Yolların şoför Nebahat'i...

Gündem haberleri Yaşam Haberleri İstanbul Taksim Kadıköy Maltepe Ekonomi haberleri Otomobil Otomobil haberleri
Yolların şoför Nebahat'i...

Kadınlar, erkek egemen mesleklerde en önde bayrak taşıyor. Bunlardan birisi de İstanbul'da taksicilik yapan Ceylan Taşoglo. 3 yıldır taksicilik yapan Taşoglu, gece 02:00'da başlayan mesaisini öğleden sonra 14:00'da noktalıyor. "Kadınlar isterse her şeyi başarır" diyen Taşoglo, "Korkmuyorum" diyor.

Kadınlar, erkek egemen mesleklerde ben de varım demeye devam ediyor. Kimisi TIR kullanıyor, kimisi şehirlerarası otobüslerde şoför olarak çalışıyor. Son zamanlarda İstanbul'da da sayıları giderek artan kadın taksicilerden biri olan Ceylan Taşoglo ile konuştuk. Taşoglu'nun hikayesi Moldovya'dan Türkiye'ye uzanıyor. 18 yaşında 3 aylığına Türkiye'ye gelen Taşoglo, burada evlenerek yaşamaya karar verdi. Uzun yıllar lokanta işletmeciliği yapan ancak pandemide zorlanarak dükkanının kepenklerini indiren Taşoglo sonrasında ise "erkekler yapıyorsa ben neden yapmayayım" diyerek taksici olmaya karar verdi. 

Yolların şoför Nebahat'i... - Resim : 1
Taşoglo, kendisine olumlu tepkiler geldiğini söylüyor.

"ŞAŞIRIYORLAR"

"Araba kullanmayı çok seviyorum, tek başıma çalışıyorum, kimse beni yönetmiyor, özgür hissediyorum" diyen Taşoglo, kadın taksici gördüklerinde vatandaşların verdiği tepkileri de şu sözlerle anlatıyor: "Tepkiler genelde güzel oluyor. İlk defa kadın taksici görüyorum diyenlerin sayısı da oldukça fazla. Camıma vurarak helal olsun diyen teyzeler, korna çalanlar, alkışlayanlar var. Erkekler de takdir ediyor beni."

MESAİSİNE GECE BAŞLIYOR

Taşoğlo, mesaisine gece 02:00'da başlıyor öğleden sonra 14:00'da bitiriyor. 12 saat direksiyon sallayan Taşoğlu, "Kadıköy bölgesindeyim, gece çok sayıda kadın yolcum da oluyor, kendilerini rahat hissettiklerini söylüyorlar. Erkekler de genelde bu saatte korkup korkmadığımı soruyorlar ben de hayır yanıtını veriyorum" diyor.

Yolların şoför Nebahat'i... - Resim : 2
Taşoglo, mesleğini icra ederken bir kadını doğuma yetiştirdiği de ifade etmekte.

DOĞUMA YETİŞTİRDİM

Yaşadığı ilginç olaylardan birisini paylaşan Taşoglo, bir kadını doğuma nasıl yetiştirdiğini ise şu sözlerle paylaşmakta:

"Anons geldiğinde 8 dakika mesafedeydim. Ben de hazırlık yaptıklarını ve doğuma gideceklerini sandım ancak kadının sancısı gelmişti. Hastane 7 kilometre uzaklıkta olsa da trafik tıkanıktı ve navigasyon bir saat gösteriyordu. Kadını doğuma yetiştirmek için araçtan indim, koştum, kadının eşi ile birlikte akışı kesmeye çalıştık. Bir yandan da korna çala çala ilerlemeye çalıştım. Anlayanlar bize fermuar sistemi ile yol verdi ve 25 dakikada doğuma yetişebildik. Benim için eğlenceli bir andı."

Yolların şoför Nebahat'i... - Resim : 3
Taşoğlo ile Ataşehir'de araç değişim saatinde buluştuk ve hikayesini dinledik.

"KORKMUYOR MUSUNUZ?"

Taşoglo "Korkmuyor musunuz?" sorusunu ise "Yolculara dikkat ettiğim zamanlar oluyor ya da durakta yolcunun tipini beğenmedilerse o kişiyi sıram gelse de bana vermiyorlar" şeklinde cevaplıyor. Zaman zaman yolda kaldığını da anlatan Taşoglo, "Aracım bir gün Maltepe E-5'te kitlendi. Boşa aldım, kapattım yeniden çalıştırdım ve sorunun debriyajda olduğunu anladım. Ya da radyatörü delikti, 2-3 saatte bir su koya koya trafikte ilerledim. Bu şekilde basit işlemleri elbette yapabiliyorum ancak diğer türlü zor işleri zaten hiçbir şoför yapamaz."

Yolların şoför Nebahat'i... - Resim : 4
Taşoglo, "Kadınların yapamayacakları bir iş yok" diyor.

KADIN İSTERSE...

Ceylan Taşoglo'nun kadınlara da mesajı var: "Kadınlar kendilerine güvensinler, iyi araç kullanan kadınlar da taksicilik yapabilir. İstanbul trafiği çok sıkıntılı. Kadın taksicileri sıkıştırdıkları anlar da oluyor ancak kadınların yapamayacakları bir iş yok. Kadınlar korkmasınlar, bir şey olacaksa olur, adım atsınlar ve ilerlesinler."

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel