YKS Puan Hesaplama 2020 nasıl yapılır?

YKS Puan Hesaplama 2020 nasıl yapılır?

YKS tamamlandı ve öğrenciler netlerini hesaplama telaşına düştü. Bu netler sonucunda da 2020 yılı YKS puanları hesaplanacak. Peki YKS 2020 Puan Hesaplama nasıl yapılacak? İşte üniversite giriş puanı hesaplama yöntemi

YKS puan hesaplaması yapılırken ham puan ve yerleştirme puanı olmak üzere 2 değer karşımıza çıkmaktadır. Her puan türü için puan hesabı yapılırken, ÖSYM'nin öğrencilere verdiği başlangıç değeri vardır. Bu başlangıç değerlerinin üzerine her testte yapılan netler ile o yıldaki soru katsayıları çarpılıp eklenir. Böylelikle ilgili puan türlerinde ham puan oluşur. Eğer okuldan aldığınız okul puanı ham puanların üzerine eklenirse yerleştirme puanları oluşur.

ÖSYM o sene sınava giren adayları kendi içlerinde sınav sonuçlarından hareketle sıralamaya sokar ve her aday için her puan türünde sıralama belirler. Bu noktada da yks puan hesaplamasında olduğu gibi sıralamalar ham ve yerleştirme sıralaması olmak üzere 2'ye ayrılır.

Her TYT sonunda bütün adayların başarıları göz önünde bulundurularak Türkçe, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri testleri için ayrı ayrı katsayılar oluşur ve bu katsayılarla netler çarpılıp çıkan sonuca her adaya verilen başlangıç değeri eklenir. Böylelikle ham TYT puanı oluşur. Eğer bu değere okuldan aldığınız puan eklenirse de yerleştirme puanınız oluşur.

Her testte geçerli olmak üzere yanlış yapılan her bir soru, her bir doğru sorununuzun 4'te 1'ini götürmektedir. Yani 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir de denilebilir. Bu formülle netleriniz hesaplanır ve çıkan sayısal değer o testteki net sayısını vermektedir.

Bir test içerisinde tüm sorular eşit katsayılara sahiptir. Fakat farklı testlerin birbirlerine göre katsayılarda farklıdır. Örneğin, Türkçe ile matematik testlerinin soru katsayıları birbirlerinden farklı olabilmektedir. Fakat bir testteki tüm sorular aynı katsayıya sahiptir. Bu katsayıları ise o sene sınava giren öğrencilerin başarı düzeyleri belirlemektedir.

YKS'nin uygulanmasıyla birlikte adaylara TYT puanını da bir sonraki sene kullanma hakkı verildi. Dolayısıyla bu süre 1 yıldır. Bu işlemde TYT puanınızı bir sonraki sene kullanmak isterseniz, ÖSYM tekrardan eski puanınızı kullancağınız senedeki sınavın zorluğuna göre dönüşüme sokacaktır. Bunun için ise herhangi bir başvuru yapılmamaktadır.