Yer Tunceli: Nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanı görüntülemeyi başardı

Tunceli

Tunceli'de nesli tükenme tehlikesi altındaki benekli semender yakından görüntülendi.

Tunceli’de soyu tehlikede olduğu için Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından koruma altına alınan lekeli semender fotoğrafçı Düzgün Bozay tarafından görüntülendi. Kentte kısa süreli yağışın ardından merkeze yakın bir noktada benekli semenderi fark ettiğini dile getiren Bozay, “Koruma altında olan bir tür olduğu için kameramla kayıt altına aldım. Görüntüledikten sonra çalılık alana doğru giderek gözden kayboldu” dedi.

Boyları 14 ile 19 santimetre kadar olan benekli semenderler, genellikle böcek ve solucanlarla besleniyor. Türkiye’de endemik bir tür olarak kabul edilen lekeli semenderin, habitat kaybı nedeniyle soyu tehlike altında bulunuyor.

BENEKLİ SEMENDER NERELERDE YAŞAR?

Triturus grubuna ait semendergiller, dünya genelinde kuzey yarısında yaygın olarak bulunan bir familyadır. Bu familya içerisinde sekizi Avrupa'da, yedisi Birleşik Amerika'da yaşayan türlerle temsil edilir. Ayrıca Asya'da birçok türü bulunmaktadır. Triturus familyasına ait üç Afrika semenderi de, aralarında "İspanyol semenderi" olan bu familyanın yakın akrabalarıdır. Doğu Anadolu Bölgesi'nde Muş, Bingöl, Bitlis ve Malatya illerinde görülür. 1000–2000 m yüksekliklerde su kenarlarında bulunur.

 

Kaynak: Haber Global TV