YKS'ye saatler kala... Stresi yenmek için tavsiyeler
Milyonlarca öğrencinin kaderini belirleyecek YKS'ye sayılı saatler kaldı. Uzmanlar, bu süreçte dinlenilmesi ve hafif egzersizler yapılması önerisinde bulunuyor. Peki, öğrenciler sınav stresini nasıl yenebilir, neler yapmalılar?
Bu hafta sonu gerçekleşecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)'na Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 3 milyon 498 bin 18 adayın gireceği bilgisini paylaştı. Temel Yeterlilik Testi'ne 3 milyon 528 bin, Alan Yeterlilik testine 2 milyon 500 bin, Yabancı Dil testine ise 358 bin 14 aday başvurdu.
Peki, milyonlarca öğrencinin kaderini belirleyecek bu sınava saatler kala, öğrenci ve veliler ne yapmalı? Heyecanlarını nasıl kontrol edebilirler, neyi nasıl yapmalılar?
'DERİN NEFES ALMA...'
Psikolog Gözde Yana, YKS gibi stresli ve heyecan verici bir deneyimde, heyecanı kontrol etmenin zorlu bir süreç olabileceğini belirterek, sınav esnasında heyecanı yenmek için bazı önerilerde bulunuyor. Yana, “Derin nefes alma, sınav esnasında heyecanı kontrol etmenin en etkili yollarından biridir. Derin nefes alarak, vücuttaki oksijen miktarını artırırsınız, rahatlayabilirsiniz” diyor ve şöyle devam ediyor:
“Kendinize olumlu telkinler vermek, sınav stresiyle başa çıkmak için etkili bir tekniktir. Sınavdan önce, kendinize 'Ben başarılı olacağım' veya 'Başaracağıma inanıyorum' gibi olumlu cümleler söyleyerek kendinizi rahatlatın.
Sınav stresini azaltmanın en iyi yolu, sınavın kendisi için iyi bir hazırlık yapmaktır. Sınava hazırlık sürecinde düzenli çalışmak, pratik testler çözmek ve sınav gününde neler yapmanız gerektiğini bilmeniz sınav stresinizi azaltacaktır.
'MEDİTASYON YA DA YÜRÜYÜŞ YAPARAK ZİHNİ BOŞALTIN'
Sınavdan önce, gereksiz düşünceleri zihninizden uzaklaştırmak sizi rahatlatabilir. Belirli bir süre meditasyon yaparak veya yürüyüş yaparak, zihninizi boşaltabilirsiniz. Zihinsel ve fiziksel olarak hazırlanmanızın yanı sıra, iyi bir gece uykusu sınav günündeki performansınızı ve heyecanını kontrol etmenize yardımcı olur.
Sonuç olarak, sınav stresi kaçınılmaz olsa da, heyecanı kontrol etmek için yukarıdaki yöntemleri kullanmak sizi rahatlatacak ve sınavdan başarıyla geçmenize yardımcı olacaktır.”
Eğitim Sosyoloğu Tunay Kamer, sınavların önemli olduğunu ancak zeka belirlemede bir ölçüt olmayacağını belirterek, açıklamalarına başlıyor. Kamer, öğrencilerin emeklerinin karşılığını almak istediklerini, ailelerinin de iyi bir gelecekleri olması için emek harcadıklarına dikkat çeken Kamer, "Fakat bu yoğun çalışmanın karşılığı bazen önemli görünmeyen hatalarla maalesef olumsuz etkilenebiliyor. Örneğin, öğrenciler sınav yaklaştıkça hiçbir şey bilmediklerini düşünmeye ve telaşlanmaya başlarlar. Bu telaş, stres ve kaygı düzeyini artırır" diyor.
Bu duygunun sınava girecek öğrencilerin çoğunda olduğunun altını çizen Kamer, "Dolayısıyla bu tür durumların normal olduğunu bilerek stresten ve kaygıdan arınmaları gerekir. Sınav girdiklerinde bu bilmiyormuş hissinin ortadan kalktığı göreceklerdir" diyor ve ekliyor:
"Sana çok güveniyoruz, sen hepsini yaparsın şeklindeki sözler öğrencilerde kaygı oluşturabilir. Birçok öğrenci ailelerini hayal kırıklığına uğratmaktan korkarlar. Bunun yerine, ailelerin "Elinden gelenin en iyisini yap, biz hep yanındayız” demeleri daha doğru olacaktır."
ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER
Ailelerin de sınav öncesi panik yapmamalarına değinen Kamer, öğrencilere de şu tavsiyelerde bulunuyor:
*"Son gün artık deneme çözmeyi bırakmaları ve daha rahat, huzurlu, keyif alabilecekleri, kafalarını dağıtarak stresten uzaklaşacağı şeylerle ilgilenmeleri önemli. Bedensel ve zihinsel yorgunluk yapacak düşünce ve davranışlardan da uzak durulmalıdır.
*Son birkaç gün yemeğin evde yenilmesi, özellikle dışarıdan bir takım şeylerin yenilmemesi önemlidir.
*Akşam yemeğinin hafif olmasına dikkat edilmeli ve bünyenin alışık olduğu yemeklerden yemeğe çalışılmalıdır.
*Sınavdan bir gün önce dost ve akrabaların başarı dileklerini söylemek amacıyla iyi niyetle yoğun bir şekilde adayları aradıkları bilinmektedir. Bu durumdan olumlu etkilenmek yerine daha fazla gerginlik yaşanabilmektedir. Bunu olumsuz durumun açığa çıkmaması için telefon görüşmeleri sınav sonrasına ertelenebilir.
*Sınav sabahı mutlaka az da olsa dengeli bir kahvaltı yapılması büyük önem taşımaktadır."
Kaynak: Web Özel