Yer Tunceli: Koruma altındaydı, kameraya yakalandı
Tunceli'de, Munzur Vadisi Milli Parkı'nda koruma altında bulunan yaban keçileri kameraya yakalandı.
Tunceli'de, Munzur Vadisi Milli Parkı'nda, yavrularıyla birlikte beslenen koruma altındaki yaban keçileri kamera tarafından kaydedildi.
Sıcak hava koşulları nedeniyle yeşeren taze otları yiyen yaban keçileri, zaman zaman toprağı kazarak da ot bulmaya çalıştılar.
Bir süre boyunca midesini doyuran yaban keçileri, daha sonra vadinin yüksek kesimlerine doğru ilerleyerek gözden kayboldular.
DAĞ KEÇİLERİ HAKKINDA BİLGİ
Dağ keçisi (Capra), 9 farklı türü içeren bir cins olarak bilinir. Evcil keçi (Capra aegagrus hircus), yaban keçisinin evcilleştirilmiş bir alt türüdür. Keçiler, geviş getiren hayvanlar sınıfına aittir ve mide sistemleri 4 bölümden oluşur. Erkek dağ keçisine teke, kısır erkeğe erkeç, dişiye keçi, ve yavrusuna oğlak adı verilir. Bazı yörelerde ise 1 yaşına kadar olan yavrulara çepiç denir. Ak dağ keçisi (Oreamnos americanus), adına rağmen gerçek bir dağ keçisi türü değildir.
ANADOLU YABAN KEÇİSİ
Anadolu yaban keçisi (Capra aegagrus aegagrus), vahşi bir keçi türünün alt türüdür ve Anadolu ile Orta Doğu'da bulunur. Bu tür, boynuzlarıyla dikkat çeker; vücut ağırlığına oranla dünyadaki en uzun boynuza sahiptir. Genellikle 60 kg ağırlığında olan erkeklerin boynuzları yaklaşık 1.5 metre uzunluğundadır. Dişi yaban keçileri biraz daha küçük olup, boynuzları ortalama 30 cm uzunluğundadır. Erkek keçiler yazın kürklerini koyu kahverengi renkte sergilerken, dişi keçilerin kürkü kırmızımsı altın renkte olur. Kışın ise hem erkek hem de dişi keçilerin kürkü grimsi bir renk alır. Anadolu yaban keçisi, evcil keçilerin en eski atalarından biridir.
Kaynak: Haber Global TV