Yüzmeden işbaşı yapmıyorlar

Yaşam Haberleri Gündem haberleri İstanbul İstanbul boğazı Spor haberleri Kar Kış haberleri Sağlık Sağlık Haberleri Fatih
Yüzmeden işbaşı yapmıyorlar

Sarayburnu Fatihleri her sabah önce Ayasofya'da buluşuyor, sonra da kar, kış demeden Sarayburnu açıklarında yüzüyorlar. Aralarında kebapçı, berber, kuyumcu her meslekten yüzme sevdalıları var. “Görenler bize deli diyor” diyen çılgın yüzücüler, titreten soğuk havaya meydan okuyorlar.

Onlar "Sarayburnu Fatihleri..." Öyle ki, spor yapmak ve sağlıklı yaşamak için kendilerini her sabah İstanbul Boğazı'nın serin sularına bırakıyorlar. İçlerinde kuyumcu, telefoncu, berber, çantacı,  turizmci, ayakkabıcı, matbaacı, mali müşavir, inşaatçı gibi farklı mesleklerden pek çok kişi yer alıyor. Soğuk hava ve 12 dereceye düşen deniz suyu sıcaklığına aldırmadan, her gün boğazda yüzen çılgınların bir gününe tanık olurken, ilginç hikayeleri de ilk ağızdan dinleme fırsatı bulduk.  

YÜZME SONRASI PİKNİK

Yüzme çılgınları, güne Ayasofya Cami'de namaz kılarak başlıyor sonrasında Sarayburnu'na inerek İstanbul Boğazı'nın serin sularına atlıyorlar. 10, 15 dakika boyunca kulaç atan çılgınlar,  yüzmenin ardından, kayalıklarda yaktıkları ateşin başında ısınıyor. Kimisi sıcak bir çorba, kimi de börek yaptırıp getiriyor evinden... Hem dayanışma, hem ikram kültürünü yaşatıyor sporun birleştirici gücü... En küçükleri Bedirhan'ın ise henüz 16 yaşında olduğunu öğreniyoruz. Yüzücülerin en yaşlı olanı ise 80'e merdiven dayadığını duyuyoruz. Ancak "ihtiyar delikanlı", “nazar değer” düşüncesi ile adını vermediği gibi fotoğrafını da çektirmiyor. Her sabah buz gibi boğaz suyunda yüzen çılgınlar sonrasında ise işlerinin başında oluyorlar. 

Yüzmeden işbaşı yapmıyorlar - Resim : 1
Yüzücüler, dinç bir şekilde güne başlıyorlar.

SICACIK ÇAYLAR HAZIR

Yüzücüler, Sarayburnu sahilince uzanan kayalıkların içinde bir alan bile oluşturmuşlar. Rüzgar almayan noktalarda giyiniyorlar. Sıcacık çaylarını ise evsiz bir amca hazırlıyor. Onlar yüzerken eşyalarına da sahip çıkıyor. Hem bir mazluma el uzatıyorlar, hem de güven içinde yüzüyorlar.

Yüzmeden işbaşı yapmıyorlar - Resim : 2
Önce kısa bir ısınma sonra atlayış

"HERKES BİZİ KISKANIYOR"

Çılgın yüzüclerden biri olan Hüseyin Kahraman (51) kebap ustası olduğunu söylüyor. 5 yaşından beri yüzdüğünü ve son 10 yıldır, her gün Sarayburnu'nda olduğunu söylüyor. Kahraman, “Yaz bitince de bu suyu bırakmıyoruz her gün giriyoruz. Bir kişi bedenini alıştırmadan bu suya atlasa hipotermiye girer. Kar, yağmur, fırtına fark etmiyor, herkes bizi kıskanıyor” diyor.

KOŞARAK GELEN VAR

Sabahları yaptıkları tek spor yüzme de değil çılgınların. Sarayburnu müdavimlerinin kimi Esenler'den koşarak geliyor, kimi de Bahçeşehir'den bisikletine atlıyor. Bazı günler yüzücülerin sayısı 70 kişiyi buluyor. 6 senedir düzenli şekilde boğazda yüzen Hüseyin Orak ise “Sıcak bir memleketten gelsem de soğuğu da seviyorum” ifadelerini kullanıyor.

Yüzmeden işbaşı yapmıyorlar - Resim : 3
Kimisi koşarak kimisi de bisikletle yüzmeye geliyor.

ALIŞTIRMAK ÖNEMLİ

Kuyumcu Zihni Ademoğlu ise, çocukluğunun Fatih'te geçtiğini ve kayık kiralayarak boğazda gezdiği zamanları anlatıyor. Ademoğlu, “Spor sağlıktır su şifadır' düsturu ile hareket ediyoruz, en az haftada 3 gün gelenler var. Herkese tavsiye edemiyoruz vücudu alıştırma süreci önemli” şeklinde konuşuyor.

Yüzmeden işbaşı yapmıyorlar - Resim : 4
Berber Adnan Kurt da, denizden hemen sonra hızlıca giyinerek ateş başına geçmek gerektiğine dikkat çekiyor.

16'LIK BEDİRHAN'DA YÜZÜYOR

Grubun en küçüğü ise 16 yaşındaki Bedirhan Yıldız. Arkadaşlarına “Evde boş boş oturmasınlar, yüzsünler, burada aile ortamı var, herkesi seviyorum” tavsiyesinde bulunuyor. Henüz 16 yaşındaki Bedirhan her gün kış soğuğuna aldırmadan, kendini boğazın serin sularına bırakıyor.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel