YKS birincileri başarılarının sırrını açıkladı!

YKS sonuçları açıklandı, birincileri nasıl başarıya ulaştıklarını anlattı. Temel Yeterlilik testi birincisi Zeynep Dila Kuyucu ile Alan Yeterlilik testi eşit ağırlık birincisi Selin Aşıkiraz, "düzenli çalışmak başarının anahtarı" dedi.  

Kocaeli’nin Darıca ilçesinde yaşayan doktor Mehmet-Ümmü Gülsüm Kuyucu çiftinin 2 çocuklarından büyüğü Zeynep Dila Kuyucu (18), girdiği TYT ve yabancı dil sınavlarından 500 tam puan alarak Türkiye birincisi oldu. Lise boyunca düzenli olarak ders çalıştığını söyleyen Kuyucu, ailesinin bu süreçte hep arkasında olduğunu dile getirdi. Kuyucu şimdi ise ailesi gibi doktor olmak yerine bilgisayar mühendisliği bölümünde okumak istiyor.

“ÇOK FAZLA TYT DENEMELERİ ÇÖZDÜM" 

Anne ve babasının kendisini her durumda desteklediklerini kaydeden Zeynep Dila Kuyucu, “Her zaman fedakarlıklarıyla, destekleriyle arkamda olduklarını hissettim. Hiçbir zaman bana ‘Ders çalış, şunu yap, bunu yap’ demediler. Onlara gerçekten çok minnettarım. Tüm ailem beni destekledi. 9. sınıftan itibaren düzenli olarak ders çalışıyordum. 12. sınıfın başına kadar her hafta öğretilenleri o hafta içinde çalışıp hallediyordum. Böylece son sınıfa çok fazla bir şey bırakmadım. 11. sınıfın başından itibaren çok fazla TYT denemeleri çözdüm. Her hafta ya da 2 haftada bir deneme sınavları çözdüm. 12. sınıfta eksilerime yönelerek tek seferde onları halletmeye çalıştım” dedi.

“ÜNİVERSİTEYE HAZIRLANIRKEN GECELERİ UMUTSUZLUĞA DÜŞTÜĞÜM OLUYORDU"

Ailesinin doktor olmasının zorlukları olduğunu söyleyen Kuyucu, “Bugün en mutlu günüm olmasına rağmen annem doktor olduğu için şu an hastanede hastalarıyla birlikte. Bugün onunla beraber olamadığım için üzgünüm ama birinci olduğum için mutluyum. Üniversiteye hazırlanırken geceleri umutsuzluğa düştüğüm oluyordu. ‘Ne yapacağım, bir sene daha mı hazırlansam’ diye düşünüyordum. O kadar çalışmama rağmen insanın kafasına böyle şeyler giriyor. Ama arkadaşlarımla konuşup veya biraz dinlenip yeniden ders çalışmaya başladığımda bu düşünceler geçiyordu. İlk annem baktı sınav sonuçlarıma. TYT’de birinci olduğumu söyledi. Sonucumun iyi geleceğini bekliyordum ama birinci olur muyum, olmaz mıyım emin değildim. Tabii ki çok mutlu oldum, çok gururlandım” diye konuştu.

“ÇALIŞIRLARSA OLMAYACAK BİR ŞEY YOKTUR"

Bilgisayar mühendisi olmak istediğini aktaran Kuyucu, “Hedefim her zaman bu oldu. İnşallah gerçekleşir. Üniversite sınavlarına girecek olanların öncelikle panik yapmamalarını tavsiye ediyorum. 1 ayları kalmışsa da önlerinde tüm lise hayatları varsa da panik yapmadan, sakince eksiklerini belirleyip onlara yönelerek çalışmalarını tavsiye ediyorum. Böylece hem zamandan tasarruf etmiş olacaklar hem de boşu boşuna ders çalışmamış olacaklar. Ben hiçbir zaman aşırı soru çözen birisi değildim ama özellikle çok fazla konu çalışıyordum. Her şeyin ayrıntılarını öğrenen birisiydim. Bunu yapmalarını tavsiye ederim. Zaten çalışırlarsa olmayacak bir şey yoktur diye düşünüyorum. Okuluma çok teşekkür etmek istiyorum. 4 sene boyunca beni hiçbir zaman yalnız bırakmadılar. Öğretmenlerimiz, müdürümüz, arkadaşlarım, okul görevlilerinin her zaman yanımda olduklarını hissettim. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“KENDİ SORUMLULUĞUNUN BİLİNCİNDE OLAN BİR KIZDI"

Kızlarıyla hep gurur duyduklarını söyleyen baba Mehmet Kuyucu ise, “Çok mutlu olduk, çok sevindik. Sınavdan sonra iyi bir derece yapacağını tahmin ediyorduk ama birincilik beklemiyorduk. Birinci olduğu için çok mutlu olduk, gururlandık. Aynı zamanda dil sınavında da Türkiye birincisi oldu. O da ayrı bir gurur kaynağı bizim için. Kendisiyle her zaman gurur duyuyorduk zaten. Şu ana kadar hiçbir zaman bizi üzmedi. Derslerine hep düzenli bir şekilde çalıştı. Kendisine hiçbir zaman ‘Kızım ders çalış, derslerine dikkat et’ diye aramızda bir muhabbet geçmedi. Kendi sorumluluğunun bilincinde olan bir kızdı. Kendisiyle gurur duyuyoruz. İşin en zor kısmı psikolojik kısmı aslında. Bazen çocuklarda ‘Başaramayabilirim’ endişesi oluyor. Bu endişe ile ilgili biz elimizden geldiğince kendisine destek olmaya çalıştık. ‘Başaracağına inanıyoruz’ dedik. O da sağ olsun düzenli bir şekilde çalışarak istediği puanı elde etti. Kendisiyle gurur duyuyoruz. Aileler çocuklarının yanında olsunlar. Çünkü bu işin en zor kısmı psikolojiyi yönetebilmek. Rahat olurlarsa başarabileceklerine inanıyorum. Anne - babaların da aynı şekilde çocuklarına her türlü desteği vermeleri gerekiyor. Onları hiç bir şey için zorlamamaları gerekiyor. Sadece psikolojik destek vermelerinin yeterli olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

SELİN AŞIKİRAZ: BİRİNCİLİLİK BEKLEMİYORDUM

 Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı, Alan Yeterlilik Testinde (AYT) 559, 254 puanla eşit ağırlık birincisi olan İzmir Atatürk Lisesi öğrencisi Selin Aşıkiraz, sınav öncesinde iddialı olduğunu ancak birinciliği beklemediğini söyledi. Selin Aşıkiraz, çok mutlu olduğunu belirterek, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümünü tercih edeceğini ifade etti.

 Sonuçlara göre Alan Yeterlilik Testlerinde (AYT) eşit ağırlık bölümünde İzmir Atatürk Lisesi öğrencisi Selin Aşıkiraz, 559,254,68 puanla birinci oldu. Türkçe Testinde 1, Fen Bilgisi Testinde 2 yanlışı bulunan Selin Aşıkiraz, Sosyal Bilgiler ve Matematik Testlerinde ise tüm soruları doğru yaptı. Sonuçların açıklanmasının ardından Aşıkiraz ailesi büyük sevinç yaşadı. Birinciliğin üzerine İzmir Atatürk Lisesi Okul Müdürü Ahmet Yılmaz, Selin Aşıkiraz ve ailesini okula davet ederek tebrik etti.

Sınava 11. sınıftan itibaren karantina döneminde hazırlanmaya başladığını ifade eden Selin Aşıkiraz, “Hazırlık sürecim yoğun geçti. Bu yıl da devam ettim, dersaneye de gidiyordum. İddialıydım ama hiç birinci de olmamıştım. Sınav geçen yıl göre daha kolaydı. Sözel bölümü zordu. İlk 15’e girmeyi bekliyordum ama birincilik beklemiyordum. Sonucu görünce şaşırdım ve mutlu oldum. TYT Türkçe Testinde 1 ve Fen Bilgisi Testinde 2 yanlışım var. Sosyal Bilgiler ve Matematik Testinin tamamını doğru yaptım. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümünü tercih edeceğim. Sınava girecek arkadaşlara TYT’den sonra internette yayınlanan çözüm videolarına takılmamaları. Ben o hatayı yaptım, moralim bozuldu ama ondan sonra öğretmenlerimle yanlış olabileceği ile ilgili konuştum. Nitekim o videolardaki çözümler yanlışmış” dedi.
Selin Aşıkiraz’ın annesi Sermin Aşıkiraz ve babası Serdar Aşıkiraz ise kızlarının okul hayatı boyunca düzenli çalışan bir öğrenci olduğunu belirterek, kızlarının birinciliği elde ettiğini öğrenmeleriyle berabere büyük bir mutluluk yaşadıklarını söyledi.

“BUNUN ARKASINDA BÜYÜK BİR EMEK VE ÇABA VAR"

İzmir Atatürk Lisesi Okul Müdürü Ahmet Yılmaz da sınava giren bütün öğrencileri tebrik ederek, “Sıralama önemli ama ondan daha önemli şeyler var. O da ülke, insanlık sevgisi ve geleceğe dönük faydalı planların olması. Öğrencilerimizi bu bakış açısıyla yetiştirmeye çalışıyoruz. Selin de bu özellikleri taşıyan başarılı bir öğrencimiz. Öğretmenleriyle konuştuğumuzdan ondan bir derece bekliyorduk ama bunun birincilik olması bizlere bambaşka bir mutluluk verdi. Emeği geçen öğretmenlerini, ailesini ve herkesi kutluyorum. Bunun arkasında büyük bir emek ve çaba var” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Haber Global TV

YKS