Zamlı tarife memnun etmedi! Kontak kapatabilirler

İstanbul Zam Güncel fiyatlar
Zamlı tarife memnun etmedi! Kontak kapatabilirler

Toplu ulaşım ve taksiden sonra servislere yapılan yüzde 60'lık zam, hem servisçileri, hem velileri kara kara düşündürüyor. Servisçilerin yüzde 82'lik artış talep ettikleri öğrenilirken, personel servisleri ise sürekli artan maliyetler nedeniyle kontak kapatabileceği belirtiliyor.

Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar, hem ulaşım sektörü çalışanlarını, hem de vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, UKOME toplantısı sonrası toplu ulaşım ve taksilere yapılan zammın ardından, servis ücretlerine de gelen yüzde 60'lık fiyat artışı  kimseyi memnun etmedi. Okul servis ücretlerinde 0-1 kilometre arası mesafe ücreti 792 liradan 1300 liraya çıkartılırken, personel servisi ise 10-17 koltuklu minibüsler için 422 liradan 640 liraya yükseltildi. Ancak okul servislerinde rehber personel olması durumunda, tarifenin üzerine yüzde 35 eklenmesi gerekirken,  özel okullardaki ücretler belirlenen tarifenin 2, 3 katına çıkabiliyor. 

Zamlı tarife memnun etmedi! Kontak kapatabilirler - Resim : 1
İstanbul'da okul ve personel olmak üzere toplam 59 bin servis aracı bulunuyor.

YÜZDE 82 İSTEMİŞTİK

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmeleri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sinar,  artan mazot ve maliyetler nedeniyle yüzde 82'lik bir artış talep etmelerine rağmen bu oranın 0-1 kilometre için yüzde 65, diğer kilometre dilimleri için yüzde 60  olduğunu belirterek, "Geçen yıl 22 lira olan mazotu litre fiyatı önümüzdeki günlerde 40 liraya ulaşacak. Buna rağmen öğrencilerin mağdur olmaması için 'kontak kapatırız' demeyiz ancak ekonomik açıdan çok zor günler bizi bekliyor" dedi. 

PERSONEL TAŞIMACILIĞI AKSAR

Asıl sıkıntının personel servislerinde yaşanacağını sözlerine ekleyen Sinar, "Kent genelinde 2.6 milyon personel, servislerle taşınıyor. Büyük taşımacılık firmaları,  şirketlerden taşımacılık  ihalesini kazandıklarında akaryakıt artışını da sözleşmeye ekletiyorlar ancak bu artış farkları bir türlü meslektaşlarımıza yansıtılmıyor. Kamu ve özel sektördeki şirketlerin personel taşımacılığını gerçekleştiren firmalara durumu aktardık. Kontak kapatma riski personel servisleri için gündeme gelebilir. " diye konuştu.

ÖZEL OKULLAR TARİFE DIŞINA ÇIKIYOR

Özel okullara yönelik de düzenlemeye gidilmesi gerektiğini dile getiren Sinar,  özel okullara yönelik de uyarılarda bulunurken, "Özel okul sahipleri, firma veya servisçilerden çok fazla ekstra taleplerde bulunuyor. Firmalar veya servisçi de talepleri karşılamak zorunda kalınca aradaki farklar maalesef velilere yansıyor. Özel okulların tarife dışına çıkmalarını önleyecek düzenleme mutlaka hayata geçilmeli" uyarısında bulundu.  

Zamlı tarife memnun etmedi! Kontak kapatabilirler - Resim : 2
Mazotun litre fiyatını yanı sıra bakım, kasko ve sigorta masraflarının da artık karşılanamayacak düzeyde arttığından dert yanıyorlar

HEM VELİLER HEM BİZ MAĞDURUZ

Servisçilik yapmaya devam eden eski oda başkanı Hamza Öztürk ise, mağdur olduklarını dile getirirken, "Sorun sadece mazot zammından değil, tüm masraflardaki fahiş artışlardan  kaynaklanıyor" serzenişinde bulunarak, şöyle konuştu: "Veliler de mağdur, biz de mağduruz.  Yeni eğitim, öğretim döneminde devlet okullarında çalışacak servisçi sayısı çok ciddi oranda azalacaktır.  Özel okulların ise sürekli talepleri nedeniyle tarife 3'e katlanabiliyor. Elimize geçecek 30, 35 bin liranın çoğu mazot ve masraflara gidecek. Bu çark dönmez!"

ÇÖZÜM KADEMELİ SAATTE

Tek çözümün kademeli saat uygulaması ile birkaç farklı okulda taşımacılık yapılmasına olanak sağlanması olduğunu da belirten Öztürk, "11 bin liraya, günde sadece 4 saat mesai yapacak şoför bulamıyoruz. Yeni tarifede en uzak mesafe olan 25 kilometre. En uzak mesafenin bir veliye maliyeti ise aylık 3 bin lira" dedi. 

SERVİSÇİ BULAMAZLAR

Bir diğer servis şoförü Hamit Ceylan ise araçların rutin bakımlarının bile bin 200 liradan 3 bin liraya yükseldiğinden şikayet ederken, "Trafik sigortası, kasko, lastik, yağ, balata ve diğer kalemleri de eklediğinizde gerçekten yüzde 60'lık zam bizim için zarar demek. Artık çalıştıracak şoför bulamıyoruz. Fiyatta anlaşamadığım bir firmaya çalışmayacağımı belirtince, yerime başka bir servisçi arayıp bulamadılar. Devlet okullarındaki servis sayısı yüzde 40 oranında azalacaktır" uyarılarında bulundu.  

mert.inan@haberglobal.com.tr  

Kaynak: Web Özel

okul servisi taşımacılık ulaşım UKOME