirilen festivalin adı, artık Antalya Altın Portakal Film Festivali...

Altın Portakal'ın tarihine yakından bakış - Resim : 1

Gurbet Kuşları filminden bir kare...

FESTİVALİN "EN"LERİ

Altın Portakal'da en iyi film ödülünü ilk kez kazanan yapım, Gurbet Kuşları. Türk sinema tarihinin en önemli filmlerinden biri olan Gurbet Kuşları, Halit Refiğ'e de en iyi yönetmen ödülünü getirmişti. En iyi kadın oyuncu ödülünü Acı Hayat filmindeki performansıyla Türkan Şoray, en iyi erkek oyuncu ödülünü de Ağaçlar Ayakta Ölür ile İzzet Günay almıştı. 

Altın Portakal'ın tarihine yakından bakış - Resim : 2

Festival tarihinde en iyi yönetmen dalının zirvesinde Atıf Yılmaz yer alıyor. Yılmaz, bu ödüle altı kez layık görüldü. Onu, beş ödülle Ömer Kavur, üçer ödülle de Halit Refiğ ile Nuri Bilge Ceylan izliyor. 

En iyi erkek oyuncu dalında zirvenin hâkimi, altı kez ödülü kucaklayan Tarık Akan. 

Altın Portakal'ın tarihine yakından bakış - Resim : 3

Kadınlara baktığımızda Hülya Koçyiğit, beş ödülle lider. Onu dört ödülle Türkan Şoray takip ediyor. 

56. Antalya Altın Portakal Film Festivali Antalya Altın Portakal Film Festivali Altın Portakal Film Festivali Altın Portakal