ABD'deki ırkçılığı anlatan üç önemli belgesel, çevrimiçi erişime açılıyor

ABD'deki ırkçılığı anlatan üç önemli belgesel, çevrimiçi erişime açılıyor

ABD'nin ırkçı geçmişine değinen üç önemli belgesel, George Floyd cinayeti sonrasında online erişime açılıyor. I Am Not Your Negro, Whose Streets? ve Toni Morrison: The Pieces I Am, yayınlanacak belgeseller...

Siyah ABD vatandaşı George Floyd'un beyaz bir polis tarafından öldürülmesi sonrasında yaşananlar, ülkedeki sistematik ırkçılık geçmişini yeniden gündeme taşıdı. 

Bu konuda onlarca film ve belgesel yapıldı bugüne kadar. 

Bu süreçte üçü daha çevrimiçi olarak seyirciyle buluşacak. 

İlki, bu pazar yayınlanacak I Am Not Your Negro. Bir eşcinsel ve siyah olarak ABD'de gördüğü baskılar yüzünden ülkesini terk eden, bir dönem yolu İstanbul'a da düşen 20. yüzyılın en büyük yazarlarından James Baldwin'i anlatan belgesel, ikonik ismin tamamlayamadığı Remember This House adlı kitabına dayanıyor. 

14 Haziran'da yayınlanacak Whose Streets?, 2014 tarihli Ferguson İsyanı'na odaklanıyor. Ferguson, Missouri'de polisin siyah Michael Brown'ı öldürmesi sonrasında Amerikan tarihinin en büyük isyan dalgalarından biri yaşanmıştı. 

Son belgesel Toni Morrison: The Pieces I Am ise 21 Haziran'da seyirciyle buluşacak. Belgeselde geçen yıl aramızdan ayrılan Pulitzer ve Nobel Ödüllü yazar Toni Morrison'ın zorlu hayatı anlatılıyor.

Üç belgeselin de 24 saatliğine yayına açık olacağını hatırlatalım...

George Floyd George Floyd cinayeti James Baldwin