Yunanistan sınırında bekleyen mülteciler otobüslerle misafirhanelere gönderildi

Yunanistan'a geçmek için Edirne'ye akın eden ve günlerdir Pazarkule Sınır Kapısı'nda bekleyen mülteciler, bulundukları bölgeden ayrıldı. Otobüslere bindirilen göçmenler, misafirhanelere gönderildi.

Türkiye'nin sınırlarında 'serbest geçiş' uygulamasının ardından Avrupa ülkelerine gitmek isteyen mülteciler, Edirne'ye akın etti. Yunan güvenlik güçleri de mültecilerin ülkelerine geçişlerini engellemek için Pazarkule Sınır Kapısı'nın karşısında bulunan Kastanies Sınır Kapısı'nı kapattı. Pazarkule'nin kapatılması üzerine 140 binin üzerinde mülteci, Meriç Nehri üzerinden lastik botlarla Yunanistan'a geçerken, binlerce mültecinin Pazarkule Sınır Kapısı tampon bölge ve çevresinde bekleyişleri 1 ay sürdü. 

Kurdukları çadırlarda kalan ve tüm ihtiyaçları devlet tarafından karşılanan mülteciler, kapıların açılacağı umuduyla sürdürdükleri bekleyişlerini sürdürdü. Pazarkule çevresindeki mültecilere, Yunan güven güçleri zaman zaman geçişlerini engellemek için gerçek mermi, gaz bombası, plastik mermi ve biber gazı ile müdahale etti. Bu zamana kadar yapılan saldırılar sırasında 3 mülteci vurularak, öldürüldü, 236 mülteci yaralandı, yüzlercesi de atılan gazlardan etkilendi.

Yunanistan sınırında bekleyen mülteciler otobüslerle misafirhanelere gönderildi - Resim : 1

Yunanistan'ın sınır kapılarını açma umudunu yitiren mültecilerin büyük bölümü, İl Göç İdaresi yetkililerine, ayrılmak istediklerini bildirdi. Bölgedeki diğer sığınmacılara da koronavirüs salgını nedeniyle dışarıda kalmanın riski artıracağı anlatıldı. Bu durum karşısında ikna olan mülteciler de bölgeden ayrılmak istediklerini söyledi.

GÖZETİM ALTINA ALINACAKLAR

Mülteciler, talepleri üzerine, Edirne Valiliği koordinasyonunda otobüslerle misafirhanelere gönderildi. Yetkililer, koronavirüs tedbirleri kapsamında misafirhanelerde karantina altında tutulacak mültecilerin daha sonra uygun bölgelere gönderileceğini söyledi.

Mültecilerin ayrılmasının ardından Pazarkule çevresinde kurulan çadırlar, görevliler tarafından söküldü, alanda temizlik çalışması yapıldı.

DHA

Yunanistan Edirne