Yine mi Sherlock Holmes? ?️♂️
Sherlock Holmes evreninde geçen yeni dizi The Irregulars (Düzensizler) yayında. Eleştirmenler şimdiden sert bir şekilde dizinin üstüne gidiyor. İşin sanatsal boyutu bir yana son yıllarda sizce de çok sayıda Sherlock Holmes uyarlaması yapılmadı mı?
Yeni karakterler yaratmanın zorluğundan mı yoksa 19. ve 20. yüzyılda yaratılan güçlü karakterlerin cazibesinden mi bilinmez son yıllarda yeni yüzyıla ait olmayan pek çok süper kahraman karakteri beyaz perdeye taşınıyor.
Marvel evreni Disney’in elinde her yıl farklı yapımlarla karşımıza çıkarken Christopher Nolan’ın çıtayı oldukça yukarıya koyduğu Batman serisinin Mat Reeves yönetimindeki yeni filmi önümüzdeki yıl karşımızda olacak.
Söz konusu uyarlamalar her seferinde farklı bir tat bırakırken (acı veya tatlı) son yılların en popüler serilerinden biri ise kuşkusuz Sherlock Holmes.
En son Türkiye’de çektiği bir film ile gündeme gelen Guy Ritchie’nin yönettiği başrollerini Robert Downey Junior ve Jude Law’ın paylaştığı Sherlock Holmes ile seri 2010'lara güçlü bir giriş yapmıştı. Ardından BBC tarafından yapılan ve dört sezon süren TV dizisi global bir başarı elde ederken ABD’li CBS televizyonu da Elementary isminde farklı bir Sherlock Holmes serisini başlattı.
Guy Ritchie'nin 2009 yılında vizyona giren Sherlock serisini henüz izlemediyseniz ilk serinin fragmanına aşağıdaki videodan göz atabilirsiniz.?
Yukarıda saydıklarımız başarılı örnekler arasında gösterilebilir. En azından izlenme rakamları bunu söylüyor. Bunların yanında Millie Bobby Brown’ın Holmes’un kız kardeşini canlandırdığı Enola Holmes izleyicide beklenen etkiyi bırakmazken Will Ferrel ve John C. Reilly’nin başrollerini paylaştığı Holmes&Watson’ı ise serinin hayranları bir an önce hafızlarından silmek istiyor.
(Arada çok ses getirmese de Ian McKellen’ın oynadığı Sherlock’un yaşlılık yıllarını konu alan Mr. Holmes filmi dikkatleri çekmeyi başardı)
Netflix için çekilen başka bir Sherlock Holmes uyarlaması da Nancy Springer'in eseri Enola Holmes olmuştu. Filmde Millie Bobby Brown'a Henry Cavill eşlik etti. Cavill Sherlock Holmes'u Brown ise kız kardeşi Enola Holmes'u canlandırdı. Fotoğraf: Netflix
Peki ya neden bu kadar çok Holmes filmi ve dizisi çekiliyor? Kuşkusuz karakter oldukça başarılı ve serinin yaratıcısı Arthur Conan Doyle zamanında pek çok kişiye karakterinin fikri mülkiyet haklarını vermiş.
'KÜTÜPHANELER GECE YARISINA KADAR AÇIK KALIYORDU'
1887 yılında A Study In Scarlet (Kızıl dosya) hikayesiyle okurlarında büyük bir heyecan yaratan Sherlock Holmes, kısa bir süre sonra The Strand Magazine’de her ayın üçüncü perşembesi yayımlanmaya başlandı. Holmes hikayesi yayımlandığı gün kütüphaneler gece yarısına kadar açık tutulurken okur ile Conan Doyle arasında kısa bir sürede güçlü bir bağ kuruldu. Bu bağ sebebiyle eğer okurlar hikayenin gidişatını beğenmezse (ki bu Holmes’ın Reichenbach şelalelerinden düştüğü bir seferde oldu. 20 bin kişi dergi aboneliğini iptal etti) dergi aboneliklerini iptal ediyorlardı.
Sherlock’un ünü kıtaları aşarken ABD'de yayımlanan The Collier’s Weekly isimli dergi Sherlock hikayeleri için Sir Doyle’a dönemi için 45 bin dolar gibi astronomik bir teklifte bulundu. Bu teklifin ardından Doyle uygun fiyatı biçen herkese hikayelerini satmaya başladı.
Sir Arthur Conan Doyle/Fotoğraf: Wikipedia
Doyle 1930’da vefat edene kadar Sherlock Holmes hakkında 4 roman ve 56 hikaye yazdı. İlk Sherlock hikayesini 27 yaşında 25 pound karşılığı (enflasyon uyarlaması 2700 pound) kaleme almıştı. Doyle Sherlock’u üniversitedeki hocası Joseph Bell’in kişilik özelliklerini dikkate alarak yazdı.
SULTAN II. ABDÜLHAMİD NİŞAN VERDİ
Sultan II. Abdülhamid’in sıkı bir polisiye okuru olduğu ve Sir Athur Conan Doyle’u bir yazar olarak beğendiği herkesin malumu. Sultan, Conan Doyle’un üslubunu öyle beğeniyordu ki kendisine Mecidiye Nişanı, Doyle’un eşine de Şefakat Nişanı verdi.
4 Kasım 1907 tarihli The Times Gazetesi haberi, “İstanbul’a kısa bir ziyarette bulunan Sir Arthur ve eşi Lady Conan Doyle Cuma günü Selanik’e vardı. Sultan, Sir Arthur’a ikinci sınıf Mecidiye Nişanı ve Leydi Conan Doyle’a da ikinci derece Şefakat Nişanı takdim etti” şeklinde okurlarına sundu. Doyle eşi ile balayını İstanbul’da geçirmişti.
4 Kasım 1907 tarihle The Times gazetesi'nde Doyle'ın aldığı Osmanlı nişanı böyle yer aldı.
II. Abdülhamid’in Sherlock Holmes hayranlığı daha sonradan romanlara bile konu oldu. İngiliz gazeteci-yazar Andrew Finkel Sherlock Holmes ve Abdülhamit’in bir araya geldiği ‘İkinci Eş Serüveni’ isimli bir roman kaleme aldı. 24 Ağustos 2019’da Hürriyet’ten İpek Yezdani’ye konuşan Andrew Finkel, “Türkiye’yi gerçekten anlatacak bir şey yazmak istiyordum. Sultan Abdülhamid hakkına bir kitap okurken onun aslında Sherlock Holmes hayranı olduğunu, hatta süt kardeşi İsmet’in yatak odasında bir perdenin arkasından ona Sherlock Holmes hikâyeleri okuduğunu öğrendim. Dolayısıyla Abülhamid’le Sherlock Holmes’un aynı romanda buluştuğu bir kitap yazmaya karar verdim” diyor.
Finkel'ın romanı 'İkinci eş serüveni'
Bugünlerde Sherlock Holmes yeni bir Netflix projesi ile izleyicilerin karşısına tekrar çıkıyor. 25 Mart’ta yayına giren The Irregulars baş rolünde direkt olarak Sherlock Holmes’un olmadığı fakat onun sokaklarda çoğunlukla çocuklardan kurduğu casusluk ağına ziyarette bulunan bir eser. Eleştirmenler şimdiden diziyi ‘fazla doğa üstü’ buldukları için yerden yere vurmaya başladı. Siz izleyip öyle kararınızı verebilirsiniz.
Batman için ‘Dünyanın en büyük dedektifi' derler ama sanıyoruz ki bu unvan Sherlock Holmes’a ait. Hayranları dizi kalitesinde BBC, film kalitesinde de Guy Ritchie’nin eserlerine yakın ürünler görmeyi umuyor! Sherlock’un ‘Korku Vadisi’ hikayesinde dediği gibi “Vasatlık kendisinden daha üstün bir şey bilmez; ama yetenek hemen dehayı tanır!"
Kaynaklar: The Telegraph, The Times, Hürriyet
The Irregulars'ın fragmanı için ?
Kaynak: Web Özel