Yeni trend, tatil koçu rota oluşturuyor

Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Gezi TÜİK Ekonomi haberleri Turizm Enflasyon Antalya İzmir Muğla
Yeni trend, tatil koçu rota oluşturuyor

Tatile gideceklerin tüm soru ve sorunlarına yardımcı olan "tatil koçluğu" giderek popüler hale geliyor. Merak edilen tüm soruları rapor halinde hazırlayan "tatil koçları", tatilcilere, nereye nasıl gidileceğinden, bütçe ve vize işlemlerine kadar her detayı planlıyor.

Son günlerde tatil koçluğu meslek haline gelmeye başladı. Eskiden gezip gördüğümüz yerleri eş dost tavsiyesi ya da internetten araştırırken, artık profesyonel tatil koçlarından destek alınıyor. Tatil koçları ise genelde yurt dışı tatilleri için hizmet veriyor. Seyahat koçları, 'tatile nasıl hazırlanacaksınız, nereye nasıl gideceksiniz, ne kadar bütçe ayıracaksınız?' gibi sorularıı yanıtlıyor. Görüştüğümüz yetkililer, daha çok ekonomik durumu iyi olan kişilerin tatil koçlarını seçtiğini söylüyor. Bu kişilere zamandan da tasarruf sağlayarak daha kaliteli bir tatil imkanı sunan bu koçlar, kendilerine danışanların genelde orta yaş beyaz yakalılar olduğunu söylüyor.

Yeni trend, tatil koçu rota oluşturuyor - Resim : 1
Senem Tongar'ın gezilerinden bir kare. 

UZUN SÜRELİ TATİLLER

Uzun yıllar finans sektöründe çalışıp sonrasında istifa ederek kardeşi ile dünyayı gezen  Senem Tongar, şimdilerde tatil koçluğu yapan isimlerden. Tatil koçunun kişiye özel tatil planları hazırladığını anlatan Tongar, "Bu her zaman gidilen bir tatil gibi değil de ilk defa gidilecek, uzun zamandır planlanan seyahatler için geçerli. Özellikle de yurt dışı seyahatlerinde oldukça sık kullanılan tatil koçluğu için danışmanlık hizmeti veriyor demek de mümkün" ifadelerini kullandı. 

Yeni trend, tatil koçu rota oluşturuyor - Resim : 2
Tongar, planlamaların genellikle yurt dışı seyahatlerde tercih edildiğini söylüyor.

BEKLENTİLER DEVREDE

"Bir tatil nasıl planlanır, hangi aşamaları izliyorsunuz?" şeklindeki sorumuzu da Tongar şu sözlerle yanıtlıyor:

"Öncelikle kısa bir ön görüşme yaparak tatile gidecek kişinin, beklentileri, istekleri, seyahat edecekleri yerler, tatil süresi ve bütçe gibi konularda ön bilgiler alıyorum. Sonrasında danışanın istekleri doğrultusunda vize, konaklama, ulaşım, gezilecek turistik yerler, festivaller, sağlık bilgileri, varsa yapılması gereken aşılar gibi detaylı bilgilerin olduğu günlük tatil planları çıkartıyorum. Bunları ikinci görüşmede detaylı bir şekilde konuştuktan sonra isteklere göre güncellemeler yaparak tatil planını teslim ediyorum."

Yeni trend, tatil koçu rota oluşturuyor - Resim : 3
Tatil koçu olabilmek için gezme deneyimi ise şart.

GEZME DENEYİMİ ŞART

Tongar, tatil planlaması yapabilmek için iyi ve uzun bir araştırma yapmak gerektiğin de ifade ederken, şunları söylüyor: "Her detayın öncesinden olabildiğinde planlanması tatilin de keyifli geçmesini sağlıyor. Tatil koçu olabilmek için yükseköğretimin herhangi bir bölümünü okuma şartı bulunmuyor. Ancak gezi tecrübenizin olması önemli. Çok seyahat eden, yabancı dili olan, okuyan ve araştırmayı seven herkes bu mesleği yapabilir. Şimdiye kadar 60'dan fazla ülkeyi gezdim. Edindiğim bilgi ve deneyimleri kişilere aktararak, tatillerini güzel ve sorunsuz geçirmelerini sağlıyorum."

ROTA AKRABA EVLERİ

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK)’in en son yaptığı Hane Halkı Turizm Araştırması’nda, seyahate çıkış amaçları arasında ilk sırayı yüzde 59,4 ile "yakınları ziyaret” aldı. Yani her 10 kişiden 6’sı tatillerini akraba ve arkadaş evlerinde geçiriyor. İkinci sırada yüzde 31,1 ile "gezi, eğlence, tatil", üçüncü sırada ise yüzde 3,8 ile "sağlık" amacıyla yapılan seyahatler olduğu kaydedildi. Seyahate çıkanlar 288 milyon 905 bin geceleme sayısı ile en çok "arkadaş veya akraba evinde" kaldı. İkinci sırada 73 milyon 478 bin geceleme ile "kendi evi" yer alırken, "otel" 34 milyon 588 bin geceleme sayısı ile üçüncü sırada yer aldı. TÜİK’in araştırmasına göre, akraba, arkadaş evinde tatil, otelde tatilin 8,3 katı büyüklüğünde.

[email protected]

Kaynak: Web Özel