Yeni yılın ilk günü pişman uyanmayın: Yılbaşı akşamı için altın beslenme önerileri
Yeni yılı yaklaştı, 2023'ün son gecesi için eğlence planları şimdiden yapıldı. Yeni yılın ilk sabahına pişman uyanmamak için uzmanlardan altın değerinde yılbaşı sofrası tüyoları geldi.
Uzman diyetisyen Berna Arslan, yeni yıl sofrasında hem eğlenip hem karın doyurmalık sağlık beslenme önerilerinde bulundu. Arslan, “Gün içerisinde geç yapılmış sağlıklı ve doyucu bir kahvaltı ile güne başlanılabilir. Daha sonrasında protein içeren bir ara öğün yapıp akşam yemeğine daha sakin bir geçiş yapabilirsiniz. Yemeklerinizin pişirme yönteminde kızartma yerine fırınlama, soteleme veya ızgara seçeneklerini seçmenizi öneririm" diye konuştu.
Ana yemekten önce salata, ızgara sebze, zeytinyağlı meze varsa onların tüketilebileceğini ifade eden Arslan, “Masanızda hamur işleri yerine farklı salatalar hazırlayarak çeşitlilik katabilirsiniz. Böylelikle hem kalori dengesi sağlanmış olur hem de kan şekerinizdeki hızlı yükselmelerin önüne geçerek iştah kontrolü sağlamış olursunuz" açıklamasında bulundu.
Yılbaşı menüsünde hindi ve iç pilav varsa ekmek, poğaça, börek gibi alternatiflerden uzak kalmaya çalışmanın faydalı olacağını hatırlatan Arslan, “Eğer menüyü siz planlıyorsanız iç pilav veya pirinç pilavı yerine kinoa, greçka, bulgur pilavını tercih etmek lif yüksekliği ile size daha hızlı tokluğa ulaştırmaya yardımcı olur" ifadelerini kullandı.
ŞERBETLİ TATLILARDAN UZAK DURUN
Yılbaşı tatlısı olarak şerbetli tatlılardan uzak kalmanın iyi olacağını ifade eden Berna Arslan, “Muhallebi, tiramisu gibi sütlü tatlılar veya kaymaksız ayva, kabak tatlısı gibi tercihlerde bulunabilirsiniz. Yemek sonrası çay-kahve kısmına geçmeden midenin sindirmesi için yaklaşık 40-45 dakika beklemek önemlidir. Böylece gece sonuna doğru oluşan aşırı şişlik ve karın ağrısının oluşması önlenmiş olur. Kuru yemişlerde seçici olun. Masum görünen yedikçe yediren kuru yemişler ana yemekte dengeyi sağlamışken oyunu bozabilir. Bu sebeple yiyeceğiniz kadarını avucunuza veya kasenize alın. Fıstık, kaju yerine çiğ fındık, çiğ badem, kabak çekirdeği, beyaz leblebi tercih etmek fazla tuz ve kalori alımınızın önüne geçmeye yardımcı olur" dedi.