Yurt dışında seçime rekor katılım! 2014'te yüzde 18 olan katılım nasıl yükseldi?

14 Mayıs Seçimleri

14 Mayıs seçimlerine yurt dışı seçmenin ilgisi yoğun oldu. Peki katılımın artması için neler yapıldı, yurt dışındaki vatandaşlara hangi kolaylıklar sağlandı? Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, tüm detayları Haber Global'e anlattı.

Haber Global muhabiri Emre Karaca'nın haberine göre, yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemleri tamamlandı, oylar Türkiye'ye ulaştı. Gümrüklerde kullanılan oylarla birlikte rakamın 1 milyon 850 bini bulması bekleniyor. Böylece seçime yurt dışından cumhuriyet tarihinin en yüksek katılımı sağlandı.

Peki katılımın yüksek olması için neler yapıldı? Tüm detayları Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, bakanlıkta kurulan koordinasyon merkezinde anlattı.

Serim, "Seçmen kayıtları için alınmasına dönük yoğun çaba sarfettik. Son 1 yılda 477 bin adres başvurusu aldık. Sandık sayımızı arttırmak için çalıştık. Sandık sayısı 3 bin 386'dan 5 bin 114'e yükseldi. Konsolosluk işlemlerinde vatandaşlarımızın ayağına gittik. 51 tane geçici konsolosluk hizmeti verdik." diye konuştu.

Serim temsilciliklerde oy verme işleminin bitmesinin ardından kullanılan oyların tamamının şeffaf bir çalışmayla Türkiye'ye ulaştırıldığını da söyledi.

Bakan Yardımcısı Serim, Sudan'da devam eden çatışmalara ilişkin de konuştu. 
1763'ü Türk vatandaşı olmak üzere 2 bin 61 kişinin tahliyesinin sağlandığını belirtti.
Elçiliğin başkent Hartum'dan, port Sudan'a geçici olarak taşınma işleminin devam ettiğini söyledi.

Büyükelçilik aracına yapılan saldırı da gündemindeydi.

Serim, "Kimin yaptığını tam olarak bilmiyoruz. Büyükelçiilğimiz altı tane personelimizi almaya giderken böyle bir saldırıya uğradı. Neyse ki yaralanan olmadı. Daha sonrasında girişimler yapıldı ve 6 tane güvenlik personelimizi elçilikten aldık." ifadelerini kullandı.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

14 mayıs seçim rekor katılım yurt dışı