Z kuşağında sigara alışkanlığı ne durumda? 'Artık elektronik olan...'

Yaşam Haberleri
Z kuşağında sigara alışkanlığı ne durumda? 'Artık elektronik olan...'

Hem Türkiye'de hem de dünya çapında 15 yaş üstü tütün kullanan vatandaşların sayısını düşürmek için önemli çalışmalar yapılıyor. Uzmanlara göre gençler arasında elektronik sigaralar çok popüler. Özellikle 'aromalı' ürünlere talep var.

Yeşilay’ın ‘Sigara kullanım alışkanlıkları ve bırakma eğilimi araştırması’na göre; Türkiye’de aktif olarak sigara kullanan kişilerin yüzde 62’si erkek, yüzde 38’i ise kadın. Son yıllarda ekonomik sebeplerle sarma tütün olarak da bilinen açık tütün ya da sarıma hazır paketli tütünlerin daha fazla kullanıldığı görülüyor. Söz konusu araştırmayı yapan Akan Abdula, Türkiye’de sigara ile tanışma yaşının genellikle 18-24 arasında olduğunu, ülkenin doğusunda ise bu yaşın düştüğünü aktarıyor.

Dikkat çeken araştırmaya göre sigara içmeye başlayan kişilerin düzenli olarak içip içmeyecekleri ise ilk iki senede belli oluyor. Yeşilay’ın araştırmasına göre sigara içen insanların büyük bir bölümü tütün ürünlerini birer ‘sosyalleşme aracı’ olarak da görüyor. Araştırma, her 5 kişiden 4’ünün aile bireylerinin yanında sigara içmemeye özen gösterdiğini ortaya koyuyor.

Tütün ve tütün ürünleri kullanımı, Türkiye'de olduğu gibi dünyanın dört bir yanında araştırmalara konu olan bir durum. Örneğin Yeni Zelanda, son günlerde ses getiren bir sigara düzenlemesine imza attı ve 2008’den sonra doğan kişilerin sigara satın almasını yasakladı. Böylece sonraki kuşakların sigara diye bir ürünün varlığından bile haberdar olması istenmiyor. Peki Türkiye’de yeni kuşağın sigara ile olan ilişkisi nasıl?

Z kuşağında sigara alışkanlığı ne durumda? 'Artık elektronik olan...' - Resim : 1

GELENEKSEL SİGARA, GENÇLER ARASINDA DEMODE

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Türkiye'de sigara içme oranlarının 2011 yılından itibaren sürekli artış eğiliminde olduğunu söylüyor. Avrupa'da gençler arasında yüzde 14 oranında elektronik sigara kullanımı olduğunu anlatan Dağlı, "Gençler, artık sigarayı tercih etmiyor, demode olarak ya da düşük sosyal seviye göstergesi olarak görüyorlar. Tütün firmaları da gençleri etkileyebilmek için çeşitli aromalar içeren ve teknolojik algısı yaratan elektronik sigaraları piyasaya sundu" diyor ve ekliyor:

"Nikotin 21 yaşından önce kullanıldığında dürtü ve karar verme mekanizmalarını olumsuz yönde etkiliyor. Bu ürünleri gençlerimiz kullanmaya devam ettikçe, beynin ön lobu değişmiş pek çok canlı ile karşılaşacağız. Endüstri bu ürünleri, ara ürün olarak pazarlıyor, içine konan aromaların da akciğer üzerinde negatif etkileri var. Bu ara ürün geçişleri, kesinlikle daha az zararlı değil, bu bir pazarlama taktiğidir."

19 Ocak 2008 tarihinde ve yayımlanan 5727 sayılı Kanun ile evler hariç tüm kapalı alanlarda tütün mamüllerinin tüketimi yasaklandı. Temmuz 2009'da tam olarak yürürlüğe giren yasa ile Türkiye, dumansız hava sahasına giren 3. Avrupa ülkesi olurken 2013'te taşıtların içinde de sigara tüketimi yasaklanmıştı.

Ancak tüm bu yasalara rağmen tütün kontrolü hala problemli bir nokta. Denetimlerin çok sıkı tutulması gerektiğine dikkat çeken Dağlı, "Okullarda yaptırım var, kapalı alanlarda zaten yasak. Bu sorunun yanıtı için, öğretmenlerin yüzde kaçının sigara içtiğine bakmak lazım. Açık alanlarda da reklam yasakları deliniyor" diye konuştu.

Adli Bilimler Uzmanı ve Bağımlılık Uzmanı İsa Altun, Z kuşağının en çok elektronik sigara kullandığını söyledi. Elektronik sigara içerisinde sıvılaştırılmış madde bulunması tehlikesine de dikkat çeken Altun, gençlerin sigara kullanmasındaki en önemli etkenin arkadaş ortamı olduğunu söyleyerek, “Kişi, dışlanacağım endişesi ile sigaraya başlayabiliyor. Arkadaşlarının psikolojik şiddetine maruz kalmamak, daha popüler hissetmek, kendini bir gruba ait hissetmek için sigara tüketiyor” dedi.

HER GÜN TÜTÜN KULLANANLARIN ORANI ARTIYOR

TÜİK'in 2019 yılında açıkladığı Türkiye Sağlık Araştırması'na göre; 15 yaş üzeri grupta her gün tütün ürünü kullananların 2016 yılındaki oranı yüzde 26.5 iken 2019 yılında bu oran yüzde 28'e çıktı. Tütün kullanmayan bireylerin (bırakanlar ve hiç kullanmayanlar) oranı ise 2016 yılında %69,4 iken 2019 yılında azalarak %68,7 oldu. Yaş gruplarına göre incelendiğinde en çok tütün kullanan bireyler %42,8 ile 35-44 yaş grubunda yer aldı.

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri