Yılbaşı geceniz zehir olmasın, midenize dikkat
Birçok kişi, yeme-içme mekanlardaki "menü fiyatları ve hayat pahalılığı" nedeniyle yılbaşını evinde kutlayacak. Vatandaşlar; evlerinde şık ve sağlıklı bir sofra kurmak, sevdikleriyle beraber yılbaşını kutlamak için imkanlarını zorlarken, uzmanlardan yemeklerin ucunun kaçmaması için peş peşe uyarılar geldi. Yılbaşı yemeğinden 2 saat önce su içilmesi gerektiğini belirtilirken, gecenin zehir olmaması için yapılması gerekenler de sıralandı.
Yarın yılın son günü. Sevdikleriyle güzel bir masa hazırlayıp keyifli vakit geçirmek isteyenlerin sağlıklı ve dengeli beslenmeyi göz ardı etmemesi gerekiyor. Yılbaşı gecesinin zehir olmaması için uzmanlardan önemli uyarılar gelirken, özellikle bol su tüketimine dikkat çekildi. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Hatice Nurseda Hatunoğlu, yarın akşam; besin hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi olan hindi eti başta olmak üzere kırmızı ve tavuk etlerin iç sıcaklığı 75 dereceyi geçmeli. Ayrıca etleri zeytinyağı, çeşitli baharatlar ile marine etmek lezzeti arttırırken, daha yumuşak olmasını sağlar" dedi.
ALKOL TÜKETİMİNE DİKKAT
Mayonez ve kremalı yemeklerin oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmemesi gerektiğine dikkat çeken Hatunoğlu, "Eğer içeceklerde buz kullanılacaksa mutlaka temiz su ile yapılan buz kullanılmalıdır. Yüksek miktarlarda alkol tüketimi, mide sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, fazla yemek sindirim sorunlarına veya mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Yemekleri dengeli bir şekilde hazırlayın ve porsiyonları makul tutmaya çalışın" diye konuştu.
KIZARTMA MİDEYİ YORAR
Hatunoğlu, yılbaşında sindirim sorunu yaşamamak için yemeklerini yavaşça çiğneyerek tüketmek gerektiğini sözlerine eklerken, şunları da söyledi: "Çeşit fazla olduğunda, sofrada her şeyden tatmak istiyorsanız, mideyi yormamak için porsiyonlarınızı küçük tutmaya özen gösterin. Çok yağlı, kızartılmış ya da kremalı yiyecekler mideyi yorabilir. Daha hafif ve fırında pişmiş alternatiflere yönelin. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da meyve tatlılarını tercih edebilirsiniz. Yılbaşı sofralarından önce kuru yemiş, cips ya da benzeri atıştırmalıkları fazla tüketmek, ana yemeklere yer kalmamasına ve mide şikayetlerine neden olabilir. Yemekle birlikte çok fazla asitli ya da şekerli içecek tüketmek yerine, su içmeye özen gösterin. Bu hem mideyi rahatlatır hem de sindirime yardımcı olur."
ZENCEFİL ÇAYI TÜKETİN
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit ise yeni yılın ilk günündeki beslenme düzenini anlattı. Yiğit, sindirimi rahatlatmak ve vücudunu toksinlerden arındırmak adına zencefil çayı içilebileceğini belirtirken, "Kahvaltıda protein ve yeşillik ağırlıklı besinler tercih ederek gün boyu enerjik kalabilirsiniz. Özellikle yılbaşı gecesi fazla şekerli ve mayalı içecekler tükettiyseniz, karaciğerinizi desteklemek için C vitamininden zengin besinler tercih edebilirsiniz. Gün içinde sebze ağırlıklı öğünler, kefir ve yoğurt gibi fermente ürünler tüketmek detoks sürecinize destek olur. Ayrıca, yılın ilk günün hafif tempolu bir yürüyüşle günü sonlandırmak, yıl boyunca fiziksel aktiflik konusunda motivasyonunuzu arttıracaktır" şeklinde konuştu.
HİNDİ MUTLULUK VERİYOR
Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi hindi eti hakkında bilgiler veren Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun ise hindi etinin, kırmızı ete göre yarı yarıya daha az yağ içerdiğine dikkat çekti. Dursun, uyarılarını şöyle sıraladı: "Bu özellik, kalp-damar sağlığını korurken obezite ve diyabet gibi kronik rahatsızlıkların önlenmesine de yardımcı oluyor. Çinko, fosfor, demir ve magnezyum açısından oldukça zengin olan hindi eti, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, enerji üretimini artırıyor ve kas sağlığını destekliyor. Aynı zamanda spor yapanlar için yüksek protein içeriğiyle kas gelişimini destekleyen mükemmel bir besin kaynağı. Hem lezzetli hem de ruh halinizi iyileştiren bir yemek hazırlamak isterseniz, hindi eti doğru bir seçim."
Kaynak: Web Özel