YSK Başkanı Akkaya'dan 'Ekrem İmamoğlu' açıklaması! Adayken ceza alırsa adaylığı düşer mi, seçimi kazanırsa ne olur?

Gündem haberleri Ekrem İmamoğlu

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezası ve siyasi yasakla ilgili Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muharrem Akkaya'dan gündem yaratacak açıklamalar geldi.

Habertürk yazarı Kübra Par, henüz üst mahkeme yolları tüketilmediği için kesinleşmeyen, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezası ve siyasi yasakla ilgili YSK Başkanı Muharrem Akkaya'nın değerlendirmelerini köşesinde aktardı.

Akkaya, İmamoğlu'nun olası adaylığı süreci hakkında, "Adaylık süreci kesinleşmeden cezası kesinleşirse yerine başka bir aday gösterebilirler. Fakat kesinleştikten sonra listeye dokunmamız mümkün değil. Seçime girer ama kazansa bile mazbatası verilmez" dedi.

Par'ın "Adayken ceza alırsa adaylığı düşmez mi?" sorusuna ise Akkaya şu yanıtı verdi:

"Hayır adaylığı düşmez, isterse yarışabilir ama seçilmesi durumunda mazbatası verilmez. Bunun yaşanmış örnekleri de var. Mesela en son Ceylanpınar Belediye Başkanı 2019’da seçilmişti ama seçildikten sonra hakkında yargı kararı olduğu için mazbatasını iptal ettik. Muhtarlık seçimlerinde de bu sıklıkla yaşanabiliyor."

Par'ın devamındaki, "Peki o durumda seçimi kim kazanıyor?" sorusunu ise Akkaya şöyle yanıtladı:

"İkinci en çok oyu alana mazbata veriyoruz. (Röportajımız yayınlandıktan sonra Muharrem Akkaya arayarak bu sorunun yanıtını revize etti ve şu cümleleri ekledi) Belediye Başkanları seçiminde ikinci en çok oyu alan kazanıyor fakat Cumhurbaşkanı seçimi belediye başkanı gibi değil. İkinci en çok oy alana mazbata verilmez çünkü yüzde 50+1 şartı var. Cumhurbaşkanı seçilebilmek için tek aday bile olsa oyların yüzde 50+1’ini alması gerekir. Yani iki adaydan biri seçim takvimi açıklandıktan sonra ceza alırsa seçimi kazansa bile mazbatası verilmez ve seçimler yenilenir. 45. günü takip eden ilk Pazar gününde yeniden Cumhurbaşkanı seçimi yapılır."

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: Haber Global TV

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekrem İmamoğlu ekrem imamoğlu davası ekrem imamoğlu kararı